Nikakor! Kurkuma je začimba, značilna za indijsko kulinariko, in postaja v zadnjih letih bolj in bolj priljubljena tudi pri nas. Vendar pa ima začimbnica kurkuma mnogo spojin. Najpomembnejša aktivna spojina v kurkumi je kurkumin, ki predstavlja le 2 % teže kurkume. Na kratko povedano – kurkuma je na tako »dobrem glasu« zaradi kurkumina, ki ima dokazane številne pozitivne učinke na telo.

Glede na to, da znanstvene študije potrjujejo, da kurkumin deluje antioksidativno, protivnetno in ima učinke, ki preprečujejo mutacije celic, imamo dandanes na tržišču široko ponudbo izdelkov z izoliranim kurkuminom, ki ga najpogosteje zasledite pod opisom »izvleček kurkume, standardiziran na 95 % kurkumina«. Tovrstni »standardni kurkumin« ima kljub učinkovitosti nizko biološko uporabnost. To pomeni, da se v prebavilih slabo absorbira, v krvi se (pre)hitro pretvori v neaktivne oblike in slabo prehaja tarčna tkiva. Zato je njegova koncentracija v krvi prenizka, da bi lahko imel kakšne bistvene učinke.

Optimizirani kurkumin NatureVibe Longvida® ima dokazano 65-krat višjo biološko uporabnost in učinkovitost

Kupec kakovostnega kurkumina se zaveda, da tudi vse izolirane oblike kurkumina niso enakovredne. Izdelki se močno razlikujejo glede na to, kako je kurkumin v njih pridobljen in obdelan. Nekatere oblike kurkumina lahko ustvarijo določene težave ali v telesu ostanejo neizkoriščene.

Največ priznanih znanstvenih raziskav je narejenih na optimiziranem kurkuminu Longvida®, ki se je izkazal za superiornega v primerjavi z drugimi oblikami kurkumina.

Najpomembnejša študija o biološki uporabnosti kurkumina Longvida® je že po enkratnem odmerku pokazala, da človeško telo optimizirani kurkumin Longvida® izkoristi 65-krat bolje kot standardizirani 95-odstotni kurkumin in da je optimizirani kurkumin Longvida® v krvi prisoten 285-krat dalj časa kot standardizirani 95-odstotni kurkumin.

Za uporabnika to predstavlja ogromno razliko v učinku in navsezadnje tudi manjše stroške, saj visok učinek kurkumina na telo dosežete že z minimalno količino NatureVibe Longvida®.

Poleg visoke biološke uporabnosti je patent Longvida® optimiziran, da dostavi kurkumin v tarčna tkiva, kot so možgani, mesta vnetij, sklepi in tkiva, ki jim kurkumin koristi.

NatureVibe-LongVida

Dodatne prednosti optimiziranega kurkumina NatureVibe Longvida®, ki jih dokazujejo klinične študije

Patent Longvida® je edinstvena formula, ki so jo v več kot desetletnem raziskovanju razvili elitni nevroznanstveniki s priznane kalifornijske univerze. Blagodejni učinki Longvida® na organizem so dokazani s kar 19 študijami.

V študiji iz leta 2008 je dokazano, da je optimizirani kurkumin NatureVibe Longvida® edina oblika kurkumina, ki prečka možgansko bariero že v treh urah po vnosu in se absorbira v možgane, kjer kroži 24 ur ter tako dolgotrajno zagotavlja koristne učinke kurkumina za možganske celice in morebitna vnetja v živčevju.

Leta 2012 so na Univerzi Ohio izvedli raziskavo na zdravih ljudeh srednjih let, v kateri so ugotovili, da uživanje kurkumina izboljša številne ključne dejavnike staranja, pomembno vpliva na izboljšanje miselnih sposobnosti, delovanja kardiovaskularnega sistema in procesov zaustavljanja staranja. Istega leta je bilo v študiji Shah et al. Planta Med ugotovljeno, da odmerek 200 mg kurkumina Longvida® doseže raven prostega kurkumina v krvi, ki je potrebna za zdravo staranje možganov.

Omenjene ugotovitve dodatno potrjuje randomizirana in s placebom kontrolirana raziskava iz leta 2015, ki je zajela 60 zdravih posameznikov. Skupina, v kateri so jemali 400 mg optimiziranega kurkumina Longvida®, je bila že uro po zaužitju boljša v izvajanju spominskih testov v primerjavi s skupino, ki je uživala placebo. Daljše jemanje (en mesec) je pokazalo še bolj trajne rezultate, zmanjšano raven stresa, umirjenost in stabilne izboljšave spomina.

Znano je, da kurkumin deluje protivnetno, zato njegovo uživanje pogosto pomeni izboljšavo simptomov artritisa – zmanjšanje bolečin in ohranjanje gibljivosti sklepov. V študiji bolnikov z osteoartritisom iz leta 2010 je bil kurkumin pri lajšanju bolečin celo enako učinkovit kot protivnetno zdravilo ibuprofen. V študiji Protivnetni učinki novih standardiziranih trdnih lipidnih kurkuminskih pripravkov iz leta 2015 je ugotovljeno, da je Longvida® zmanjšal vnetne markerje NF-kB, TNF-a in citokine v imunsko kompromitiranih celicah (makrofagi).

Uporabnica z dolgotrajnimi bolečinami v sklepih nam je zaupala: »Odkar so bila moja kolena deležna prvega odmerka optimiziranega kurkumina NatureVibe Longvida®, ga ne izpustim več.«

Prednosti uživanja optimiziranega kurkumina Longvida® je seveda še mnogo več, kot jih je bilo predstavljenih v tem članku.

Bistveno vprašanje – kaj lahko pričakujete od optimiziranega kurkumina NatureVibe Longvida®?

Od njega lahko pričakujete učinke, ki so dokazani s študijami in raziskavami. Obenem lahko pričakujete vse pozitivne učinke na zdravje, ki jih berete v povezavi s kurkuminom, saj je za optimizirani kurkumin NatureVibe Longvida® znanstveno dokazano, da se uvršča v svetovni vrh po kakovosti, biološki uporabnosti in učinkovitosti.

Kje lahko kupite NatureVibe Longvida®?

Na spletni strani www.SLADKO.si, trgovinah Sanolabor, Kalček, Biotopic, VitaCare, Jablana, Zlata ptička, Prakash in drugih trgovinah z zdravo prehrano.

Opis izdelka je zgolj informativne narave in ni bil potrjen s strani EFSA.