0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeArhiv OglasovZavarujmo se pred plesnijo in poskrbimo za kakovostnejši zrak

Zavarujmo se pred plesnijo in poskrbimo za kakovostnejši zrak

MORDA VAS ZANIMA

Milan Kuster, univerzitetni diplomirani inženir gradbeništva in direktor podjetja Lunos, ki je v letu 2016 prejel naziv za najbolj inovativno podjetje na področju energetske učinkovitosti v Evropi, pojasnjuje, zakaj se je priporočljivo odločiti za prezračevalni sistem, kako izbrati pravega, kakšne prednosti prinaša tovrstna nova tehnologija in kakšni so najnovejši trendi na tem področju.

- Oglas -

Zakaj je kakovost zraka v bivalnih prostorih tako zelo pomembna in ali ji Slovenci namenjamo dovolj pozornosti?

Vsak, ki ima svoj bivalni prostor, si gotovo želi doseči, da bo njegov dom oaza dobrega počutja in hkrati poskrbeti, da tako v sedanjosti kot v prihodnosti ne bo imel prevelikih stroškov vzdrževanja. Gotovo se strinjate z mano, da za zdravo življenje potrebujemo svež zrak. Brez slednjega se ne bomo dobro počutili in lahko celo zbolimo. Tega se vedno bolj zavedamo tudi v Sloveniji, zato ni presenetljivo, da se vedno več ljudi odloča za vgradnjo decentraliziranega prezračevalnega sistema.

V razvitih evropskih državah zadnjih 10 let vsaka energetska sanacija obvezno vključuje tudi vgradnjo prezračevalnega sistema. V prostorih, kjer se zadržujemo dalj časa, je treba nujno poskrbeti, da bo zrak, ki ga dihamo, svež, po možnosti prefiltriran in ustrezne vlažnosti. S tem bo v zraku tudi ustrezna količina kisika – v razmerju s CO2, ki ga izdihujemo, vrednosti radona ne bodo presežene in naše počutje  bo bistveno boljše.

- Oglas -

Klasično kratkotrajno intenzivno zračenje z odpiranjem oken v ogrevalni sezoni, ki ga spričo hitrega tempa življenja pogosto zanemarjamo, lahko nadomesti prezračevalna naprava. V čem so njene prednosti?

Na kratko povedano v tem, da so izmenjave zraka vedno kontrolirane. Ne preveč in ne premalo!  Tega seveda skozi okna ne moremo narediti, zato je vgradnja prezračevalnega sistema postala nekaj  povsem običajnega in nujnega.

Razvoj je prinesel svoje in prezračevalni sistem v domu danes lahko primerjamo s klimatskim sistemom v avtu.

Veliko je bilo povedanega o prezračevanju z rekuperacijo. Kje je sistem smiselno vgraditi in kje vendarle ne?

Zanimivo je, da v razvitih evropskih državah (Nemčija, Avstrija, Švica) decentralni prezračevalni sistemi z rekuperacijo ne predstavljajo več kot dobrih 55% vseh izvedenih montaž prezračevalnih sistemov. Znaten delež  pripada enostavnejšim – higrosenzibilnim decentralnim sistemom (imenujemo jih tudi klasični sistemi).

- Oglas -

V Sloveniji pa so sistemi z rekuperacijo, predvsem zaradi velikih subvencij EKO sklada, v veliki prevladi (cca 85%) pred klasičnim sistemom.

V praksi je prezračevalni sistem z rekuperacijo smiselno vgraditi v družinske hiše in večja stanovanja in še to predvsem na področjih, kjer so zimske temperature nižje. Na Primorskem bolj priporočam klasični sistem.  Učinek prezračevanja je pri obeh sistemih  skoraj identičen,  gre le za to, da so sistemi z rekuperacijo energetsko bolj učinkoviti.

Kje običajno namestimo rekuperatorske enote v stanovanju in zakaj?

Rekuperatorske enote je potrebno namestiti praktično v vse bivalne prostore, lahko tudi v sanitarne prostore ali pa tam uporabimo odvodne ventilatorske enote. Zelo pomembna je pravilna razporeditev enot pa tudi izbor elementov prezračevalnega sistema zato svetujem, da vam projekt izdela podjetje, ki je specializirano za prezračevanje. Garažne firme, ki prodajajo samo en tip prezračevalne enote in nimajo na razpolago širokega nabora elementov za različne prostore in potrebe, vam lahko z nepravilno vgradnjo naredijo več škode kot koristi.

Lahko decentralni prezračevalni sistem z rekuperacijo odpadne toplote nameščamo med gradnjo, pa tudi med celovito energijsko prenovo hiše? Koliko stane naložba?

Glavna prednost decentralnega prezračevalnega sistema je ta, da ga lahko vgradimo v katerikoli fazi gradnje. To pomeni, da ga brez težav namestimo v hišo, kjer ljudje že stanujejo. Montaža je dokaj preprosta in hitra in v praksi monterji zjutraj začnejo z montažo, popoldan pa prezračevalni sistem že deluje. Vaše delo je le še to, da za njimi pobrišete prah.

Cena kakovostnega decentralnega prezračevalnega sistema ki deluje neslišno in je energetsko učinkovit se giblje med 1.500,00€ do 5.000,00€ odvisno od tipa objekta. Na ta znesek pa je še dodatno možno pridobiti do 50% subvencije Eko Sklada RS.

(To je približno  30% manj kot bi odšteli za primerljiv centralni prezračevalni sistem ki pa ga je mogoče namestiti le v fazi gradnje saj za delovanje potrebuje prezračevalne kanale ki jih je potrebno  skrivati pod estrihe.)

S kakovostnim prezračevalnim sistemom se lahko znebimo plesni in izboljšamo kakovost zraka.

V kakšni smeri gredo izboljšave glede prezračevalnih sistemov?

Izboljšave gredo predvsem v smeri dodatnega zmanjšanja energije, ki jo sistem porabi za lastno obratovanje, še večje energetske učinkovitosti, še bolj neslišnega delovanja in pa seveda v smeri popolne avtomatizacije delovanja v odvisnosti od trenutnih razmer v bivalnem prostoru. Naj povem, da zadnjo generacijo naše prezračevalne enote LUNOS  Nexxt krmili kar 8 integriranih senzorjev ki neprestano merijo zunanje in notranje klimatske razmere in v skladu z izmerjenimi podatki avtomatsko prilagajajo delovanje sistema.

Mogoče pa bi se tukaj vseeno malo pohvalil in povedal, da je LUNOS v letu 2016 prejel naziv za Najbolj inovativno podjetje na področju energetske učinkovitosti v Evropi. Nagrada je posledica permanentnega razvoja in nenehnih izboljšav, za katere skrbi oddelek 7 inženirjev v Berlinu in dveh inženirjev v Sloveniji. To je za vse nas izjemen dosežek in veliko priznanje, ki nam daje nov zagon v prihodnosti.

Kakšni so vaši izzivi, pogledi na prihodnost kot strokovnjaka, ki se ukvarja s tem …

Moji izzivi kot tudi izzivi podjetja LUNOS so še vedno podobni kot pred leti, ko sem se začel ukvarjati s problematiko prezračevanja. Zagotoviti ljudem kvalitetno bivalno klimo. Življenje brez odvečne vlage in plesni, brez prekomerne koncentracije CO2 in Radona, brez občutka zatohlosti v svojem domu.

Glede na dejstvo, da povpraševanje po naših sistemih zelo narašča, bo v naslednjih letih največji izziv, da bomo uspeli obdržati visoko kakovost storitev in zadovoljiti vse, ki se s kakršnimkoli problemom ali vprašanjem obračajo na naše podjetje. Še vedno smo sposobni obdelati vse ponudbe in pripraviti individualen projekt za stranko v max treh dneh, hkrati pa zagotavljati kakovostno vgradnjo po celotni Sloveniji v sedmih dneh po naročilu. Lahko mi verjamete, da to pri več kot 500 povpraševanjih na mesec ni  mačji kašelj.

V zadnjih 7 letih smo sistem LUNOS uspešno vgradili v več kot 7000 slovenskih domov ter v več kot 1000 drugih objektov (šole, vrtci, zdravniške ordinacije, pisarne, frizerski saloni, hoteli, domovi za ostarele etc).

Pridobili smo bogate izkušnje, tako pri načrtovanju kot pri vgradnji. Srečevali smo se z najrazličnejšimi situacijami in pogoji vgradnje in zaradi uspešnih rešitev smo na tej poti postali specialisti. Specialisti za prezračevanje. Potrudili se bomo, da bodo naši proizvodi in storitve še naprej na najvišji ravni  in vredni  zaupanja naših kupcev.

Več o prezračevalnih sistemih LUNOS >>

NAJNOVEJŠE