Kaj pomaga pri glivicah na nohtih?

Med najpogostejša mesta glivičnih okužb zagotovo sodijo nohti, predvsem nohti na stopalih. Še posebej v zaprti obutvi in nogavicah se zaradi znojenja hitro razvijejo glivice. Tipični znaki, da so se glivice pretirano razmnožile, so krhki in lomljivi nohti rumenkaste barve. Včasih pa lahko zaradi glivic noht celo v celoti odpade, če ne ukrepamo pravočasno. Ko odpravimo glivice na nohtih, si lahko vsaj v zgodnejših fazah na srečo zelo uspešno pomagate tudi z nekaterimi naravnimi pripravki, zato preverite, kaj pomaga pri glivicah na nohtih.

Glivice na nohtih

Jabolčni kis

Zaradi glivic na nohtih se pogosto poruši pH kože v okolici. Tako se ustvari bolj bazično okolje, v katerem se glivice zlahka razmnožujejo, okužba pa se širi. Prav zato je ena najboljših naravnih rešitev za odpravo glivic jabolčni kis. V manjšo plastično kad natočite vodo, v katero zlijte približno 1 deciliter jabolčnega kisa. V mešanico potopite stopala. Nohti morajo biti povsem prekriti. Počakajte pol ure, preden stopala umijete. Poskrbite, da boste stopala na koncu dobro osušili. Postopek ponavljajte toliko časa, dokler se ne rešite okužbe. To velja tudi pri drugih sestavinah.

Limonin sok

Dobra izbira za naravno odpravo glivic je tudi limonin sok. Ta prav tako poskrbi za uravnavanje pH-ja, obenem pa ima tudi neposreden protiglivični učinek. Limono prerežite na pol in z eno polovico dobro natrite problematične nohte. Pustite učinkovati približno 15 minut. Po želji lahko v limonin sok pomočite tudi košček vate, ki ga nato položite na noht in ga pritrdite z obližem. Po 15 minutah vato odstranite.

Česen

Verjetno veste, da je česen eden najmočnejših, če ne celo najmočnejši naravni antibiotik, predvsem zaradi alicina, ki ga vsebuje. Hkrati pa je česen zelo učinkovit tudi v boju z glivicami. Pred spanjem olupite strok česna in ga prerežite na pol. Nato z njim podrgnite po nohtu. Počakajte do jutra, preden stopala umijete. Česen lahko uporabite tudi tako, da strok najprej sesekljate, nato pa ga zmešate z žlico olivnega olja in mešanico nanesete na noht, na katerem so se razmnožile glivice.

Soda bikarbona

Še ena izmed naravnih možnosti, s katero lahko poskusite, če se spopadate z glivicami na nohtih, pa je soda bikarbona. Ta prav tako uničuje glivice, obenem pa poskrbi, da bodo nohti bolj beli. Kot smo omenili, je prav rumenkasta barva eden tipičnih znakov glivic na nohtih. Potrebujete 1 žličko sode bikarbone, ki ji primešajte približno 3 žlice vode. Po potrebi dodajte še malo vode ali sode bikarbone. Dobljena mešanica mora biti dovolj gosta, da jo lahko nanesete na noht. Najbolje je, da jo nanašate zvečer pred spanjem.