DomovRubrikeOglasiZdravi piščanci v zdravem okolju ne potrebujejo antibiotikov

Zdravi piščanci v zdravem okolju ne potrebujejo antibiotikov

“Trajnostni vidik je v Pivki globoko zakoreninjen. Pri proizvodnji piščančjega mesa Pivko od nekdaj vodi zaveza skrbnika, da delajo tisto, kar je prav, skrbna reja 100% brez antibiotikov je Pivkih prispevek k ohranjanju naravnega ekosistema in družbe.”

Skrb za zdravje živali je v Pivki že od nekdaj na prvem mestu. Zato se vsi členi v verigi Pivkine reje že desetletja prizadevajo za nenehen razvoj tehnoloških pristopov. Svojo tehnologijo reje so skozi desetletja izkušenj, znanj in tesnega sodelovanja vseh členov v verigi vzreje danes pripeljali do ravni, ko zdravljenja piščancev Pivke z antibiotiki praktično niso potrebna. Piščanci Pivka, ki v celotnem času reje niso prejeli nobene vrste antibiotika, so označeni s posebno oznako Skrbna reja 100% brez antibiotikov.

Če živali ne potrebujejo antibiotičnega zdravljenja, to največkrat pomeni, da so pogoji reje optimalni.

Pivka perutninarstvo je že od nekdaj usmerjena v zagotavljanje zdravja za svoje žival. Prizadeva si za nenehen razvoj svojih tehnoloških pristopov, ki se začnejo z dobro pripravo hleva, kakovostnimi matičnimi jatami in enodnevnimi piščanci. Z zagotavljanjem ustreznih mikroklimatskih pogojev, primerne temperature in vlage za rast in razvoj piščencev, 24-urnega nadzora živali v času reje, kakovostne hrane rastlinskega izvora, higiene, razkuževanja, zračenja ter sprotnim prilagajanjem pogojev, piščanci Pivka ostajajo zdravi. Uporaba antibiotikov pri njihovi vzreji tako ni potrebna.

Danes je Pivka prvi in edini proizvajalec mesa v Sloveniji, ki nudi piščančje meso slovenskega porekla iz skrbne reje 100% brez antibiotikov, kar potrjuje tudi mednarodni in neodvisni certifikat “Vzrejeno brez antibiotikov ANTIBIOTIC FREE STP 080”.

Desetletja znanj, izkušenj in trdnega partnerstva

Skrbna reja 100% brez antibiotikov je rezultat dolgoletnega tesnega partnerskega sodelovanja med različnimi strokovnjaki –  tehnologi Pivke, Pivkinimi rejci, lokalno kmetijsko zadrugo in veterinarsko službo. Ključno vlogo pri tem imajo izobraževanje, stalno učenje in prenos dobrih praks ter transparenten in odkrit odnos med vsemi partnerjimi, vklučenim v proces reje.

Pivka sodeluje s 60 rejci, z večino je povezana že več desetletij. Pomemben razvojni in vezni člen predstavlja lokalna kmetijstva zadruga. Pristojna veterinska služba Pivki omogoča pregled nad celotno proizvodno verigo. Tako lahko potencialne izzive za zdravje živali pravočasno preprečijo. Desetletja tesnega in predanega sodelovanja med vsemi členi v verigi vzreje piščancev Pivka temeljijo na zaupanju, iskrenosti in skupnem cilju – živalim zagotavljati optimalne pogoje za rast in razvoj.

Pivka, prvi proizvajalec mesa v Sloveniji s potrjeno skrbno rejo 100% brez antibiotikov

Pivka je prvi proizvajalec mesa v Sloveniji, ki slovenskemu potrošniku omogoča stalen izbor slovenskega piščančjega mesa skrbne reje 100% brez uporabe antibiotikov. To pomeni, da Pivkini piščanci v celotnem času reje niso prejeli nobene vrste antibiotika.

Zanesljivost in transparentnost Pivkine skrbne reje potrjuje mednarodni in neodvisni certifikat »Vzrejeno brez antibiotikov ANTIBIOTIC FREE STP 080«, ki ga je Pivki podelila zunanja strokovna oganizacija DNV. Neodvisni strokovnjaki DNV so certifikat Pivki podelili na podlagi podrobnega pregleda celotnega vertikalnega procesa Pivkine proizvodnje od valilnice, do vseh rejcev Pivke in končne proizvodnje.

Piščance Pivka iz skrbne reje 100% brez antibiotikov lahko prepoznate po posebni oznaki. Z izbiro mesa z oznako Skrbna reja 100% brez antibiotikov je lahko vsak brez dvoma, da je izbral dobro zase, svoje najbližje, družbo in okolje.

Odpornost bakterij proti antibiotikom – skrita pandemija 21. Stoletja

Svetovna zdravstvena organizacija je že leta 2012 poudarila, da je odpornost mikrobov proti protimikrobnim zdravilom, kot so antibiotiki, ena izmed največjih zdravstvenih tveganj, s katerimi se spoprijema svet. Povečanje odpornosti pomeni, da antibiotik ne učinkuje več proti bakterijam, ki so povzročile okužbo. Omejevanje uporabe antibiotikov pozitivno vpliva na zmanjševanje razvoja bakterij, odpornih na antibiotike. Zato je vsak korak v smeri zmanjševanja uporabe antibiotikov velik doprinos k ohranjanju zdravja ljudi, živali in narave.

Kot je zapisano v Državni strategiji “Eno zdravje” za obvladovanje odpornosti mikrobov – odpornost bakterij proti antibiotikom strmo narašča po vsem svetu. Posledice okužb z odpornimi mikrobi se kažejo v večji smrtnosti bolnikov, povečanem številu zapletov zdravljenja, podaljšani hospitalizaciji in višjih stroških zdravljenja. Zaradi odpornosti bakterij na mikrobna zdravila naj bi vsako leto v Evropi umrlo več kot 25.000 ljudi. Ocenjuje se, da bo leta 2050 na svetu zaradi protimikrobne odpornosti umrlo 10 milijonov ljudi. To je več kot za rakom. Kot opozarja Svetovna zdravstvena organizacija lahko odpornost na antibiotike prizadene kogarkoli, ne glede na starost ali državo, v kateri živi.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×