Zdravje & prehranaPFC slovarček – kemikalije, s katerimi imamo opravka vsak dan

PFC slovarček – kemikalije, s katerimi imamo opravka vsak dan

MORDA VAS ZANIMA

PFC oz. perfluorirane kemikalije so družina kemikalij, ki temeljijo na ogljiku, ki ga obdaja fluor. Ta zmes je odporna na vročino, kislino, ter ostale dejavnike, ki po navadi uničijo kemično sestavo spojin. Zato se za to družino kemikalij uporablja tudi ime ‘Teflon’ kemikalije.

- Oglas -

Fluorotelomer: skupina kemikalij, podobna zmesi fluora ter ogljika, vendar z drugačnimi lastnostmi. Te kemikalije se nahajajo v embalaži za hrano, v oblačilih, ki so odporna na madeže, v zaščiti za preproge, … Tovarniška imena za to zmes so Teflon, Zonyl, Stainmaster, …

PFOA: Perfluorooktanoična klislina. Je ena izmed sestavin, katero uporabljajo za izdelavo Teflona na posodah.

PFOS:
Perfluoroktanil sulfat in je proizvod fluorotelomerov. Mešanica vsebuje več različnih vrst ogljikov.

PTFE: Politetrafluoroetilen, kateri se uporablja za razne posode ter nelepljive aplikacije. Tovarniški imeni te zmesi sta Teflon in Silverstone. V fizično razširjeni obliki PTFE, pa je možno pridobiti tudi Gore-Tex.

PFOA: je sestavina, s pomočjo katere pridelujejo PTFE.

- Oglas -

Teflon: Teflon je tovarniško ime za zmes večih kemikalij. Po navadi se družina perfluororiranih kmikalij imenuje Teflon, saj ima večina teh ‘Teflonske’ lastnosti.

Sedaj približno veste, kaj se nahaja v in na vaši posodi in kaj se lahko potencialno nahaja tudi v vašem telesu. Če s posodo, katera vsebuje teflon ne ravnate pravilno, se lahko kaj kmalu zgodi, da kakšen delček teh kemikalij pristane v vašem telesu.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×