0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

DomovRubrikeArhiv OglasovSo prihranki z IR-ogrevanjem mit ali resnica?

So prihranki z IR-ogrevanjem mit ali resnica?

V zadnjem času se precej odpira polemika o načinih ogrevanja in višini prihrankov v povezavi s tem. Glavna trditev, ki se je bomo dotaknili in označili kot mit ali resnico, je, da je IR-ogrevanje najdražji način ogrevanja v Sloveniji. Čeprav je IR-ogrevanje razmeroma mlad grelni sistem, je na voljo že veliko informacij, podkrepljenih z izkušnjami specialistov na področju IR-ogrevanja in več kot 10.000 obstoječih uporabnikov, ki to trditev v celoti zavračajo.

Razumljivo je, da ljudje zagovarjajo tisto, kar najbolj poznajo, žal pa pri tem včasih ne upoštevamo prednosti inovacij, ki so lahko boljše od že znanih.

Zakaj je IR-ogrevanje večinoma najcenejše, lahko pa tudi najdražje

Opažamo, da so pogoste težave pri mlajših ponudnikih IR-grelnih sistemov, ki na tem področju nimajo dovolj izkušenj. Lahko se zgodi, da zavoljo uspešne prodaje ali skopega znanja o delovanju IR-toplote strankam neustrezno svetujejo in posledično prodajo ogrevanje, ki namesto prihrankov prinaša višje stroške.

V svetu IR-ogrevanja veljajo nekatere zakonitosti, zaradi katerih – če jih upoštevamo – je to najcenejši način ogrevanja.

Prvo pravilo je, da ne smemo enačiti konvekcijskega ogrevanja s sevalnim, saj gre za drugačen prenos toplote v prostor. V primerjavi s centralnimi sistemi je sevalni brez cevnih razvodov in izgub v samem sistemu.

IR-ogrevanje je ob upoštevanju zakonitosti večinoma eden najcenejših sistemov, predvsem ko primerjamo celotne stroške v daljšem obdobju (20, 30 let), torej z upoštevano investicijo, porabo, servisi in vzdrževanjem, ki jih pri kakovostnem sistemu IR-ogrevanja ni.

Sistem ogrevanja z IR-paneli je lahko tudi dražji od kurilnega olja ali drugih sistemov ogrevanja, če niso upoštevane zakonitosti. IR-ogrevanje ima nekaj specifik, ki lahko bistveno spremenijo lastnosti delovanja in porabo električne energije. Če bodo imeli IR-paneli premajhno moč, če bodo nepravilno pozicionirani v prostoru, izdelani iz nekakovostnih materialov in z nenatančno regulacijo, bo poraba visoka in kakovost ogrevanja prostora slaba oz. moteča. Zato so v javnosti zelo nasprotujoča si mnenja. Treba se je posvetovati s strokovnjaki s področja IR-ogrevanja in poznavanja zakonitosti sevalne toplote.

Ekosen IR ogrevanje

Ustrezna moč panelov

Eden izmed glavnih dejavnikov, ki prinašajo prihranek, je ustrezna moč panelov v prostoru. Velikokrat se zgodi, da ponudniki zaradi izpeljane prodaje ali neznanja stranki svetujejo manjšo moč panelov v prostoru, posledica pa je nenehno delovanje panelov na zgornji meji storilnosti in s tem visoka poraba. Rešitev za to je seveda primerna moč panelov glede na velikost prostora, izolacijo, prisotnost steklenih površin, število zunanjih sten …

Primerna regulacija

Naslednji razlog je primerna regulacija. Zelo malo termostatov oz. regulatorjev na trgu je namenjenih izključno IR-ogrevanju. Navadni termostati so običajno narejeni za več vrst ogrevanja, kar ne omogoča optimalnega dovoda energije, ki je potrebna za ogrevanje prostora. Klasični termostati delujejo na principu histereze, kar pomeni, da IR-panel, ki je priklopljen na termostat, deluje s polno močjo (100 %) ali pa je izklopljen. Takšen način ogrevanja ni najudobnejši, saj temperatura v prostoru niha, še bolj pa občutek toplote.

Za največji izkoristek je zato treba namestiti regulator IR Sun WiFi, ki ne deluje na principu histereze, temveč nenehno spremlja temperaturno dogajanje v prostoru in zazna odziv objekta na dovajanje toplote v prostor. Sproti in v vsakem trenutku zelo natančno izračuna, koliko toplote je treba dovesti za vzdrževanje želene toplote in največji prihranek.

Pozicioniranje panelov

Pomembno je, da so paneli v prostoru pravilno nameščeni, kar lahko uredijo le strokovnjaki. Zato je pred montažo dobro imeti znanje oz. strokovnjaka, ki vam bo IR-panele umestil v prostor, kot je treba. Najbolje je, da so IR-paneli nameščeni na stropu, saj je takrat učinkovitost in enakomerna razporeditev toplote najboljša. Če pa to ni možno, se montirajo na steno, vendar na optimalna mesta. Žal brez znanja, kam umestiti IR-panele v prostoru, lahko bistveno povečamo porabo in zmanjšamo učinkovitost ogrevanja – kot na primer, če jih usmerimo proti okenskim površinam ipd.

Ekosen IR ogrevanje

Zaupajte izkušenim ponudnikom IR-ogrevanja na trgu

Je že res, da mlada podjetja običajno ponujajo ugodnejše cene izdelkov. Žal pa so lahko posledica neželene težave z ogrevanjem zaradi pomanjkanja ponudnikovih izkušenj, uporabe nekakovostnih materialov za izdelavo IR-panelov in slabe regulacije, ki ni primerna za pogosto osnovno ogrevanje.

Ekosen je prvo podjetje v Sloveniji na področju IR-ogrevanja in je na trgu vodilno že več kot desetletje. Dolgoletne izkušnje so prinesle povratne informacije uporabnikov, ki jih pri Ekosenu z veseljem upoštevajo pri nenehnem vlaganju v napredek in izboljšavo produktov, izdelanih po lastni licenci in z lastnim razvojem, kar zagotavlja visok nadzor proizvodnje in najvišjo kakovost končnih produktov. IR-grelni paneli Ekosen so kombinacija kakovosti, zmogljivosti in cene.

Ob tem se zavedajo, kako pomembno je, da je ekipa podjetja strokovno podkovana, zato redno organizirajo izobraževanja za zaposlene, svetovalce in monterje. Rezultat so zadovoljni uporabniki in dolga življenjska doba IR-grelnega sistema.

Glavne prednosti IR-grelnega sistema Ekosen

 • Okolju prijazno, saj ni neželenih emisij.
 • Poraba ogrevanja je nižja za do 60 % v primerjavi s kurilnim oljem.
 • Z upoštevanjem investicije, servisi in vzdrževanjem, ki jih pri kakovostnem IR-ogrevanju ni, je eden najcenejših sistemov in večinoma cenejši od toplotne črpalke zrak-voda.
 • Pretvorba električne energije v IR-toploto je skoraj 100-%, ni izgub na razvodih, v peči, dimniku …
 • Zelo dolga garancija in življenjska doba, ki je daljša kot pri drugih sistemih ogrevanja.
 • Estetsko se podajo v vsak prostor.
 • Potrebni so samo minimalni gradbeni posegi ob montaži.
 • Zmanjšuje možnost za nastanek plesni.
 • Možnost upravljanja na daljavo z regulatorjem IR Sun WiFi.
 • Dodatni prihranki ob kombinaciji s fotovoltaiko.

IR-grelni sistem : toplotna črpalka

Pri toplotni črpalki zrak-voda gre za sistem obrnjenega hladilnika. V mrzlih obdobjih in pri slabše izoliranih objektih, radiatorskem načinu ogrevanja ali ob oslabljenem delovanju kompresorja (v povprečju po 8 do 10 letih delovanja kompresor začne slabeti) potrebuje pomoč navadnega grelnika, kar je lahko višina mesečne položnice v znesku celoletne predvidene porabe.

Glavna razlika je tudi pri investiciji. Investicija v IR-grelne panele pri novogradnji je vsaj 2- do 3-krat manjša, če primerjamo kakovostno toplotno črpalko in kakovostne IR-grelne panele. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da pri IR-panelih ni stroškov vzdrževanja, saj niso sestavljeni iz gibljivih delov, ki bi se skozi leta amortizirali.

Če se dotaknemo neposredno načina ogrevanja, je razlika v tem, da so stene in predmeti z IR-paneli toplejši za vsaj 2–3 stopinje – torej približno na temperaturi zraka v prostoru, kar daje večji občutek toplote.

Zelo pomembna prednost pa je ta, da z IR-paneli podaljšamo življenjsko dobo stavbe.

Garancija pri visokokakovostnih IR-panelih je 3-krat daljša, ker ni gibljivih delov, črpalk, ventilatorjev, tekočin ipd.

Ekosen IR ogrevanje

 Želite izvedeti več o IR-ogrevanju?

Za pripravo rešitve z IR-grelnim sistemom Ekosen pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 30 10 ali pišite na e-naslov [email protected].

Lahko pa nas obiščete v salonih:

 • v Miklavžu na Dravskem polju (pri Mariboru), Ptujska cesta 17,
 • v Mengšu (pri Ljubljani), Gorenjska cesta 19,
 • v Kopru, Cesta Zore Perello-Godina 2.

Strokovnjaki na področju IR-ogrevanja

Pravi naslov za svetovanje in nakup IR-grelnih panelov je brez dvoma podjetje Ekosen s svojimi dolgoletnimi izkušnjami in odličnimi referencami na tem področju.

Vas zanima, koliko bi privarčevali, če bi dom ogrevali z IR-grelnim sistemom Ekosen? Preverite na: www.ekosen.si/prijava

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -