0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreventivni ukrepi proti gripi

Preventivni ukrepi proti gripi

MORDA VAS ZANIMA

Meseci, ko je najbolj ‘aktualen’ virus gripe so že praktično tukaj, mi pa smo si pogledali, kaj lahko sami storimo proti gripi, kako varno je cepljenje proti gripi in kako so se z virusom spopadali v preteklosti.

- Oglas -

Skoraj nemogoče je napovedati, kako se bo virus gripe razvil. Mnogokrat je lahko že sama zgodovina pokazatelj, kaj nas čaka v prihodnosti, zato ponavadi tudi zdravstveniki postavljajo trditve na podlagi stvari, ki so se že zgodile.

V obdobju epidemije Španske gripe med leti 1918 – 1919 je med tremi izbruhi epidemije je gripa pobila več kot 50 milijonov ljudi, pa Vendar ni v vseh mestih umrlo v povprečju enako število ljudi, saj so nekatera mesta uvedla določene ukrepe, s katerimi so omejili širjenje gripe. Med drugim so zaprli javne ustanove, kjer je po navadi največ možnosti, da se okužimo. Lekcija je torej naslednja: pri izbruhih nevarne mutacije gripe je priporočljivo zapreti javna mesta, saj tako zmanjšamo možnosti prenosa virusa iz ene osebe na drugo.

Cepljenje otrok
Včasih se je dogajalo, da so se več ali manj cepili starejši ljudje, vendar pa to ni prava rešitev, saj imajo starejši ljudje oslabjlen imunski sistem. To pa preprečuje cepivu, da bi pravilno delovalo, kar na koncu skoraj izniči učinek cepiva. Zato je dobro, da če se že odločamo za cepljenje, naj se otroci cepijo že v mlajših letih. Je pa tako, da nas večina gripo preboli v postelji brez večjih posledic tudi brez cepljenja.

Mutacija virusa

Vedno pogosteje se dogaja, da zaradi prevelike količine antibiotikov, virusi in bakterije mutirajo. Zato znanstveniki vedno bolj uporabljajo metodo, pri kateri cepivo zmešajo z kemično mešanico, ki stimulira imunski sistem. Takša mešanica bi naj ščitila pred različnimi vrstami virusov in tudi samimi mutacijami virusa. Vendar pa tudi tu obstaja možnost, da bi ob preveliki uporabi takšnega cepiva visus spet mutiral.

- Oglas -

Zdrav odnos do zdravil
Čeprav mislite, da imate kakšno hujšo obliko gripe, pojdite raje prej na nekaj preiskav, da se vaša domneva potrdi. Cepiva lahko namreč povzročijo vrsto komplikacij, če se jih uporablja na napačen način. To pomeni, da če mislite, da imate prašičjo gripo in se greste cepiti proti njej, lahko to cepivo povzroči izbruh kakšnega drugega virusa ali bolezi, za katero sploh niste vedeli, da jo imate. Torej, ne paničarite prehitro; najprej se raje prepričajte, če je vaša domneva upravičena.

.

NAJNOVEJŠE