Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
DomovEkologija & okoljeMiša Pušenjak: Vrtnarjenje v začetku poletja

Miša Pušenjak: Vrtnarjenje v začetku poletja

Začetek poletja je čas, ko se na zelenjavnem vrtu dogaja veliko. Začenja se spravilo pridelka, seveda samo za sproti, nadaljujejo se setve in sajenja, pogosto pa se začenja tudi poletna suša.

Kaj najpogosteje prezremo?

Ko je vrt bujen in bogat, pogosto pozabljamo, da je v tem času treba kar nekaj rastlin posejati in posaditi tudi za zimo. Na prvem mestu bi vas opozorila na dve, ki sta izredno pomembni za naše zimsko zdravje, to sta brstični in listnati ohrovt. Ti skromni zelenjadnici bi morali biti na vrhu seznama superživil, a ju omenja le redko kateri strokovnjak za prehrano. Raje se osredotočajo na aronije in jagode goji, morda se spomnijo na borovnice, najpogosteje pozabijo na bezeg.

Na različnih seznamih zdravih živil iz ZDA pa obe vrsti ohrovta pogosto najdem prav na vrhu in prav je tako. V koncu maja in začetku junija je prav tako čas za sajenje zimskega pora in za setev ali sajenje endivije in radiča. Tudi sladki komarček, koromač, je v zgodnjih setvah lahko zelo muhast, zacveti, stebla se ne odebelijo, v junijski setvi pa so dnevi že ravno prav dolgi in obenem ne prevroči, zato se njegova stebla lepo odebelijo. Ko vnaprej razmišljamo o zimi, seveda ne moremo mimo zimskih gomoljnic in korenovk, kot so redkve, podzemna koleraba in strniščna repa, proti koncu junija je namreč čas, da se lotimo tudi setve teh.

Ne pozabite, da lahko še vedno – vse do konca junija – posejete tudi visoki fižol, še posebno stročje sorte pogosto bolje rodijo in so bolj zdrave v junijskih setvah. Ker nimajo veliko listja, stročje in cvetovi ne nastajajo v senci, nevarnosti za bolezni je manj. Poskusite, če imate na vrtu še kaj prostora …

Še veliko nasvetov za junijsko vrtnarjenje nam je priljubljena strokovnjakinja Miša Pušenjak zaupala. najdete jih v reviji Bodi eko, junij 2021.

Bodi eko revija junij 2021
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×