Vodnik po izdelavi domačih dezodorantov

Potenje ali znojenje, do katerega pride zaradi pregrevanja telesa, je popolnoma naraven življenjski proces, s katerim poskrbimo za uravnavanje telesne temperature. Pri znojenju znoj izhlapeva iz telesa ter tako poskrbi za ohladitev telesa. Znojenje se poveča in lahko postane opazno pri povečani telesni dejavnosti, pri povišani temperaturi okolja ali pa zaradi čustvenih dejavnikov (stres, živčnost in razburjanje).

Zakaj nastaja neprijeten vonj?

Znoj, ki ga izločajo ekrine žleze znojnice, je sestavljen iz 99 % vode in 1 % različnih elektrolitov in organskih spojin ter je brezbarven in brez vonja. Medtem ko je znoj, ki ga izločajo apokrine žleze, opalescentna viskozna tekočina, bogata z lipidi in beljakovinami. Znoj v zgornjem delu lasnega folikla pride v stik z mikroorganizmi, ki razgrajujejo lipidne komponente. Posledica razgradnje lipidnih komponent je neprijeten vonj.

Za preprečevanje neprijetnega vonja imamo na trgu veliko izdelkov, ki jih moramo uporabljati dnevno. Sestavine, ki se nahajajo v izbranem izdelku, se lahko absorbirajo skozi kožo, zato moramo biti pazljivi, da nase ne nanašamo škodljivih sestavin.

NARAVNI DEZODORANTI

V zadnjem času je uporaba naravnih dezodorantov v trendu. Izdelava naravnega dezodoranta je zelo preprosta. Večina naravnih dezodorantov vsebuje sodo bikarbono (natrijev hidrogenkarbonat). Ta upočasni razrast bakterij ter zelo učinkovito nevtralizira neprijeten vonj. Slaba stran sode bikarbone je, da ima bazičen pH, kar lahko pri občutljivih posameznikih vodi do alergijskih reakcij.

Zato smo za vas pripravili recepte z sodo bikarbono in brez, ki smo jih tudi preizkusili in izpopolnili, da vam bo vaš dezodorant dobro služil v poletnih mesecih.

Recepte in navodila najdete v junijski številki revije Bodi eko.

revija Bodi eko JUNIJ 2018

Povejte svoje mnenje - kometirajte