Osteoporoza: Potreben je celostni pristop!

  Vsaj 10 milijonov Američanov trpi za osteoporozo, 80 % med njimi je žensk. Vsaka druga ženska na svetu utrpi poškodbo kosti zaradi osteoporoze. Dobra novica pa je, da lahko osteoporozo zdravimo.

  Osteoporoza je zelo pogosta bolezen, pri kateri postajajo kosti vedno krhkejše, kar pa povzroča, da se poškodujejo, nalomijo, počijo itd. Najpogostejše poškodbe so na vretencih, gležnjih, zapestjih, stegnenici, torej na tistih kosteh, ki telo »držijo« skupaj. Pri hudi osteoporozi si lahko kosti poškodujemo že samo s kihanjem. Kosti so sestavljene iz živih tkiv, predvsem iz kolagena – proteina, ki sestavlja mehko strukturo, in kalcijevega fosfata, ki daje kosti trdoto.

  osteoporoza

  Skozi življenje se kosti nenehno obnavljajo

  Organizem vgrajuje novo kostno tkivo in odpravlja staro skozi vse življenje. V otroštvu telo ustvari veliko več kostnega tkiva kot v starosti. Pri starosti trideset let se proizvodnja kostnega tkiva spremeni. V starosti se zgodi to, da telo odstrani več kostnega tkiva, kot pa ga proizvede.

  Kakovost kosti je odvisna od njihove oblike in gostote, sama gostota pa od količine kalcija, fosforja in drugih sinergičnih mineralov. Tudi raven hormonov je odvisna od gostote kosti. V menopavzi, ko se raven estrogena zniža, je siromašenje kosti hitrejše.

  Pri osteoporozi je torej nesmiselno dovajati samo kalcij. Poskrbeti moramo, da sinergično in harmonično dodamo vse minerale in vitamine, ki poskrbijo, da se bo kalcij ustrezno vsrkal v telo …

  Več si preberite v junijski tiskani izdaji revije Bodi eko >>

   

  Povejte svoje mnenje - kometirajte