0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeOživimo krajino – mednarodna konferenca v Ljubljani

Oživimo krajino – mednarodna konferenca v Ljubljani

MORDA VAS ZANIMA

V Ljubljani bo jutri, 22. septembra 2011 celodnevna mednarodna konferenca projekta Vital Ladscapes – Vitalne krajine. Konferenca Oživimo krajino bo namenjena razpravi o razvojnih priložnostih, ki izvirajo iz krajine in o tem, kako je možno te priložnosti izkoriščati in sočasno razvijati tudi kulturno vrednost krajine s pomočjo mednarodnega sodelovanja ter evropskih sredstev in programov. Kulturna vrednost krajine je namreč tista, ki povečuje zanimanje različnih deležnikov za spremembe in razvoj krajine in je tudi razlog za njeno varstvo in ambicije v zvezi s prihodnjim razvojem.

- Oglas -

Oživimo krajinoPojem krajina Evropska krajinska konvencija razloži kot preplet naravnih danosti in rabe prostora. Krajina je na ravni Evropske skupnosti prepoznana kot vrednota in prvina skupne dediščine. Evropska krajinska konvencija hkrati poziva k varstvu krajine in opozarja na to, da je krajina tudi pomemben razvojni vir. Kompleksna kot je, je vsaka krajina podvržena spremembam, ki izvirajo iz spreminjanja rabe in delovanja narave. Tok teh sprememb naj bi prav zaradi kulturne vrednosti, ki se pripisuje krajinam, skušali obvladovati v procesih načrtovanja razvoja, ki presegajo izolirano, posamično ali sektorsko obravnavo stanja in razvojnih potreb.

Slovenija je ena od krajnsko najbolj raznolikih držav v Evropski uniji. Na majhnem teritoriju naše države so se s časom utrdili številni izjemni vzorci rabe prostora, značilni za fizično geografsko zelo različna območja. Slovenske krajine sodijo med najbolj prepoznavne značilnosti in vrednote naše države, ki pa so kot izrazito kompleksna prostorska struktura, zaradi razpada sistema urejanja prostora, razvojno ogrožene.

.

NAJNOVEJŠE