0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČesnov tonik za hitrejše premagovanje gripe

Česnov tonik za hitrejše premagovanje gripe

MORDA VAS ZANIMA

Česen lahko brez zadržkov označimo za eno od najbolj zdravih živil na svetu. Najpomembnejše zasluge za to ima alicin, žveplova spojina, ki je znana po protibakterijskem delovanju. Alicin je obenem koristen tudi v boju z drugimi škodljivimi mikroorganizmi, vključno z virusi. Česen je tako med drugim zelo primeren za izdelavo naravnih pripravkov za hitrejše in uspešnejše premagovanje gripe.

- Oglas -

Tokrat vam ponujamo recept za česnov tonik, ki ga lahko uporabljate tako za lajšanje simptomov gripe kot prehlada. Tako gre za tonik, ki vam lahko v zimskih mesecih prihrani precej neprijetnosti.

Sestavine za pripravo česnovega tonika

  • 5 strokov česna
  • ½ čebule
  • sok ene limone
  • 1 žlica naribanega ingverja
  • 120 mililitrov jabolčnega kisa
  • 2 rdeča feferona

Postopek izdelave

Česen olupite in ga nasekljajte na drobne koščke, prav tako pa tudi čebulo. Nato očistite in nasekljajte še ingver in feferone. Sestavine stresite v večji steklen kozarec. Prilijte jabolčni kis in limonin sok. Pazite, da boste na vrhu pustili vsaj približno 3 centimetre prostora. Kozarec nato zaprite s pokrovčkom, ki ga močno privijte, in ga teden dni pustite na sobni temperaturi.

Mešanico nato precedite in jo nalijte v čist kozarec. Česnov tonik shranjujte v hladilniku. Če zaznate simptome prehlada, začnite nemudoma uživati tonik. Priporoča se ena žlička na tešče. Česnov tonik pa lahko uporabljate tudi preventivno.

- Oglas -

Dodatne koristi česna

Kot je bilo omenjeno uvodoma, je česen znan po protimikrobnem delovanju, posebno po protibakterijskih učinkih. Tako se česen pogosto zavihti na sam vrh seznamov najboljših naravnih antibiotikov. Toda pozitivni učinki česna niso omejeni samo na protimikrobno delovanje. Redno uživanje česna lahko obenem zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja, saj pomaga zniževati krvni tlak in holesterol.

Poleg tega je česen koristen za uravnavanje krvnega sladkorja. Tako gre za živilo, ki ščiti pred sladkorno boleznijo tipa 2. Pomaga pa lahko tudi tistim, ki so že zboleli za omenjeno boleznijo. Zaradi protivnetnih učinkov pa je česen koristen tudi pri boleznih, kot je artritis.

Koristi čebule, ingverja, jabolčnega kisa, limoninega soka in feferonov

Čebula je odličen vir antioksidantov, ki ščitijo pred najrazličnejšimi kroničnimi boleznimi, vključno s srčno-žilnimi obolenji in rakom. Tudi čebula se lahko pohvali s protibakterijskim delovanjem, za kar je zaslužen predvsem kvercetin. Poleg tega pa gre za živilo, ki pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in pri prebavnih težavah oziroma pri težavah s črevesnim mikrobiomom. Čebula namreč vsebuje veliko inulina in fruktooligosaharidov, ki so pomembna hrana za koristne bakterije (probiotike) v našem črevesju.

Ingver je znan po protivnetnem delovanju. Za protivnetne učinke ingverja je pomembna predvsem spojina, imenovana gingerol. Tudi ingver je zelo koristen za blažitev simptomov gripe in prehlada oziroma za hitrejše premagovanje bolezni. Obenem pa se priporoča kot naravna pomoč pri slabosti (tudi med nosečnostjo), kot pomoč pri hujšanju, za blažitev simptomov artritisa oziroma kot pomoč pri bolečinah v sklepih, za zniževanje krvnega sladkorja, pri spopadanju z zaprtjem, za blažitev menstrualnih krčev in za zniževanje ravni škodljivega holesterola.

- Oglas -

Za učinkovitost česnovega tonika je zelo pomemben tudi jabolčni kis, ki sodeluje pri uničevanju patogenih mikroorganizmov. Zasluge za to ima predvsem ocetna kislina. Med dodatne koristi jabolčnega kisa spadajo pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja (in s tem zmanjševanje tveganja za diabetes tipa 2), pomoč pri hujšanju ter zniževanje ravni holesterola in gliceridov, zaradi česar je tudi jabolčni kis koristen dodatek za zaščito pred srčno-žilnimi obolenji.

Limone so odličen vir vitamina C, ki je zelo pomemben za krepitev imunskega sistema. Citronska kislina v limonah ščiti pred ledvičnimi kamni. Limone pa so obenem koristne za pospeševanje prebave/metabolizma, posledično pa za lažjo izgubo odvečnih kilogramov.

Za piko na i poskrbijo feferoni. Ti vsebujejo veliko kapsaicina, ki je ena od najmočnejših naravnih protivnetnih in protibolečinskih snovi na svetu. Feferoni so zato koristni za lajšanje bolečin, obenem pa poskrbijo za hitrejše premagovanje okužb, sprostitev dihalnih poti ter za zaščito srca in ožilja.

.

NAJNOVEJŠE