Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
ŽivaliKako poskrbeti za zdravje hišnega kunca?

Kako poskrbeti za zdravje hišnega kunca?

MORDA VAS ZANIMA

Hišni kunci spadajo med zelo priljubljene ljubljenčke, vendar pa se morate pred odločitvijo za kunca dobro seznaniti s tem, kako primerno skrbeti zanj (ali zanjo). Poleg poznavanja prehranjevalnih navad kuncev je nujno poznati tudi najbolj problematične bolezni, ki prežijo na kunce, in načine, kako jih pred njimi obvarovati.

- Oglas -

Hišni kunec

Miksomatoza in hemoragična bolezen

Cepljenje je edina zanesljiva metoda, s katero svojega kunca zaščitite pred boleznimi, kot sta miksomatoza in virusna hemoragična bolezen, ki sta lahko tudi življenjsko nevarni. Vaš veterinar vam bo znal najbolje svetovati, kdaj oziroma kako pogosto so potrebna cepljenja, zato ga morate po tem, ko posvojite hišnega kunca, čim prej obiskati.

Paraziti

Paraziti predstavljajo resno nevarnost za zdravje vašega hišnega kunca. Še posebej problematična je okužba z vrsto mikrosporidijev, imenovano Encephalitozoon cuniculi, ki lahko prizadene živčni sistem. Okužbo povzroči stik s kontaminiranim urinom. Pri mnogih okuženih kuncih simptomi sprva niso opazni, pri nekaterih pa se pojavijo težave z očmi ali z ravnotežjem. Diagnoza se postavi na podlagi krvnih preiskav.

Obstaja sicer možnost zdravljenja, ki traja mesec dni, vendar pa zdravila niso vedno uspešna. Prav zato je pomembno, da poskrbite za preventivo. Na voljo so vam namreč tudi zdravila za kunca, s katerimi preprečite razvoj parazitov. Pazite, da boste uporabili posebna zdravila, ne tistih, ki so na primer namenjena mačkam ali psom.

Zobje

- Oglas -

Težave z zobmi so pri kuncih zelo pogoste, saj njihovi zobje nenehno rastejo. Pomembno je, da ima vaš kunec na voljo dovolj igrač oziroma predmetov, ki jih lahko grize in si tako obrablja zobe. Če za to ne poskrbite, lahko pride pri kuncu do izgube apetita in težav s prekomernim slinjenjem.

Kremplji

Posebno pozornost si zaslužijo tudi kunčji kremplji, ki jih je treba redno krajšati, sicer lahko pride do poškodb. Krajšanje krempljev zahteva kar nekaj previdnosti, saj lahko kunca sicer poškodujete. Če niste dovolj izkušeni, se za pomoč pri tem opravilu raje obrnite na veterinarja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×