Material ki proizvaja energijo

  Raziskovalci na univerzah Princeton ter podjetju Caltech so odkrili nov material v katerega je vgrajen čip, ki je zmožen proizvesti energijo že pri manjših gibih, kot npr. hoji ter dihanju.

  Čip omenjenega materiala je narajen iz svinec-cirkonijevega titanata in bo lahko s časoma služil kot prenosna elektronska naprava.

  Čip je obdan s silikonsko gumo, ki proizvaja elektriko, če je ta pod pritiskom. Znanstveniki, ki so ta čip izumili menijo, da bi bilo odlično, če bi lahko ta material vgradili v čevelj, obleko ali celo telo, da bi lahko nenehno proizvajali energijo za naše naprave.


  Res je, da je sama misel na to, da bi si dali vgraditi čip v lastno telo dokaj smešna, vendar pa bi takšna napravica lahko med drugim napajala srčni vzpodbujevalnik, kar na primer za medicinske namene niti ni tako slaba ideja. Bi pa bilo malo smešno, če bi ga na tak način uporabljali za poslušanje glasbe.

  Podatki kažejo, da bi ta čip lahko spremenil kar 80% mehanične energije v elektriko. Uporabnost tega čipa ima kar velik obseg, ni pa zaenkrat znano, kako bi na okolje vplivala masovna prozivodnja tega čipa in vseh njegovih komponent.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte