fbpx
Domov Rubrike Zanimivosti Posebnosti slovenskih regij zavite v čokolado

Posebnosti slovenskih regij zavite v čokolado

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Naša butična državica je tako majhna, a hkrati tako bogata in raznolika.  Vsak Slovenec je zagotovo vsaj malo ponosen tudi na pestrost okusov in kulinarično izročilo, ki navdušuje tudi vedno več turistov. Andražu Gavezu, lastniku trgovine Moja čokolada, je uspelo, da je v enem samem izdelku združil sladke posebnosti prav vseh slovenskih regij.  

Kulinarično bogastvo Slovenije

V Sloveniji na gastronomskem in kulinaričnem področju ločimo kar 24 regij. Na področju regij naše deželice najdemo izjemno pestrost okusov, lokalnih posebnosti in znamenitosti. Vsaka regija slovi po prepoznavnih živilih, začinjenih s kulinaričnim znanjem naših babic, ki v obliki prepoznavnih jedi marsikomu še danes dišijo po domu. Tako Savinjska slovi po jabolkih, Podravska po hrustljavih bučnih semenih, Osrednja Slovenija od nekdaj diši po pehtranu, Obalno-Kraška pa po začimbi, brez katere si ne predstavljamo življenja, soli. Ste vedeli, da lahko v lonce vmešate tudi sivko iz Primorsko-Notranjske in konopljina semena iz Podravske?

Kako predstaviti vse okuse Slovenije na enkrat?

Čeprav smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na vso kulinarično ponudbo, se lahko v vlogi gostitelja hitro znajdemo v zagati. Le kako bi nekomu predstavili vse slovenske lokalne kulinarične presežke in dobrote, ne da bi nič hudemu slutečemu obiskovalcu naše deželice povzročili šok, ko bo naslednjič stopil na tehtnico? No, morda je rešitev v Čokoladni Sloveniji, izdelku, ki ga je ekipa Moje čokolade razvila v sodelovanju s priznanim slovenskim etnologom Janezom Bogatajem.

Čokoladna Slovenija je nastajala leto dni, gre pa za čokolado v obliki Slovenije s  3D -reliefom, ki je razdeljena na dvanajst pokrajin, za vsako od teh pokrajin pa so razvili čokolado z avtentičnim posipom. Kot je pojasnil Andraž Gavez, se ideja ni rodila čez noč, ampak je plod več kot leto dni razvoja, preizkušanja in testiranja: »Sodelovali smo z ogromnim številom (potencialnih) kupcev ter drugimi osebi in preizkusili nešteto različnih kombinacij s čokolado.«  Pri določanju posameznih regij in posipov, ki bi to regijo najbolje predstavili, so sodelovali s slovenskim kulinaričnim mojstrom Janezom Bogatajem, ki o Čokoladni Sloveniji pravi, »da različnost okusov ustvarjajo premišljeno izbrana živila, zelišča in začimbe, ki so značilne za posamezne regije.« Snovalci so sicer strnili najbolj značilnih 12 regij, čeprav na gastronomskem in kulinaričnem področju v Sloveniji ločimo kar 24 regij. Kot  je še povedal Gavez , je Čokoladna Slovenija nastala prav zaradi povpraševanja: »Sami se sicer s čokolado ukvarjamo že več kot 5 let, ideja pa je pravzaprav nastala iz frustracije, ker smo v zadnjih letih dobili čedalje več povpraševanj v stilu t.i. slovenskih košaric (malo soli, vina, pršuta, pa še eno čokolado za zraven). Potem smo raziskali celoten trg inovativnejših pristnih slovenskih daril (neizvirne ideje smo hitro opustili – v stilu magnetkov, majic, ipd.) in ugotovili, da Slovenci do sedaj še nismo imeli izdelka, ki bi tako celovito prikazal Slovenijo ter obenem predstavljal pestrost, razgibanost in povezanost obenem. Pa smo se ga odločili razviti kar sami. V začetni fazi je sicer izdelek izgledal precej drugače.« Več o čokoladi >>

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×