0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Osebna rastJe sklepanje novih prijateljstev v odrasli dobi res misija nemogoče?

Je sklepanje novih prijateljstev v odrasli dobi res misija nemogoče?

MORDA VAS ZANIMA

V otroštvu in mladosti ste najverjetneje brez večjih težav našli nove prijatelje. Šolsko okolje vas je praktično prisililo k druženju, posledično pa so se postopoma spletle prijateljske vezi. Toda prijateljstva iz otroštva in mladosti pogosto ne prestanejo preizkusa časa – predvsem zaradi zunanjih okoliščin. Tako lahko nenadoma ugotovite, da ste praktično povsem brez prijateljev, iskanje novih pa se zdi misija nemogoče. Sklepanje novih prijateljstev je v odrasli dobi nedvomno težje kot v mladosti, toda to še ne pomeni, da je nemogoče. Seveda pa je nujno, da začnete delati na sebi in da razmislite o tem, ali ste resnično odprti za nova prijateljstva. Čeprav si jih želite, ni nujno, da so vaša dejanja uglašena z vašimi željami …

- Oglas -

Strah – najpogostejša ovira na poti do novih prijateljstev

Eden od glavnih razlogov, zaradi katerih se zdi sklepanje novih prijateljstev v odrasli dobi praktično nemogoče, je povezan s strahom. Otroci so običajno precej bolj neobremenjeni. Ko pristopijo do nekoga, ne razmišljajo o tem, da bodo zavrnjeni, da ne bodo vedeli, kaj reči, da bodo deležni posmeha ipd., ampak jih običajno vodi predvsem iskreno zanimanje in želja po igri oziroma družabništvu. Po drugi strani je za odrasle precej bolj značilno »kalkuliranje« – in prav tu se skriva glavna težava. Zaradi preigravanja različnih scenarijev se lahko ujamete v primež strahu in anksioznosti, posledično pa težko naredite prvi korak. Tudi če se s kom zapletete v pogovor po naključju, vas strah povsem paralizira, zato pogovor običajno zastane na mrtvi točki. 

Ko priložnost potrka na vrata …

Kako pogosto zavrnete priložnosti za druženje oziroma spoznavanje novih prijateljev? Najverjetneje se to dogaja precej pogosteje, kot ste si pripravljeni priznati. Morda se sicer slepite, da so vaši izgovori povsem legitimni, toda globoko v sebi se najverjetneje zavedate, da gre predvsem za izogibanje. Ko boste naslednjič zavrnili vabilo, poskušajte povrtati malce globlje. Gre resnično za objektivne ovire ali za izogibanje, povezano s strahom?

Težava so lahko tudi previsoka pričakovanja

Morda vaša nezmožnost sklepanja novih prijateljstev ni povezana s strahovi, ampak s previsokimi pričakovanji. Po eni strani je seveda dobro, da veste, kaj hočete – tako pri iskanju partnerja kot pri iskanju prijateljev. Vendar pa morate po drugi strani paziti, da se ne ujamete v past nesmiselnih zahtev, ki bi jih bilo praktično nemogoče izpolniti. Obenem je pomembno, da razmislite o tem, kaj vam prijateljstva sploh pomenijo. Morda se namreč ženete za nerealističnimi cilji. Večine ne osreči velika skupina »prijateljev«, ki so v resnici bolj znanci kot pravi prijatelji. Veliko bolj dragocen je en sam dober prijatelj.

- Oglas -

Prvi korak do novih prijateljstev …

Preseganje cone udobja je pomembno, toda pri tem morate paziti, da šok ne bo prevelik. Priporočamo vam, da poiščete zlato sredino med izpostavljanjem in občutkom varnosti. Idealna pot do novih prijateljev so zato dejavnosti, v katerih uživate. Pri tem se ne osredotočajte na iskanje prijateljev, ampak na samo dejavnost. Tako boste precej bolj sproščeni, posledično pa bolj odprti za spoznavanje novih ljudi. Pogovor ne bo prisiljen, saj vas bodo družili skupni interesi oziroma iskreno zanimanje. Pot do novih prijateljstev pogosto ni neposredna, ampak precej »ovinkasta«. Če ugotovite, da so vaše težave globlje in da je strah preprosto prevelik, pa je smiselno razmisliti tudi o terapiji. Tako boste lahko ugotovili, od kod izvirajo vaši strahovi oziroma česa natančno vas je strah, nato pa boste ob pomoči terapevta poiskali tehnike za preseganje teh strahov.

.

NAJNOVEJŠE