Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehrana3 zanimivosti o narkolepsiji

3 zanimivosti o narkolepsiji

MORDA VAS ZANIMA

Narkolepsija je motnja, ki je pogosto povezana s precej stereotipnimi oziroma poenostavljenimi predstavami. Tisti, ki se z njo še niso pobliže srečali, si jo večkrat predstavljajo skorajda komično. Vendar pa je narkolepsija precej bolj kompleksna težava, kot se zdi na prvi pogled. V tokratnem članku zato razbijamo določene mite, povezane z narkolepsijo – predstavljamo vam tri zanimivosti, ki vam lahko ponudijo boljši vpogled v to, kako je v resnici videti življenje s to motnjo.

1. Osebe z narkolepsijo redko zaspijo praktično v hipu

- Oglas -

Najpogostejša predstava, ko slišimo besedo narkolepsija, je oseba, ki zaspi skorajda v hipu, ne glede na to, kje oziroma v kakšni situaciji se nahaja. Tako si morda predstavljate, da človek z narkolepsijo zaspi sredi večerje v restavraciji ali pa sredi pomembnega razgovora za službo. Vendar pa so tako ekstremni primeri zelo redki. Drži sicer, da je eden izmed glavnih simptomov narkolepsije zelo huda zaspanost, ki se pojavi nenadoma, brez vnaprejšnjega opozorila. Vendar pa to še ne pomeni, da bo osebe nemudoma »zmanjkalo«.

Ta simptom je kriv predvsem za to, da ljudje, ki se spopadajo z narkolepsije, sredi določene dejavnosti ugotovijo, da preprosto ne morejo več nadaljevati, saj so preveč zaspani. Tako morajo zaključiti, kar so počeli, in čim prej poiskati mesto, kjer se lahko naspijo. Večinoma torej ne gre za to, da bi nekdo zaspal praktično sredi stavka, kar pa seveda ne zmanjša resnosti težave – življenje z narkolepsijo je povezano s številnimi preprekami, ki jih ljudje, ki nimajo te motnje, pogosto precej težko razumejo. Osebe, ki jih je prizadela narkolepsija, zelo težko načrtujejo različne aktivnosti, saj nikoli ne vedo, kdaj jih bo presenetila huda utrujenost, kar lahko negativno vpliva na najrazličnejša področja posameznikovega življenja.  

2. Obstajata dva tipa narkolepsije

Primere narkolepsije lahko razdelimo v dve osnovni skupini. Razlika med njima je predvsem prisotnost t. i. katapleksije med »napadi«. Katapleksija se kaže v obliki začasne ohromitve osebe, pri čemer gre praviloma zgolj za paraliziranost telesa. Čeprav je od zunaj videti, da je oseba zaspala ali celo umrla, lahko zaznava, kaj se dogaja okoli nje, vendar pa se ne more premikati. Ena izmed možnih posledic katapleksije je nezmožnost zadrževanja vode in blata, hkrati pa obstaja tveganje za nevarno upočasnitev srca ali znižanje krvnega tlaka.

Na srečo tovrstni napadi v večini primerov ne trajajo zelo dolgo. Pri tistih osebah, ki doživljajo tudi katapleksijo, govorimo o narkolepsiji tipa 1, ki naj bi bila povezana z nizkimi količinami hipokretina oziroma oreksina v možganih. Po drugi strani pa primere, za katere katapleksija ni značilna, uvrščamo med primere narkolepsije tipa 2. Katapleksija lahko sicer prizadene zgolj določene mišice telesa – ne gre torej nujno za paralizo celotnega telesa.

3. Spregledana naj bi bila kar polovica primerov narkolepsije

- Oglas -

Še posebej pri tistih, pri katerih se narkolepsija ne kaže v obliki zelo izrazitih simptomov, je motnja pogosto neustrezno diagnosticirana ali celo popolnoma spregledana. Osebe lahko mislijo, da so preprosto malce bolj utrujene kot drugi. Pojavijo se lahko celo občutki krivde, saj so ljudje z blažjo obliko narkolepsije pogosto označeni za lene. Tako se lahko začnete tudi sami spraševati, zakaj vam ne uspe postoriti toliko kot drugim, zakaj bi večino časa najraje spali ipd. Zelo pomembno je torej, da raziščete, kaj se v resnici skriva za simptomi, ki jih doživljate. Če se vas pogosto poloti zelo huda utrujenost oziroma zaspanost, je vsekakor smiselno, da se preuči, ali ne gre morda za primer (blažje oblike) narkolepsije. Po mnenju strokovnjakov naj bi ostalo namreč nediagnosticiranih kar približno 50 odstotkov primerov te motnje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×