Asafetida za boljšo prebavo

  Asafetida je 2 metra visoka trajnica, ki izvira iz Irana. Uporablja se predvsem v indijski kuhinji, prileže pa se skoraj vsem zelenjavnim jedem. Asafetida ima velike pernate liste in rumene cvetove. Iz posušenih stebel in korenin odstranijo prav tako posušeno smolo, ki jo zmeljejo v prah s precej ostrim vonjem. Danes jo gojijo predvsem v Iranu, Afganistanu, pakistanu in v Indiji, v Evropo pa jo uvažamo.

  Asafetida

  Ime je izpeljanka perzijske besede “asa”, ki pomeni smolo, in latinske “foetida”, ki se nanaša na močan vonj po žveplu. V veganski kuhinji je asafetida uporabna tudi zaradi svoje blage arome po jajcih, podobno kot črna sol. Asafetidina smola je siva, kadar je sveža, posušena pa je jantarne barve. Drobiti jo je pravzaprav precej težko, tradicionalno se melje v kamnitih mlinih.

  Uporaba

  Danes se asafetida uporablja v indijski kuhinji predvsem v lečinih, pa tudi zelenjavnih jedeh, in sicer še posebno tam, kjer religija prepoveduje uporabo čebule. V ljudskem zdravilstvu je cenjena predvsem zaradi blagodejnih učinkov, ki jih ima na prebavo, saj deluje proti napenjanju, zdravi zaprtje in drisko, odpravlja črevesne parazite ter uravnava apetit, zato je priljubljena tudi pri shujševalnih dietah. Nekateri jo uporabljajo še za lajšanje astme in bronhitisa, ugodno pa deluje tudi na jetra in kožo. Nekoč so jo uporabljali namesto kontracepcije, vendar se danes v ta namen več ne uporablja.

  Asafetidin čaj proti napenjanju

  Če imate kakršnekoli težave s prebavo, si pripravite asafetidin čaj. Začimbo sicer lahko kupite v nekaterih specializiranih trgovinah v večjih mestih po Sloveniji. Pol žličke soli, četrt žličke popra in 2 ščepca asafetide zmešajte s skodelico vode in vse skupaj zavrite. Počakajte, da se mešanica ohladi in ji dodajte še sok ene limone. Pijte eno skodelico na dan, vendar bodite pozorni: čeprav asafetida uravnava prebavo, lahko v prevelikih količinah povzroči tudi prebavne motnje.

  Asafetida odganja zle duhove

  Za konec pa še zanimivost. V Srednji Ameriki je bila (in je ponekod še) asafetida priljubljeno pomagalo pri šamanstvu in čarovništvu. Otroke naj bi varovala pred zlimi duhovi, verjamejo namreč, da jim preprečuje vstop v dojenčkovo telo.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte