V tiskani izdaji revije Bodi eko pišemo o tem, kako se rešiti te male bakterije, ki povzroča velike težave. Približno 66 % svetovne populacije je okužene s to bakterijo. V nerazvitem svetu je ta odstotek celo višji – okuženih naj bi bilo kar 80 % odraslih in 10 % otrok!

Helicobacter Pylori

Z bakterijo ste lahko okuženi pa tega sploh ne občutite

Čeprav ne občutite težav, bakterija Helicobacter pylori pa si je dom našla v vašem telesu, imate večje tveganje za razvoj nekaterih bolezni. Nič nenavadnega namreč ni, da v vašem telesu prebiva vse življenje, vi pa tega sploh ne veste. Zaskrbljujoče pa je, da je pri vas tveganje za nastanek raka na želodcu 6-krat višje kot pri ljudeh, ki je nimajo. Poleg tega imate večje tveganje za razvoj želodčnih težav – gastritisa, peptične razjede (ulkusa). Ta bakterija pa povišuje tudi tveganje za nastanek raka na požiralniku in tankem črevesu.

Helicobacter pylori je bakterija, ki prebiva v želodcu. Zadržuje se tik ob epiteliju želodčne sluznice pod filmom bazične sluzi, ki predstavlja lastno zaščito želodčne sluznice pred agresivno kislo vsebino želodca. Da tudi bakteriji želodčna kislina ne pride do živega, ima razvit poseben mehanizem, ki nevtralizira kislino v njeni neposredni okolici. Tako brez težav preživi v neugodnem kislem okolju …

Kako pravočasno prepoznati simptome, ali se lahko s Helicobacter pylori, bakterijo, ki prebiva v želodcu, nalezemo od bližnjih in kako se bojevati z njo, smo za vas odgovorili v poletni številki revije Bodi eko.