Tresenje rok je moteče, bolniki se sramujejo

  Tresenje rok smo najbrž doživeli že vsi. Če se nam roke tresejo ob večjem stresu, močnejšem razburjenju, izčrpanosti, večjih naporih, tremi, je to normalno. Tresenje rok ali tremor pa se lahko pojavi tudi v bolezenski obliki. Bolniki s tremorjem imajo lahko zaradi tega velike težave v življenju. Ne morejo opravljati natančnejših opravil, težko rišejo, tipkajo, pijejo, se hranijo in podobno. Zaradi tega jih je sram in se najpogosteje raje zadržujejo v samoti. In ni redek pojav, ko se družijo z alkoholom.

  tresenje rok tremor

  Lahko se pojavi ob zlorabi nekaterih zdravil kot so na primer zdravila za astmatike, zdravila za hitrejše praznjenje zgornjih prebavil, zdravila za zdravljenje srčnih aritmij, zdravila za zdravljenje motenj razpoloženja ali zdravila zoper oslabelo srce. Tresenje rok je lahko tudi posledica zlorabe drog ter alkohola ali poškodbe jeter. Zaznamo ga lahko tudi ob pomanjkanju vitaminov in ob neprespanosti. Nevrološki problemi, ki so lahko vzrok za tremor, so tumorji v možganih, možganska kap, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, poškodbe možganov zaradi udarcev in krvavitve. Najpogosteje se tresenje začne pojavljati le redko, sčasoma pa postane vse pogostejše. Tresenje je lahko čisto majhno in nas ovira le pri natančnih opravilih, lahko pa je tudi bolj izrazito in bolnika prikrajša za normalno življenje.

  Veliko lahko naredite sami. Tudi, če se vam roke tresejo zaradi bolezni, lahko tresenje omilite s tem, da se izogibate sprožilcem tresenja. Da ne pijete preveč alkohola, kave, da ne kadite, zdravo živite, da se dovolj naspite in poskrbite, da imate v življenju čim manj stresa. Lahko vam pomagata tudi aktivnost in sproščanje. Tresenje rok boste lahko zmanjšali, če boste držali komolce ob telesu. Pri pitju pa raje uporabljajte slamico. V vsakem primeru morate obiskati zdravnika, da bo ugotovil pravi vzrok in izključil ali potrdil kakšno resnejšo bolezen.

  PREBERITE TUDI:  Brezov sok: Pijača za globoko pomladno razstrupljanje

  Esencialni tremor

  Pri esencialnemu tremorju se roke najpogosteje tresejo, ko so v napetem položaju, ko jih denimo iztegnemo predse. Pri tej bolezni lahko opazimo tudi tresenje glave in tresenje jezika, ki je najbolj opazno pri stresu, strahu in napetosti. Zanimivo je, da alkohol v manjših količinah pomaga in olajša tresenje. Esencialni tremor ima okoli pet odstotkov ljudi in pri vsaj polovici bolnikov je to dedna bolezen. Pojavlja se tako pri mlajših kot pri starejših, saj je kar polovica bolnikov mlajših od štirideset let.

  Lahko ga zdravimo z zdravili, čeprav v osnovi nobeno izmed uporabljenih zdravil ni namenjeno za ta namen. Se je pa izkazalo, da različna zdravila blažijo težave, povezane s tresenjem. Med taka zdravila spadajo nekatera zdravila za zdravljenje bolezni srca in povišanega krvnega tlaka, zdravila za zdravljenje epileptičnih napadov, pomirjevala benzodiazepinskega tipa ter nekatera zdravila za zdravljenje depresivnih stanj. Esencialni tremor poskušajo včasih odpraviti ali vsaj omiliti celo s kirurškimi posegi ali injiciranjem botulin toksina.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. Povsem pavšalno in zelo NEODGOVORNO napisano. Posvetujte se s strokovnjakom preden pišete taka besedila, ki IZKRIVLJAJO REALNO SLIKO in MEČEJO slabo luč na tiste, ki imajo težave s tresenjem. Sama poznam več ljudi,ki bi bili nad vašim pisanjem zgroženi.
   Bodieko: ” In ni redek pojav, ko se družijo z alkoholom.” – koliko od teh ljudi, ki ima težave s tremorejm, se druži z alkoholom? Povejte konkretno, ne tako na počez. Jaz ne poznam niti enega.
   Bodieko: “Lahko se pojavi ob zlorabi nekaterih zdravil kot so na primer zdravila za astmatike, zdravila za hitrejše praznjenje zgornjih prebavil, zdravila za zdravljenje srčnih aritmij, zdravila za zdravljenje motenj razpoloženja ali zdravila zoper oslabelo srce.” – lahko bi vedeli, da se večkrat kot ob zlorabi pojavi OB JEMANJU teh in nekaterih drugih zdravil, kot stranski učinek. Pogosto se nato skuša te ekstrapiramidne motnje omiliti z nekaterimi drugimi zdravili.
   Kaj si misli nekdo, ki prebere take vsebine o tresenju? Da so to ljudje, nagnjeni k zlorabam alkohola, drog in zdravil. Prosim, premislite drugič, ko pišete o teh stvareh. Naj vas kot novinarje vodi odgovornost do vseh. Tudi bralci imajo pravico izvedeti prave informacije. S takim pisanjem ustvarjate na tone novega sramu, o katerem pišete v naslovu.

  Comments are closed.