Naredite svoja domača gnojila in škropiva za vrt

  Gnojenje in dognojevanje vrtnin pred in med rastno dobo sta potrebna, saj jim s tem nudimo dovolj hranil, ki jim omogočajo optimalno rast, rezultat pa je zdrav in lep pridelek. K ekološkemu, naravnemu vrtnarstvu sodi tudi uravnoteženo gnojenje z gnojili, ki so pridobljena iz narave, naj bodo to kupljeni ali doma narejeni pripravki. Predstavljamo vam nekaj gnojil, ki jih lahko naredite doma s sestavinami, ki jih najdete v domačem gospodinjstvu ali v bližnji okolici svojega doma.

  Gnojila in škropiva za vrt

  Poznamo rastline, iz katerih lahko naredimo gnojila, pa jih ne, čeprav jih imamo v svoji bližnji (daljni) okolici, včasih pa celo hodimo po njih in jih pulimo. Med takimi rastlinami je najbolj znana kopriva, poleg te pa še gabez (odlično kalijevo gnojilo, krepi odpornost rastline), njivska preslica in kodrastolistna kislica (večletni širokolistni plevel z močno glavno korenino v obliki korena). Poleg naštetih naj še posebej omenimo navadno zvezdico oziroma kurja črevca, kot ji pogovorno rečejo marsikje v Sloveniji. Navadna zvezdica ima nežne bele posamične cvetove in drobne srčasto oblikovane listke. Ponekod po Evropi so jo zelo cenili kot zdravilno zelišče, ki vsebuje veliko vitamina C, betakarotena, magnezija, kalcija ter drugih vitaminov in mineralov. Ime kurja črevca se je uveljavilo zaradi dolgih plazečih se in med seboj prepletenih stebel.

  Vse med omenjenimi rastlinami lahko uporabimo na več načinov. Če še ne cvetijo, jih lahko natrgamo oziroma populimo ter posušimo in uporabimo kot mulč, zastirko med vrtninami (med paradižniki, kumarami, bučami, bučkami …). Lahko ga dodamo kompostnemu kupu in tako obogatimo kompost ali naredimo prevrelko, ki bo služila kot gnojilo …

  Recepte in nasvete za izdelavo domačih škropiv proti škodljivcem in gnojil najdete v poletni reviji Bodi eko >>

  Povejte svoje mnenje - kometirajte