Dr. Carlo Maggio je cenjen italijanski naturopat, kardiolog in fitoterapevt. Je vodja zdravstvenega centra Salus v Torinu in znanstveni direktor italijanskega združenja za funkcionalno medicino. Malokdo verjame, da ima gospod Maggio že 58 let. K njegovemu mladostnemu videzu prav gotovo pripomore to, da se ukvarja predvsem z vprašanjem, kako čim dlje ostati v dobri telesni in psihični pripravljenosti, saj cilj ni to, da postavimo starostni rekord, ampak da v jesen življenja vstopimo zdravi. Poudarja, da je kakovostna starost posledica naših izbir v mladosti in da si velikokrat sami postavimo teren za težave, ki nas bodo pestile v starosti. Z nami pa je delil tudi nekaj koristnih nasvetov, kako med prazniki poskrbeti za ravnovesje telesa in kako mu lahko pomagamo, če so nas praznične pregrehe vseeno preveč zapeljale.

dr carlo maggio

Kaj je pravzaprav staranje?

Staranja se ne smemo bati, ker je to povsem normalen fiziološki proces. Seneka je nekoč dejal, da je starost bolezen, s čimer se ne strinjam. Postopoma namreč prihajamo v tretje življenjsko obdobje, sicer v malo slabši formi, a še vedno smo lahko v dobrem stanju. Z leti se fiziologija našega telesa spreminja, izgubljamo mišično maso, vodo, pridobivamo maščobo, osiromaši pa se tudi kakovost kosti. Ker se absorbcija telesa poslabša, lahko prihaja do pomanjkanja encimov, vitaminov itd. Cilj ni to, da postavimo starostni rekord, ampak da v to obdobje vstopimo zdravi.

Kako se naturopatski pogled na staranje razlikuje od tistega, ki ga ima zahodna medicina?

Naturopatija pri tem pomaga, ker poudarja preventivo, kar je lahko učinkovitejše od zdravil oziroma pripomore, da jih potrebujemo manj ali sploh ne. Ne smemo čakati, da starost prinese težave, ampak moramo že prej delovati preventivno, da težave preprečimo ali omilimo. Upoštevamo nasvete, ki pripomorejo h kakovostnemu staranju. Zavedati se moramo poglavitnih težav, ki jih imajo starostniki, zato se dovolj zgodaj osredotočimo na to, da jih s preventivo poskusimo preprečiti. Poglavitne težave, ki jih prinese starost, so osteoporoza, starost arterij, umska starost, šibkost mišic. Preventiva pred zlomi kolka, na primer, se začne že 30 let pred tem, tako da poskrbimo za dobre vire kalcija in da se ta kalcij tudi pravilno vgrajuje v kosti. Že pri dvajsetih začnite za svoje telo skrbeti, da se boste kakovostno postarali in da boste pri 80 imeli čim manj težav …

Kaj vključuje preventiva in kako lahko sami poskrbimo za maldostno starost si preberite v tiskani izdaji revije Bodi eko tukaj.