Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Ekologija & okoljeTi letaki se bodo spremenili v prave marjetice

Ti letaki se bodo spremenili v prave marjetice

MORDA VAS ZANIMA

Če ste že ali pa boste v naslednjih dneh naleteli na letak, ki vas opominja, da imamo samo en planet, ga nikar ne zavrzite. Narejen je namreč iz papirja, iz katerega bodo pognale marjetice!

Bistvo ni zgolj v sporočilu, pač pa tudi v dejanju

- Oglas -

V projektu LIFE IP CARE4CLIMATE sodelujejo številni partnerji iz javnega, nevladnega in zasebnega sektorja, ki izvajajo različne dogodke, srečanja in aktivnosti v živo, vse to pa seveda zahteva učinkovita komunikacijska orodja. Partnerji projekta so pri tem postavljeni pred izziv: širjenje ozaveščenosti o pomembnosti prehoda v nizkoogljično družbo vendarle ne more potekati na račun podiranja dreves. Kako torej ozaveščati brez onesnaževanja?

Iz odpadka v uporaben izdelek

Partnerji projekta LIFE IP CARE4CLIMATE so tako v sodelovanju z Inštitutom za celulozo in papir iz Ljubljane (ICP) ustvarili t.i. trajnostni letak iz papirja, narejenega iz vlaken tujerodne, sicer invazivne rastline. Gre za Japonski dresnik, ki je pri nas znan po tem, da s svojo hitro in gostjo rastjo siromaši pestrost domačih vrst in kot tak predstavlja grožnjo naši biotski raznovrstnosti. »Za projekt smo iz mešanice svežih celuloznih vlaken iglavcev in vlaken japonskega dresnika izdelali papir, ki smo mu dodali semena marjetic«, razloži Gregor Lavrič iz Inštituta za celulozo in papir, ki izpostavlja, da je bil velik izziv predvsem tisk letakov. »Na podlagi izkušenj, znanja in testiranj smo izbrali tiskarsko tehniko, ki je zagotavljala dovolj kvalitetne odtise in je omogočala tiskanje sorazmerno zelo strukturiranega papirja, ob tem pa ni smela vplivati na kaljivost semen v strukturi papirja,« še dodaja.

Preberi, postavi na zemljo in zalij

Marsikdo trdi, da so letaki v resnici nepotrebni. Toda če bi vam nekdo povedal, da se lahko spremenijo v rože, bi si nemara premislili. Če torej naletite na letak projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, ga preberite, položite na zemljo, dodajte nekaj vode in pustite, da se s pomočjo sonca spremeni v številne marjetice.

Vsako dejanje šteje, vsak dan

Tudi v Sloveniji na marsikaterem področju obstajajo številne trajnostne rešitve. Ko boste torej naslednjič razmišljali o tisku letakov ali brošur, se pogovorite s svojim tiskarjem in poskušajte najti najbolj trajnostno ter do okolja prijazno možnost. Imamo samo 1 planet!

O projektu LIFE IP CARE4CLIMATE

- Oglas -

LIFE IP CARE4CLIMATE je celostni projekt, ki z ozaveščanjem, izobraževanjem in usposabljanjem ključnih deležnikov na področjih trajnostne mobilnosti, zelenega javnega naročanja, trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije v stavbah ter podjetjih, odpadne hrane in rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF) spodbuja izvajanje ukrepov, s čimer bo Slovenija do leta 2030 dosegla cilje v zvezi z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov. Projekt je povezan z vsebinskimi področji, ki se na prvi pogled lahko zdijo zelo vsakdanja, vendar pomembno vplivajo na nastanek oziroma blaženje podnebnih sprememb. Projekt LIFE IP Care4Climate (LIFE17 IPC/SI/000007) je sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta. Več o projektu: www.care4climate.si.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×