Če smo slabokrvni, vsekakor lahko marsikaj storimo sami, a v vsakem primeru se moramo posvetovati tudi s svojim zdravnikom. Anemija je včasih tudi posledica neke druge bolezni, ki ne sme biti spregledana. Torej je zelo pomembno, da pridemo do primerne diagnostike in ugotovimo, zakaj je do slabokrvnosti sploh prišlo. 

Naučimo se prepoznati slabokrvnost

Slabokrvnost (anemija) se pojavi, ko je v naši krvi premalo rdečih krvničk oziroma če rdeče krvničke nimajo dovolj hemoglobina. Če smo slabokrvni, naše telo ne dobiva dovolj krvi, bogate s kisikom, zaradi česar smo lahko utrujeni in šibki, naše mišice so oslabele, lahko imamo težave z razpoloženjem, spominom itd. V zelo hudih oblikah anemije pa lahko pride celo do poškodb srca, možganov in drugih organov.

Slabokrvnost najbolj povezujemo s pomanjkanjem železa, ki naj bi bila najbolj pogosta težava, kar se tiče pomanjkanja hranil. Kar je precej zaskrbljujoče, saj igra železo v našem telesu zelo pomembno vlogo.

Slabokrvnost je zelo pogosta pri ženskah v reproduktivnem obdobju in pri starostnikih. Ker je tako pogosta in vodi do neprijetnih simptomov, se moramo naučiti, kako jo prepoznati in kako ukrepati … Celoten članek najdete v tiskani reviji Bodi eko, februar 2018.

Bodi eko februar 2018