Hoja: šport in zdravilo

  Kolikokrat ste slišali, da je sprehod zelo koristen za vaše zdravje? Kolikokrat ste si obljubili, da se boste večkrat podali na sprehod, pa še vedno nič? Po tem članku ne boste več odlašali!

  Hoja je zdrava vadba, ki prinaša številne koristi, poleg tega pa je zelo enostavna. Potrebujete le voljo in športna oblačila kot so bombažna majica, dobre športne copate in primerne hlače ali trenirko.

  Hoja

  Zakaj se lotiti hoje?

  1. Proti tumorjem: hoja zmanjšuje možnost za tumorje. Tiste ženske, ki hodijo več, manjkrat zbolijo za tumorjem na dojki.
  2. Ohranja vas mlade: hoja podaljšuje življenje in ohranja mladostni videz. Kdor prehodi tri kilometre na dan, živi dlje, je pokazala najnovejša raziskava WHO – Svetovne organizacije za zdravje.
  3. Hujšanje: če želite izgubiti kakšen kilogram, zadostuje pol ure hoje na dan. Sem šteje tudi hoja po stopnicah namesto uporabe dvigala, sprehod z otrokom v vozičku, hoja v trgovino namesto z avtom ipd. S hojo si boste okrepili mišice predvsem na spodnjem predelu telesa.
  4. Preprečuje diabetes: hoja v povezavi s pravilno prehrano preprečuje in zdravi sladkorno bolezen tipa 2.
  5. Pospeši procese v možganih: hoja spodbuja ustvarjalnost in stabilizira razpoloženje
  6. Stimulacija imunskega sistema: hoja krepi zdravje, bolj ste odporni, imeli boste več energije
  7. Ščitnica: hoja je koristna za bolezni ščitnice, saj prebuja počasno in spodbuja njeno delovanje
  8. Krepi kosti: hoja pomaga pri preprečevanju osteoporoze!

  Idealno je, da hodite trideset minut na dan, lahko pa še več. Odpravite se lahko kamorkoli, najbolje pa se je sprehajati po naravi in mehki podlagi. Ne hodite ponoči, posebej če nosite na sebi dragocene predmete in živite nekje, kjer ni veliko ljudi.

  Tistim, ki sprehod ni dovolj, priporočamo nordijsko hojo (s posebnimi palicami) ali treking (hoja v hrib). Želimo vam prijeten sprehod in oblico zdravja.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte