0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAnanas – odličen vir proteolitičnih encimov

Ananas – odličen vir proteolitičnih encimov

MORDA VAS ZANIMA

Proteolitični encimi imajo izredno pomembno funkcijo pri prebavnem procesu, saj razgrajujejo beljakovine na aminokisline. Hkrati pa imajo tudi mnoge druge pozitivne vplive na naše zdravje. Odličen vir proteolitičnih encimov, natančneje bromelaina, je ananas. Večke količine proteolitičnih encimov pa lahko na primer najdemo tudi v papaji. Pomembno je sicer, da ta živila uživamo toplotno neobdelana, sicer se koristni encimi uničijo.

- Oglas -

Ananas

Bromelain v ananasu blaži vnetja in spodbuja prekrvavitev

Kronična vnetja so izvor številnih bolezni, pogosto pa so povezana s čezmernim stresom. Proteolitični encimi, kot je bromelain, pomagajo pri uravnavanju našega stresnega odziva in pri zaviranju vnetij. Hkrati prispevajo tudi k preprečevanju krvnih strdkov, in sicer tako, da redčijo kri, s čimer pa se izboljša naša prekrvavitev.

Ublažitev simptomov kroničnih vnetnih črevesnih bolezni

Študije so pokazale, da lahko proteolitični encimi pomagajo tudi pri simptomih kroničnih vnetnih črevesnih bolezni, predvsem ulcerozni kolitis. Še posebej koristen proteolitični encim naj bi bil v tem primeru prav bromelain. Če zgolj uživanje ananasa ne zadostuje in so potrebni večji odmerki, se lahko odločite tudi za prehransko dopolnilo na osnovi omenjenega encima.

- Oglas -

Proteolitični encimi za močnejši imunski sistem

Še ena izmed zelo pomembnih vlog proteolitičnih encimov v našem telesu je, da pomagajo pri vzpostavljanju močnega imunskega sistema, predvsem pri povečevanju števila t. i. celic ubijalk. Tako se telo lažje ubrani pred resnejšimi boleznimi, obenem pa tudi pred tujki, ki povzročajo manj nevarne, a še vedno neprijetne bolezni, kot sta na primer prehlad in gripa.

Zmanjševanje nevarnosti za raka debelega črevesja

Proteolitični encimi, med njimi seveda tudi bromelain, naj bi bili še posebej koristni za zmanjševanje tveganja za raka na debelem črevesju. Hkrati pa živila, kot je ananas, poleg proteolitičnih encimov vsebujejo tudi večje količine vlaknin, ki so ključne za dobro prebavo in s tem za preprečevanje različnih bolezni, povezanih s prebavili.

.

NAJNOVEJŠE