Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.

Večina ljudi misli, da se prehranjuje precej bolj zdravo, kot se v resnici

Ali menite, da je vaša prehrana zdrava? Verjetnost za to, da se motite, je precejšnja, vsaj če sklepamo po novi raziskavi.

Blazina, ki diha – nov izum za pomoč pri anksioznosti

Blazino so razvili raziskovalci z univerze v Bristolu. Osnovni cilj je bila izdelava splošno dostopne naprave za pomoč pri anksioznosti, ki jo bo mogoče uporabiti kadar koli in kjer koli.
ŽivaliKako poskrbeti za zdravje hišnega kunca?

Kako poskrbeti za zdravje hišnega kunca?

MORDA VAS ZANIMA

Hišni kunci spadajo med zelo priljubljene ljubljenčke, vendar pa se morate pred odločitvijo za kunca dobro seznaniti s tem, kako primerno skrbeti zanj (ali zanjo). Poleg poznavanja prehranjevalnih navad kuncev je nujno poznati tudi najbolj problematične bolezni, ki prežijo na kunce, in načine, kako jih pred njimi obvarovati.

- Oglas -

Hišni kunec

Miksomatoza in hemoragična bolezen

Cepljenje je edina zanesljiva metoda, s katero svojega kunca zaščitite pred boleznimi, kot sta miksomatoza in virusna hemoragična bolezen, ki sta lahko tudi življenjsko nevarni. Vaš veterinar vam bo znal najbolje svetovati, kdaj oziroma kako pogosto so potrebna cepljenja, zato ga morate po tem, ko posvojite hišnega kunca, čim prej obiskati.

Paraziti

Paraziti predstavljajo resno nevarnost za zdravje vašega hišnega kunca. Še posebej problematična je okužba z vrsto mikrosporidijev, imenovano Encephalitozoon cuniculi, ki lahko prizadene živčni sistem. Okužbo povzroči stik s kontaminiranim urinom. Pri mnogih okuženih kuncih simptomi sprva niso opazni, pri nekaterih pa se pojavijo težave z očmi ali z ravnotežjem. Diagnoza se postavi na podlagi krvnih preiskav.

Obstaja sicer možnost zdravljenja, ki traja mesec dni, vendar pa zdravila niso vedno uspešna. Prav zato je pomembno, da poskrbite za preventivo. Na voljo so vam namreč tudi zdravila za kunca, s katerimi preprečite razvoj parazitov. Pazite, da boste uporabili posebna zdravila, ne tistih, ki so na primer namenjena mačkam ali psom.

Zobje

- Oglas -

Težave z zobmi so pri kuncih zelo pogoste, saj njihovi zobje nenehno rastejo. Pomembno je, da ima vaš kunec na voljo dovolj igrač oziroma predmetov, ki jih lahko grize in si tako obrablja zobe. Če za to ne poskrbite, lahko pride pri kuncu do izgube apetita in težav s prekomernim slinjenjem.

Kremplji

Posebno pozornost si zaslužijo tudi kunčji kremplji, ki jih je treba redno krajšati, sicer lahko pride do poškodb. Krajšanje krempljev zahteva kar nekaj previdnosti, saj lahko kunca sicer poškodujete. Če niste dovolj izkušeni, se za pomoč pri tem opravilu raje obrnite na veterinarja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×