Eko igrače?

Sezona množičnega nakupovanja daril se počasi začenja. Po navadi je v teh dneh največ povpraševanja po darilih, vendar pa je to lahko zelo delikatno področje, še posebej za ekološko osveščene starše.

Slaba novica je namreč ta, da je v obtoku novi zakon, ki sicer narekuje bolj varne igrače, vendar pa pomeni konec eko igračam.

Nevarne igrače

Verjetno je že veliko ljudi slišalo za probleme, ki jih lahko povzročijo nedolžne igrače. Te namreč velikokrat vsebujejo nevarne kemikalije ter delce, ki so neprimerni za otroke do določene starosti. To pa je v preteklosti že povzročilo, da so nekatere igrače vzeli iz obtoka, saj so se tako proizvajalci izognili morebitnim tožbam.

Vendar pa določeni problemi ostajajo še danes. Raziskava, ki je potekala nekaj tednov nazaj, pod nadzrostvom centra za Enviromental Health je vzela v svojo raziskavo 250 različnih igrač. Sedem ton teh igrač je vsebovalo količino svinca, ki prekoračuje varnostno mejo, ki je določena z zakonom. Med te igrače pa spadajo tudi proizvodi podjetij Barbie ter Disney, ki sta danes med najbolj popularnimi znamkami igrač.

V tem primeru se zdi, da ni z novim zakonom nič narobe. Vendar pa se luknje v njem pokažejo, ko pomislimo na manjše proizvajalce, ki izdelujejo eko igrače, ki pa lahko ostanejo brez  službe zaradi takšnih dragih testiranj, čeprav so njihove igrače brez takšnih nevarnih snovi.