Dom & EnergijaČarobna voda - nova otroška pravljica

Čarobna voda – nova otroška pravljica

MORDA VAS ZANIMA

Junija je v samozaložbi izšla prva otroška pravljica iz Zbirke zgodb o Eko Vili, z naslovom Čarobna voda, avtorice Jerneje Pavček. Knjigo je ilustrirala in oblikovala Lučka Berlot, absolventka likovne pedagogike Pedagoške fakultete v Ljubljani.

- Oglas -

Čarobna voda

Glavna junaka pravljice Čarobna voda sta Eko Vila in Škrat Vodo.

Eko Vila na Zemljinem površju skrbi za drevesa, travnike, polja, semena, rožne vrtove, reke, jezera, tolmune, potoke. Škrat Vodo je škrat, ki ureja reke in potoke in skrbi za vse vode na Zemlji, tudi v podzemlju. Redno pregleduje podzemne cevi, meri višino in kakovost podtalnice. Opazuje, kaj se dogaja na površju in kako to vpliva na podzemne vode. Na vodo se škrat res spozna. Skupaj z Eko Vilo skrbita za vodni krog. Škrat in Vila pomagata, kadar le lahko. Junaka v pravljici Čarobna voda s pomočjo čebulic, kot indikatorja čistosti vode in okolja, spoznavata in širita znanje o vplivu onesnažene in žive vode na vsa živa bitja in okolje v katerem živimo.

»Čebulni test razkriva celosten vpliv na rast in razvoj živih celic ali organizmov ter zaznava prisotnost škodljivih snovi v koncentracijah, ki so bistveno nižje od mejnih sposobnosti analitskih metod.

Strokovnjaki o knjigi

- Oglas -

Besedo o knjigi Čarobna voda sta zapisala biolog Peter Firbas in ekolog Anton Komat.

Peter Firbas, univ. dipl. biol., zasebni raziskovalec, strokovnjak s področja analiziranja kakovosti vode v Sloveniji. Avtor številnih strokovnih knjig in priročnikov o vodi Kemizacija okolja in citogenetske poškodbe, Kako zdrava je voda, Mura, Allium metoda : relevantna indikativna metoda za ugotavljanje ksenobiotikov v okoljskih vzorcih in še številne druge.

Anton Komat, svobodni raziskovalec, pisec, scenarist, publicist, naravovarstvenik, med drugim tudi
avtor številnih prispevkov in projektov o vodi, naj naštejem le nekatere: Slovenske vode v kozarcu, Voda, Slovenski vodni krog, Vse poti vodijo k vodi in še številnih drugih prispevkov.

Še nekaj misli obeh strokovnjakov o pravljici Čarobna voda.

Anton Komat: »Tam, kjer se Nebo zaljubi v Zemljo, izvira potok, sad njune ljubezni. Nagajivo skaklja in se preliva preko skalovja, dokler se ne umiri v tolmunu. Toda tolmun v Vilinskem gozdu ni običajen tolmun. V njem plavajo mavrične ribice, ki v mesečini polne lune, pojejo čudovite pesmi. Prelestni napevi prikličejo živali in z njimi pridejo vile in škratje. Tako je bilo od nekdaj, dokler…«

Peter Firbas:
»Pravljica Čarobna voda avtorice Jerneje Pavček je namenjena ozaveščanju in ponuja zgodbo, kako naj opazujemo in ocenjujemo kakovost najbolj dragocene snovi na Zemlji. V zakladu žive vode se skrivajo ranljive prvobitnosti, ki jih človeštvo še kako občuti. Ti zakladi pa niso last nikogar, hkrati pa vseh nas in vsakega posebej. Smo vredni tega bogastva? Vredni prav gotovo ne, smo pa ga potrebni. Vredni le toliko, kolikor bomo ta zaklad znali obvarovati za prihodnje rodove. Ampak vedite, brez znanja »škratovščine«in »vilinščine« pač ne bo šlo!«

Zgodbico o Čarobni vodi so v tem šolskem letu 2011/12, v sklopu eko bralne značke že brali učenci OŠ Kompolje. Njihovo opazovanje rasti čebulic v različno kvalitetnih vodah (voda z nalepko Škrat Vodo, voda iz pipe, voda iz plastenke in onesnažena voda) in ugotovitve si lahko ogledate na povezavi.

Veš o knjigi si najdete na www.carobnavoda.com

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×