RubrikeOglasiParadižnik, vreme in bolezni - smo vrtičkarji res nemočni?

Paradižnik, vreme in bolezni – smo vrtičkarji res nemočni?

MORDA VAS ZANIMA

Še bolj kot škodljivci in pojavi bolezni gredo vrtičkarjem na živce vremenski pojavi … stalno deževje, premalo padavin, pomanjkanje sončnih dni ali prevelika suša in huda pripeka, tudi začetnik se zaveda pomena vremenskih vpliv na rastline.

Zdrav paradižnik
- Oglas -

Toda ali smo vrtičkarji res tako nemočni pred vplivi vremena? Še zdaleč ne, toda potrebno je poznavanje nekaterih pojavov in značilnosti zgradbe rastlin. 100% seveda ne moremo preprečiti vremenskih pojavov, preventivno pa lahko njihov vpliv krepko zmanjšamo!

Kaj torej storiti za zmanjšanje vremenskih vplivov in preprečitev izbruhov bolezni?

Prav gotovo so prvi korak t.i. mehanske vremenske zaščite, kot so rastlinjaki in strehe, koprene, visoke grede, zastirke… s katerimi se zmanjšuje vpliv dežja, sonca, temperaturnih nihanj, zaradi katerih pogosto izbruhnejo bolezni.

Mlade rastline, ki jih sadimo ali presajamo v vrt, še nimajo končno oblikovanega koreninskega sistema, zato vreme in šoki zaradi temperaturnih razlik vplivajo na kasnejši pojav bolezni, kot so plesni in gnilobe.

Prvi korak v preventivi in krepitvi rastlin je graditev koreninskega sistema, kjer si pomagamo z aminokislinami, ki zmanjšujejo šoke in s kalcijem, ki krepi celične stene rastlin!

- Oglas -

Obilico aminokislin, kalcij, tudi kalij in več kot 70 mikrohranil zagotavljajo hladno stiskane rjave morske alge z imenom KELP tonic. Njihova naloga je okrepiti rastline in jim dati energijo, kot nam jo ljudem nudi domača piščančja juha. Z njihovo redno uporabo bodo rastline krepke in odporne proti pojavom bolezni in tudi škodljivcev bo precej manj. Povsem enak učinek bodo aminokisline imele na vrtnine, zelišča, sadno drevje ali rože, kar le dodatno dviga vrednost pripravku.

In kaj najbolj povzroča sive lase vrtičkarjem pri vzgoji paradižnika?

Seveda je to paradižnikova plesen Phytophthora infestans, ki napade tako krompir kot paradižnik, saj sta sorodnika, zato jih nikoli ne sadimo skupaj!

Kako pa jo preprečimo in kako jo prepoznamo?

Glavni krivec za izbruh plesni je vlaga in pomanjkanje kalcija kot posledice obilnih padavin, megle ali kondenza zaradi slabega zračenja rastlinjaka!

Ker je kalcij pomemben gradnik celičnih sten rastlin, velja, manj je kalcija, bolj so rastline občutljive na bolezni.

Že deževje v mesecu maju vpliva na količino kalcija v tleh, ki ga korenine paradižnika iz poleti segretih tal težko črpajo. Vsaka pripeka po dežju pa poleti hitro sproži razširitev trosov paradižnikove plesni.

Paradiznik in bolezni

Streha nad paradižnikom pomeni manjše spiranje kalcija iz zemlje, dodajanje kalcija pred presajanjem v sadilne jamice v obliki zmletih posušenih jačnih lupin ter foliarno dodajanje s škropljenjem s sredstvi brez karence kot so prej omenjene hladno stiskane morske alge Kelp tonic, naredijo sadike paradižnika krepke in odporne. Potreben je le čas in pridne roke, ki bodo to tudi naredile. 

Ko so sadike popolnoma rjave in posušene, smo prepozni, pomagali ne bodo tudi najbolj strupeni pripravki.

- Oglas -

Če pa bolezen prepoznamo pravočasno in hitro reagiramo, pa težav ne bo. V enem tednu paradižnikova plesen izgine ob uporabi mešanice ekoloških naravnih pripravkov, ki delujejo kot naravni narkotik (oblika bakra),antibiotik (fungicidno delujoča čajna mešanica) in z energijo in hranili bogate piščančje juhe (morske alge Kelp Tonic).

Če se na listih pojavijo sivo zelene pege in na spodnji strani listov paradižnika še snežno bela prevleka ter listi začnejo rumeneti, rjaveti in se sušiti, potem imamo težave s paradižnikovo plesnijo. Kasneje se rjave pege razširijo tdi po steblu in plodovih, ki začno gniti, peclji plodov pa porjavijo in vrhovi postanejo ploščati in razpokani.

Zmešajte 20 ml ekološke bakrene raztopine Labicuper, 30 ml čajno zeliščne mešanice Bio zel in 20 ml Kelp tonica ter 10 L vode. Nežno orosite liste in plodove ter zalijte sadike paradižnika dvakrat na 7 dni in zadeva je rešena.

Sliši se preprosto, kajne?

Saj tudi je, potrebno je le začeti z delom. Več o ekoloških sredstvih za zaščito in krepitev rastlin, si lahko ogledate na www.ekopridelava.si.

Poškropimo in zalijemo dvakrat v sedmih dneh in zadeva je rešena. Preprosto kajne.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×