Zelenjavni vrt na balkonu: Sožitje okrasnih in okusnih rastlin

  Balkonske zasaditve so v Sloveniji stalnica. Po sajenju le ene vrste okrasnih rastlin na metre smo tem zasaditvam začeli dodajati nove strukturne rastline. Z željo do vsaj nekaj domačega pridelka v zadnjih letih vedno bolj aktualne postajajo zasaditve z užitnimi rastlinami v kombinaciji s cvetjem.

  Ko se odločamo za okrasno užitno kombinacijo rastlin upoštevajmo potrebe rastlin po rastnih razmerah in legi. V manjših in plitvejših koritih bodo dobro uspevale le rastline s plitvimi koreninami, kot so solatnice in čebulnice. Kapusnice in plodovke bodo uspevale le, če bo posoda dovolj globoka. Preizkušeno skoraj vse vrste zelenjave lahko gojimo v loncih. Izogibamo se le robustnim trajnejšim rastlinam, kot so šparglji in artičoke.

  Sožitje rastlin

  Kaj sadimo skupaj?

  Pri sajenju v posodah uporabljamo sosedstva podobno kot na vrtu, vendar z dodatkom okrasnih cvetlic. Tako paradižniku dodamo baziliko, koper, boreč, ognjič, pa tudi nizki fižol, zeleno, redkvice, čebulo. Citronasti timijan bo zasaditvi prispeval sveži vonj, kapucinke pa dodatno barvo. K papriki ali čiliju kombiniramo plahtico, moljevko , drobnjak in ognjič. Kumaram se lepo podajo sončnice, luštrek in viseči slak. Jajčevcem dodamo še špinačo, pehtran, timijan in žametnice ali kapucinke.

  Za sajenje v korita in obešanke so zelo primerne jagode. Izberemo sorte, ki cvetijo v različnih barvah beli, roza in rdeči, da bo zasaditev že v osnovi atraktivna. Zraven se lepo podata viseča novozelandska špinača in bakopa. Med jagodami je priporočljivo saditi česen, ki deluje varovalno.

  Blitva je odlična za kombinacije zaradi stebel v rdeči, rumeni in beli barvi. K njej posejemo redkvice in nizki fižol, dodamo še temno listni žajbelj in verbeno, pelargonijo ali bidens.

  Izbira posode in substrata

  Pri sajenju upoštevamo, da se bodo rastline razrasle zato za visoke rastline rajši izbiramo lonce premera vsaj 50 cm. Za nižje rastline kot so solate in špinača izberemo globlja ter širša korita. V 50 cm lonec lahko posadimo 5-8 dišavnic ali na sredino posadimo le eno rastlino paradižnika ali paprike ali jajčevca ali kumare in še 3-4 druge rastline manj robustne rasti.

  PREBERITE TUDI:  Delo na vrtu zmanjša tveganje za številne zdravstvene težave

  Zaradi teže plodov za posode priporočamo sorte ki tvorijo manjše plodove: paradižnik do velikosti grapolo, kumare snack, jajčevce beli ali skoraj črni barvi ali podolgovate oblike podobne feferonom. Pri paprikah lahko uporabimo katero koli sorto, ker plodovi niso tako težki.

  Za sajenje uporabimo Plantella univerzalno vrtno zemljo iz šot in gline z dodanimi hranili. Pred sajenjem substratu za zagon rasti dodamo organsko gnojilo Plantella Organik. Za zdrave in trpežne rastline in obilo pridelka redno dognojujemo z gnojilom na osnovi alg Bio Plantella Vrt. Pa ne pozabimo, da rastline ne znajo plavati in zelenjava v premokrih tleh hitro propade, zato poskrbimo za dober odtok in drenažni sloj na dnu lonca.

  Loreta Vlahović, univ.dipl.ing.agr. strokovnjak Kluba Gaia

  Povejte svoje mnenje - kometirajte