5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaTresenje rok je moteče, bolniki se sramujejo

Tresenje rok je moteče, bolniki se sramujejo

MORDA VAS ZANIMA

Tresenje rok smo najbrž doživeli že vsi. Če se nam roke tresejo ob večjem stresu, močnejšem razburjenju, izčrpanosti, večjih naporih, tremi, je to normalno. Tresenje rok ali tremor pa se lahko pojavi tudi v bolezenski obliki. Bolniki s tremorjem imajo lahko zaradi tega velike težave v življenju. Ne morejo opravljati natančnejših opravil, težko rišejo, tipkajo, pijejo, se hranijo in podobno. Zaradi tega jih je sram in se najpogosteje raje zadržujejo v samoti. In ni redek pojav, ko se družijo z alkoholom.

- Oglas -

tresenje rok tremor

Lahko se pojavi ob zlorabi nekaterih zdravil kot so na primer zdravila za astmatike, zdravila za hitrejše praznjenje zgornjih prebavil, zdravila za zdravljenje srčnih aritmij, zdravila za zdravljenje motenj razpoloženja ali zdravila zoper oslabelo srce. Tresenje rok je lahko tudi posledica zlorabe drog ter alkohola ali poškodbe jeter. Zaznamo ga lahko tudi ob pomanjkanju vitaminov in ob neprespanosti. Nevrološki problemi, ki so lahko vzrok za tremor, so tumorji v možganih, možganska kap, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, poškodbe možganov zaradi udarcev in krvavitve. Najpogosteje se tresenje začne pojavljati le redko, sčasoma pa postane vse pogostejše. Tresenje je lahko čisto majhno in nas ovira le pri natančnih opravilih, lahko pa je tudi bolj izrazito in bolnika prikrajša za normalno življenje.

Veliko lahko naredite sami. Tudi, če se vam roke tresejo zaradi bolezni, lahko tresenje omilite s tem, da se izogibate sprožilcem tresenja. Da ne pijete preveč alkohola, kave, da ne kadite, zdravo živite, da se dovolj naspite in poskrbite, da imate v življenju čim manj stresa. Lahko vam pomagata tudi aktivnost in sproščanje. Tresenje rok boste lahko zmanjšali, če boste držali komolce ob telesu. Pri pitju pa raje uporabljajte slamico. V vsakem primeru morate obiskati zdravnika, da bo ugotovil pravi vzrok in izključil ali potrdil kakšno resnejšo bolezen.

Esencialni tremor

Pri esencialnemu tremorju se roke najpogosteje tresejo, ko so v napetem položaju, ko jih denimo iztegnemo predse. Pri tej bolezni lahko opazimo tudi tresenje glave in tresenje jezika, ki je najbolj opazno pri stresu, strahu in napetosti. Zanimivo je, da alkohol v manjših količinah pomaga in olajša tresenje. Esencialni tremor ima okoli pet odstotkov ljudi in pri vsaj polovici bolnikov je to dedna bolezen. Pojavlja se tako pri mlajših kot pri starejših, saj je kar polovica bolnikov mlajših od štirideset let.

- Oglas -

Lahko ga zdravimo z zdravili, čeprav v osnovi nobeno izmed uporabljenih zdravil ni namenjeno za ta namen. Se je pa izkazalo, da različna zdravila blažijo težave, povezane s tresenjem. Med taka zdravila spadajo nekatera zdravila za zdravljenje bolezni srca in povišanega krvnega tlaka, zdravila za zdravljenje epileptičnih napadov, pomirjevala benzodiazepinskega tipa ter nekatera zdravila za zdravljenje depresivnih stanj. Esencialni tremor poskušajo včasih odpraviti ali vsaj omiliti celo s kirurškimi posegi ali injiciranjem botulin toksina.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×