0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaV harmoniji z luno: Za vse je pravi čas

V harmoniji z luno: Za vse je pravi čas

MORDA VAS ZANIMA

Gibanje lune ne vpliva le na naravne pojave, kot sta plima in oseka ter druge vremensko-meteorološke pojave, temveč tudi na dogajanje v našem telesu. Nekateri so prepričani, da je z gibanjem lune povezana tudi uspešnost zdravljenja. Tako naj bi se bilo operacijam ob polni luni ali ščipu bolje ogniti in tudi zobozdravnika raje obiskati v času, ko se luna prazni …

- Oglas -

Star ljudski pregovor pravi, da za vse obstaja »pravi čas«. Človek je na tisoče let živel v harmoniji z različnimi ritmi narave, da bi si zagotovil preživetje. Koledarji, ki so jih ljudje izdelali na temelju gibanja sonca in lune, so služili za predvidevanje sil, ki delujejo na naravo, človeka, živali in se ponavljajo v rednih intervalih.
Še posebej so od nekdaj zbujale zanimanje sile, ki v ritmu z gibanjem lune vplivajo na življenje. Tako kot rastline, ptice, žuželke in druge živali naj bi tudi človek podlegel »skrivnim« zakonitostim, po katerih so številni procesi odvisni od mesečevih men.
Stara prepričanja pravijo, da se med praznjenjem lune (ko njena površina postaja vse manj vidna) naše telo pripravi na dajanje, prenos energije, na dejavnost, med njeno rastjo pa na vdihovanje, načrtovanje, obrambo in na kopičenje moči. Celo uspeh ali neuspeh vsakdanjih dejavnosti, kot so kuhanje, sečnja, striženje las, pranje, vrtnarjenje in gnojenje, so podrejeni naravnim ritmom.
Poglejmo, kakšne lastnosti ljudsko verovanje pripisuje posameznim luninim položajem. Sami lahko preverite, koliko resnice je v starih ljudskih modrostih.

Luna in ženske
Ženska naj bi lažje prenehala dojiti v dneh pred polnim mesecem. Takrat naj zmanjšuje dojenje in ne pije veliko tekočine: otrok naj zadnjič sesa na dan polne lune. Kot dopolnilo za prenehanje nastajanja mleka lahko uporabljamo žajbljev čaj.

Prazna luna – mlaj

Luna v svojem 28-dnevnem kroženju okrog Zemlje vselej kaže proti Soncu isto stran – tisto, ki jo v času polne lune vidimo v njenem polnem sijaju. Druga njena stran je v večni temi. Kadar je Luna med Zemljo in Soncem, svojo mračno stran obrača k nam. Takrat »vlada« mlada luna ali mlaj, ki jo v koledarjih označuje črni disk.
To naj bi bil poseben čas, obdobje impulzov, ki delujejo na človeka, živali in rastline, čeprav naj bi teh impulzov ne občutili tako močno kot tiste pri polni luni.
Če se postimo na ta dan, naj bi se izognili številnim boleznim, ker je sposobnost telesa za izločanje strupov v tem času najmočnejša. Tudi če se želimo odvaditi nekaterih slabih navad (zasvojenosti), naj bi bili za to dnevi okrog mlaja najboljši. Prazna luna naj bi bilo dobro obdobje za lotevanje novih projektov in del, saj tudi luna takrat začenja svoj novi cikel.

Prvi krajec

Že nekaj ur po mlaju lahko spet vidimo stran Lune, ki je obrnjena proti Soncu. V gibanju z leve strani na desno, se na površini lune pojavlja tanek srp. Šest dni govorimo o prvem luninem krajcu.
Vse, kar v teh dneh vnašamo v telo za krepitev in gradnjo, naj bi imelo dvojni učinek. To naj bi bil čas, v katerem je hrana bolj hranljiva in zdravila učinkovitejša. Bolj ko mesec raste, toliko težji naj bi bil proces okrevanja, na primer po poškodbi, operaciji …
Statistika dejansko kaže, da se v času, ko luna raste, kot tudi pri polni luni, rojeva več otrok. Z lunino rastjo naj bi postalo živahnejše tudi delovanje spolnih hormonov in naj bi naraslo spolno poželenje. Kot posebno zanimivost lahko povemo še, da naj bi v času mesečeve rasti ženska lažje zanosila.

- Oglas -

Polna luna – ščip

Luna je obšla polovico svoje poti okrog Zemlje. Stran, ki se obrača k Soncu, vidimo na nebu kot svetli disk. To je polna luna. V koledarju je polna Luna označena s svetlim belim diskom – krogom.
V času polne lune ljudje, živali in rastline jasno občutijo delovanje njene sile. Spremembo, ko mesec iz faze rasti prehaja v fazo upadanja, naj bi ljudje občutili močneje kot impulze, ki nastajajo pri mladem mesecu. Postali naj bi čustveno bolj občutljivi, razdražljivi in odzivni na dogajanje okrog sebe. Pravijo, da v tem času mesečniki začnejo hoditi v snu, rane močneje krvavijo kot sicer, zdravilne rastline, nabrane v teh dneh, imajo več zdravilne moči …
Polna luna naj bi povzročala tudi zastajanje vode v telesu. Nekaterim ljudem otekajo okončine in obraz. Statistika dokazuje, da se vsak peti otrok rodi v času polne lune. Statistika tudi kaže, da se v času polnega meseca poveča število kriminalnih dejanj, prometnih nezgod in nasilja.

Zadnji krajec

Luna gre počasi naprej, zasenčena stran jo tanjša. Potuje z desne strani k levi in začenja se 13-dnevno obdobje meseca, ki pojenjuje – tako imenovani zadnji krajec. Za odkrivanje posebnih vplivov, ki se v tem obdobju odigravajo, se lahko spet zahvalimo našim prednikom. Operacije naj bi v tem času bolje uspevale, in če v tem času uživamo več hrane kot sicer, se ne bomo tako hitro zredili. Tudi številna opravila v naravi in na vrtu naj bi bila zdaj bolj uspešna, na primer sejanje in saditev zelenjave, ki raste pod zemljo (krompir, korenje, čebula).

Polna luna
Za osvobajanje strupov in sproščanje krčevitih stanj priporočajo masažo pri upadajočem mesecu, medtem ko regenerativna masaža za spodbujanje telesnega delovanja da boljše rezultate pri naraščajočem mesecu.

Pravila lune

  • Kirurški posegi: tudi zdravljenje naj bi imelo svoje naravne lunine zakonitosti, ki sicer niso statistično potrjene, saj se znanost z njimi ne ukvarja, a številni vanje verjamejo. Tako pravijo, da je polna luna najslabši čas za kirurške posege. Kolikor je dan, ko naj bi se opravil operativni poseg, bližji polni luni, toliko bolj naj bi bil neugoden. Zapleti in vnetja po operaciji so namreč v teh dneh precej pogostejši in tudi obdobje ozdravljenja in rehabilitacije je dolgotrajnejše. V dnevih okrog polne lune na bi bile pogostejše močne krvavitve. Če imamo možnost izbire, je bolj priporočljiv čas za operacijo v dneh, ko luna pojenjuje, ko se njen vidni del zmanjšuje.
  • Zobozdravstveni posegi: položaj lune naj bi vplival tudi na delo zobozdravnikov. Če je mogoče, je dobro krone in mostičke postavljati v času luninega praznjenja. Enako naj bi veljalo za puljenje zob, še posebej modrostnih.
  • Prehrana: če na dan mlaja uvedemo postni dan, naj bi preprečili razvoj določenih bolezni, ker se na ta dan telo zelo učinkovito osvobaja strupov. Hrana, ki jo v teh dneh uživamo, lahko upočasni ali celo prekine ta proces. Na splošno rečeno, pozitivno deluje, če v dneh po polni luni manj jemo. Nezavedno naj bi številni ljudje več jedli v obdobju, ko luna pojenjuje, kot v obdobju, ko luna raste, a se kljub temu ne redijo.
  • Nega: tudi zanjo obstaja nekaj »luninih nasvetov«. Nego problematične kože naj bi izvajali v času, ko luna plahni, še zlasti, če se želimo znebiti mozoljev. Če želimo kožo nahraniti z vlažilno kremo, je najboljši čas za to, ko mesec raste. Če želimo, da nam bodo lasje bujno rasli, se ostrižemo na dan prazne lune. Dlake bolj učinkovito odstranjujemo v času, ko luna plahni. To je tudi najboljši čas za manikiranje, zdravljenje glivičnih obolenj in negovanje zanohtnice, ne pa tudi za popravilo vraslega nohta.

V sozvočju z naravnimi ritmi

Naše telo je vsekakor podvrženo naravnim ritmom, res pa jih v poslovnem in zasebnem življenju sodobni človek le redko upošteva. Morda je tudi to razlog, da se v nas kopiči stres. V napetem vsakdanjiku preprosto ne prisluhnemo več svojim notranjim občutkom in zdravemu razumu, ki bi nam marsikdaj povedali, kdaj je pravi čas za kakšno stvar in kdaj je na primer tudi čas za počitek in delo na sebi. Hitro se zgodi, da se neodgovorjeni klici, ki nam jih pošilja telo, sprevržejo v glasno opozorilo – v bolezen. Zato jim prisluhnimo še pravi čas, z lunino pomočjo ali brez nje.

Čiščenje z luno in koprivnim čajem

Za izboljšanje krvi naj bi pomagal čaj iz koprive, ki ga pijemo v obdobju pojenjanja meseca. Po možnosti ga pijemo popoldne med 15. in 19. uro, približno dva litra. Za takšno količino vzamemo dve polni žlici koprivnih listov. Nato za 14 dni naredimo premor in enako ponovimo pri naslednji fazi luninega upadanja, vse dokler težave ne izginejo. Za zdravega človeka navadno zadostuje dvakratna kura po 14 dni. Spomladanske kure s koprivnim čajem preprečujejo spomladansko utrujenost, pospešujejo delovanje mehurja, ledvic in prebavil. Telesu prinašajo tudi veliko vitaminov in rudnin.

Hišna opravila v luninem ritmu

Tudi hišna opravila naj bi bila lažja in prijetnejša, če jih uskladimo z luninim ritmom. Čiščenje, odstranjevanje madežev in pranje naj bi bilo veliko bolj uspešno, če se ga lotimo v času upadajoče lune. To naj bi dobro vplivalo tudi z ekološkega vidika, zaradi manjše uporabe pralnih praškov in ker z umazano vodo v tem času lažje opravi tudi okolje. Iz izkušenj naših prednikov izvira nasvet, ki se prenaša iz roda v rod, da pri upadajočem mesecu zadošča, da v vodo vlijemo nekaj kapljic alkohola in okna se bodo bleščala ter ostala brez sledov pri brisanju. Enako velja tudi za čiščenje televizijskih in računalniških zaslonov.

- Oglas -

Andreja Paljevec, arhiv Zdravja

.

NAJNOVEJŠE