0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliKaj psi ljudem sporočajo z lizanjem?

Kaj psi ljudem sporočajo z lizanjem?

MORDA VAS ZANIMA

Komaj rojene psičke njihove mame pogosto čistijo in urejajo s pomočjo jezika, z lizanjem pa jim lahko pomagajo tudi pri tem, da se naučijo urinirati in izločati blato, kar je seveda zelo pomembno za njihovo preživetje.

- Oglas -

Tako ni presenetljivo, da so tudi odrasli psi pogosto nagnjeni k lizanju, saj je bila to ena izmed primarnih oblik komunikacije ter izražanja skrbi in ljubezni. Odrasle pse lahko nemalokrat zalotimo, ko ližejo sami sebe, zelo pogosto pa je tudi lizanje ljudi.

Psa je sicer mogoče odvaditi lizanja, vendar pa morate upoštevati, da lahko to pomeni izgubo dragocenega komunikacijskega orodja. Psi namreč lizanje uporabljajo za izražanje najrazličnejših sporočil. Če boste pozorni, boste najverjetneje ugotovili, da vas pes poskuša polizati ob različnih priložnostih – in da je mogoče iz te geste vsakič razbrati specifično sporočilo …

1. Lizanje kot pozdrav

Najverjetneje se že opazili, da vas poskuša pes pogosto polizati takrat, ko se vrnete domov. Za pse je namreč lizanje ena od najnaravnejših oziroma najbolj univerzalnih oblik pozdrava, ki ga lahko zasledimo pri psih najrazličnejših pasem, velikosti itn. Če vas tovrstno pozdravljanje moti, lahko, kot omenjeno, psa odvadite lizanja, vendar je pomembno, da poiščete drug način, s katerim vam bo lahko izrekel dobrodošlico. Pes se lahko sicer počuti odrinjenega.

- Oglas -

2. Izražanje naklonjenosti

Občutek na koži morda res ni najprijetnejši, toda psi to gesto pogosto dojemajo kot najvišji izraz naklonjenosti. Pes vas lahko poliže tudi takrat, ko začuti, da ste v stiski. Tako vam da vedeti, da niste sami, saj se lahko zanesete nanj. Vašo stisko lahko zazna tako na podlagi vašega obnašanja kot na podlagi hormonskih sprememb, ki jih »zavoha« (zazna, da je vaš vonj drugačen, na primer zaradi stresa).

3. Potreba po bližini

Podobno kot ljudje so tudi psi socialne živali, ki jim veliko pomeni občutek pripadnosti oziroma skupnost. Ker psi pogosto nimajo priložnosti za redne stike s predstavniki lastne vrste, je občutek povezanosti s človeškimi skrbniki zanje posebno pomemben. Tako lahko pes z lizanjem sporoča, da potrebuje več druženja.

4. Okušanje

Razlog za lizanje je lahko tudi zelo preprost oziroma površinski: pes je na vaši koži zaznal prijeten vonj, zato poskuša ugotoviti, od kod izvira. Če na primer misli, da je zavohal hrano, bo posebno vztrajen.

5. Izražanje lakote

Tudi če na vas ni zaznal vonja, ki bi ga povezal s hrano, lahko pes lizanje uporabi kot pot do hrane. Psi lahko namreč z lizanjem opozarjajo, da so lačni (tako poskušajo pritegniti vašo pozornost). Če se pes nikakor ne umiri, razmislite, kdaj ste psa nazadnje nahranili. Najverjetneje boste ugotovili, da je prišel čas za naslednji obrok.

- Oglas -

6. Opozarjanje na nevarnost

Psi, ki zaznajo nevarnost, se običajno odzovejo z lajanjem, toda če ocenijo, da bi s tem vzbudili preveč pozornosti, lahko za opozarjanje na nevarnost uporabijo druge metode. Ena izmed njih je tudi lizanje. Nekateri psi pomočniki so celo naučeni, da svojega skrbnika na nevarnost opozorijo z lizanjem (če na primer zaznajo nevarne spremembe, ki so povezane s previsokim ali prenizkim krvnim sladkorjem).

7. Nemir

Tudi psi se lahko znajdejo v stiski. Če so pod stresom oziroma tesnobni, se lahko poskusijo pomiriti s kompulzivnim lizanjem svojega telesa – včasih pa tudi tako, da začnejo lizati ljudi. S ponavljanjem te geste se postopoma umirijo, saj se pri tem sproščajo endorfini. Če je vaš pes v zadnjem času nagnjen k intenzivnejšemu lizanju (delov svojega telesa ali ljudi), je torej smiselno razmisliti, ali bi bilo lahko to povezano s stisko.

NAJNOVEJŠE