Kot je znano, prinaša kislo zelje ogromno pozitivnih učinkov in zdravje. Zima je tako vsekakor pravi čas za to, da se kislo zelje čim pogosteje znajde na vašem jedilniku. Med pozitivnimi učinki kislega zelja je treba verjetno še posebej izpostaviti dejstvo, da gre, podobno kot pri drugih fermentiranih živilih, za izvrsten naravni vir probiotikov – torej koristnih bakterij, ki so ključne za ohranjanje ravnovesja v našem črevesju.

Kislo zelje

Uravnotežena črevesna flora pa nato vpliva na mnoge druge procese v našem telesu. Med drugim ima prav črevesje ogromen vpliv na to, kako močan bo naš imunski sistem …

V kislem zelju celo več koristnih bakterij kot v prehranskih dopolnilih

Obstaja ogromno raziskav, ki potrjujejo prisotnost večjega števila probiotikov v fermentiranih živilih. Kaj pa, ko govorimo konkretno o kislem zelju? Znani zdravnik Joseph Mercola je pred časom v laboratorij poslal vzorec kislega zelja za analizo. Kot je nato zapisal na svoji spletni strani, je analiza razkrila, da je mogoče v približno 150 gramih kislega zelja najti kar 10 trilijonov koristnih bakterij. Tako lahko že manjše količine kislega zelja močno presežejo količino probiotikov v celotnem pakiranju prehranskega dopolnila.

Seveda je treba upoštevati, da število koristnih bakterij pri kislem zelju nekoliko niha, odvisno od metode in časa fermentacije, količine uporabljene soli, fermentacijske temperature ipd.

Katere vrste koristnih bakterij je mogoče običajno najti v kislem zelju?

Seveda pa ni pomembna zgolj količina bakterij, ampak se moramo vprašati tudi, za katere vrste koristnih bakterij oziroma probiotikov gre pri posameznih živilih. Običajno je mogoče v kislem zelju najti predvsem naslednje vrste mlečnokislinskih bakterij: Leuconostoc mesenteroides, Lactobacillus plantarum, Pediococcus pentosaceus in Lactobacillus brevis. Nekatere analize pa so odkrile tudi prisotnost drugih vrst, kot so denimo Leuconostoc citreum, Leuconostoc argentinum, Lactobacillus paraplantarum, Lactobacillus coryniformis, and Weissella sp. in Leuconostoc fallax.

Poudariti je treba še, da je večina koristnih bakterij v kislem zelju dobro prilagojena na okolje z nizkim pH. To pomeni, da načeloma brez težav prepotujejo skozi želodec, mimo želodčne kisline.