Ekologija & okoljeEkološka moč tlakovcev

Ekološka moč tlakovcev

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno se z dejstvom, kam odteče odvečna voda po dežju niste nikoli preveč ukvarjali. Zato večina ljudi ne ve, da ta voda prav tako predstavlja velike ekološke probleme.

- Oglas -

Stvar je v tem, da v razvitih mestih deževnica ne more odteči skozi plasti zemlje in se zliti v potoke, saj je večina tal zabetoniranih. Seveda imajo mesta odtočne kanale, vendar pa kot vsi vemo, najdemo na ulicah, cestah, … veliko nesnage in kemikalij, katere deževnica odplakne v kanale. Ta okolju nevarna mešanica pa na koncu preide v potoke, reke, morje, … kjer še dodatno onesnaži zaloge vode.

Kaj lahko naredimo proti temu? Po vsej verjetnosti je prepozno za kakšno drastično spremembo, glede na infrastrukturo mest, vendar pa lahko poskrbimo, da situacija ne bo še hujša. Torej, ko imate v načrtu malo preurediti okolico hiše, si namesto betona raje omislite tlakovce. Na trgu je danes cela vrsta različnih tlakovcev, plošč itd., ki omogočajo, da voda skozi špranje pronica v zemljo in tako znova napolni potoke.

Poleg tega, da tlakovci prepuščajo vodo, pa skrbijo tudi za to, da zemlja pod njimi diha in onemogoči razvoj raznim bakterijam in insektom. To pa  je dobro za drevesa in rastline v bližnji okolici.

Spodaj si lahko ogledati tudi video o prehodnem/poroznem tlakovanju.

- Oglas -

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×