fbpx
Domov Zdravje & prehrana PFC slovarček – kemikalije, s katerimi imamo opravka vsak dan

PFC slovarček – kemikalije, s katerimi imamo opravka vsak dan

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

PFC oz. perfluorirane kemikalije so družina kemikalij, ki temeljijo na ogljiku, ki ga obdaja fluor. Ta zmes je odporna na vročino, kislino, ter ostale dejavnike, ki po navadi uničijo kemično sestavo spojin. Zato se za to družino kemikalij uporablja tudi ime ‘Teflon’ kemikalije.

Fluorotelomer: skupina kemikalij, podobna zmesi fluora ter ogljika, vendar z drugačnimi lastnostmi. Te kemikalije se nahajajo v embalaži za hrano, v oblačilih, ki so odporna na madeže, v zaščiti za preproge, … Tovarniška imena za to zmes so Teflon, Zonyl, Stainmaster, …

PFOA: Perfluorooktanoična klislina. Je ena izmed sestavin, katero uporabljajo za izdelavo Teflona na posodah.

PFOS:
Perfluoroktanil sulfat in je proizvod fluorotelomerov. Mešanica vsebuje več različnih vrst ogljikov.

PTFE: Politetrafluoroetilen, kateri se uporablja za razne posode ter nelepljive aplikacije. Tovarniški imeni te zmesi sta Teflon in Silverstone. V fizično razširjeni obliki PTFE, pa je možno pridobiti tudi Gore-Tex.

PFOA: je sestavina, s pomočjo katere pridelujejo PTFE.

Teflon: Teflon je tovarniško ime za zmes večih kemikalij. Po navadi se družina perfluororiranih kmikalij imenuje Teflon, saj ima večina teh ‘Teflonske’ lastnosti.

Sedaj približno veste, kaj se nahaja v in na vaši posodi in kaj se lahko potencialno nahaja tudi v vašem telesu. Če s posodo, katera vsebuje teflon ne ravnate pravilno, se lahko kaj kmalu zgodi, da kakšen delček teh kemikalij pristane v vašem telesu.

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×