0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNove energijske nalepke

Nove energijske nalepke

MORDA VAS ZANIMA

V veljavi je prenovljen sistem označevanja pralnih in pomivalnih strojev ter hladilno zamrzovalnih naprav z novo energijsko nalepko. Novost je tudi označevanje televizorjev. Uporaba novega načina označevanja je že dovoljena, konec prihodnjega leta pa bo postala obvezna za vse omenjene aparate v prodaji, v trgovinah, na spletnih straneh in na vseh prospektih. Glavna sprememba je označevanje energijsko varčnejših aparatov z nadgradnjo doslej uporabljene lestvice, besedilo pa so zamenjali simboli.

- Oglas -

Energijska nalepka na televizorjih

Na energijski nalepki za televizorje najdemo poleg informacije o varčnosti (razred učinkovitosti) še podatke o porabi električne energije med delovanjem (W) in letno porabo (kWh). Dodana je informacija o velikosti aparata.

TV energijska nalepka

Energijska nalepka na pralnih strojih

Na novi nalepki za pralne stroje je barvna skala z dodanimi razredi energijske učinkovitosti (A+++ do D) . Nova sta podatka o letni porabi energije in vode, ki zamenjujeta stare informacije o porabi za eno pranje. Ostajajo še podatki o zmogljivosti stroja (simbol oblačila), o učinku ožemanja (simbol majice med ožemanjem) in o glasnosti stroja med pranjem in ožemanjem (simbol zvočnika z bobnom, v katerem je perilo in z vrtečim bobnom). Podatka o pralnem učinku ni več, ker morajo vsi aparati v prodaji dosegati najmanj razred A.
pralni stroj energijska nalepka

- Oglas -

Energijska nalepka na pomivalnih strojih

Slogan trikrat A pri stari nalepki, ki je označeval dosežke glede energije, pomivanja in sušenja, je preteklost. Na novi nalepki je barvna skala s podatkom o energijski učinkovitosti  (A+++ do D), podatek o porabi energije in vode na eno pomivanje je zamenjala informacija o letni porabi energije in letni porabi vode, ostaja informacija o učinkovitosti sušenja (simbol sušečega krožnika), podatka o učinkovitosti pomivanja pa ni več (vsi aparati v prodaji morajo dosegati razred A). Najdemo tudi  podatek o zmogljivosti (simbol pogrinjka) in glasnosti stroja med delovanjem (simbol zvočnika).
Pomivalni stroj energijska nalepka

Energijska nalepka na hladilno-zamrzovalnih aparatih

Obseg podatkov na novi nalepki za hladilno-zamrzovalne aparate je ostal nespremenjen. Barvna skala s podatkom o energijski učinkovitosti ima dodane tri razrede (A+++ do D), jasno je označena letna poraba energije, podatki o prostornini hladilnega dela so vpisani pod simbolom embalaže za mleko, zamrzovalnika pa pod snežinko. Simbol zvočnika sporoča podatek o glasnosti stroja med delovanjem.
Hladilnik energijska nalepka

Potrošniške organizacije: “Različni pristopi k označevanju povzročajo zmedo!”

Na spremenjeni nalepki za prikaz energijske učinkovitosti je še vedno v uporabi barvna skala, le da je po novem navzgor odprta, kar pomeni, da se nadgrajuje glede na nove tehnološke dosežke v razrede z oznakami A+, A++, A+++. Ostalih podatkov je na novi nalepki manj kot na stari.

Evropska potrošniška organizacija BEUC in organizacija ANEC, ki zastopa potrošnike pri standardizaciji, opozarjata predvsem na razlike med označevanjem aparatov, ki nalepko dobivajo prvič (na primer televizorji), in tistimi, ki so bili z njo opremljeni že dlje časa. Razlike vnašajo zmedo pri odločanju za nakup.

- Oglas -

Televizorji: sedemrazredna barvna lestvica

Tako je na televizorjih v prvem obdobju energijska varčnost še vedno prikazana z doslej poznano sedemrazredno barvno lestvico (razredi A-G), ki naj bi jo v letu 2014 nadgradili z razredom A+, v 2017 z A++, leta 2020 sledi A+++. Z vsakim novim razredom bodo “odpadali” spodnji razredi, najprej G, nato F, sledi E. Odločitev, da lahko proizvajalec, ki doseže pred zgoraj zapisanim rokom večjo varčnost aparata, kot jo določa najvišji razred, tega prostovoljno označi z višjim razredom (na primer z A+), pa povzroča zmedo pri odločanju za nakup. Dokler je v veljavi skala z najvišjim razredom A, potrošniki ne morejo vedeti, ali so na trgu že tudi varčnejši aparati, iz razreda A+.

Drugi aparati: možne celo desetrazredne lestvice

Pri označevanju aparatov, ki so že več let opremljeni z energijsko nalepko, lahko z dodajanjem razredov A+, A++, A+++ nad obstoječo skalo zdaj prihaja celo do skale z 10 razredi. To velja predvsem za hladilno-zamrzovalne aparate, ker so na trgu tudi aparati iz najnižjih energijskih razredov. Pri pomivalnih strojih ostaja sedemrazredna skala s premikom za tri razrede navzgor ( A+++ do D), medtem ko se tudi na novi nalepki uporablja za učinkovitost sušenja stara, skala z razredi A-G. Enako velja za pralne stroje: nova skala A+++ do D za energijsko učinkovitost, za sušenje stara skala A-G.

Ostali podatki in informacije na nalepkah so zaradi želje po enotni podobi, ki bi bila neodvisna od jezika, spremenjeni v simbolne oznake brez dodanega teksta. Tako so na primer za pomivalne stroje dodani: simbolni prikaz za letno porabo vode je pipa,  za učinkovitost sušenja krožnik, ki se suši, za zmogljivost pogrinjek,  za hrup zvočnik.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

.

NAJNOVEJŠE