Google znova preseneča

  Tokrat z idejo plavajočega strežnika, vendar pa je bila to le prvotna ideja, katero je nadomestil gnoj. Da, prav ste prebrali – domislili so se, da bi njihove strežnike napajal obnovljivi vir enerije. In ta vir energije so našli v gnoju.

  HP je v preteklosti že objavil študijo, v kateri je zapisal, da bi lahko večja podjetja kot sta Google in Microsoft sodelovala z kmetijami, saj bi lahko uporabljali goveje iztrebke za gorivo.

  Študija je dokazala, da bi lahko kmetije z mlečnimi proizvodi dale svojo zemljo v najem tehničnim podjetjem v zameno za donosne naložbe v t.i. waste-to-fuel sistem, kateri bi naj zacveteli v roku dveh let.

  Kmetje bi tako zgradili elektrarne na bioplin, kjer bi se kravji gnoj procesiral, metan, ki pa bi pri tem nastal, pa bi se uporabil za naraven plin ali dizel. Sami stroški takšne elektrarne so seveda visoki, zato pa se tu pokaže prava vloga teh podjetij.

  Vedno večji centri strežnikov, ki jih postavjlajo v ruralnih predelih, bi se tako lahko povezali s kmetijami od katerih bi dobili obnovljivo energijo, hkrati pa bi se kmetje na uporaben način znebili odvečnega gnoja.

  Povprečno bi tako lahko energija, ki bi jo pridobili od ene krave ‘poganjala’ 100W žarnico, 10.000 krav pa bi zadostovalo za 1MW strežniški center.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte