0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

RubrikeArhiv OglasovA je zrakotesna stavba tudi zdrava stavba?

A je zrakotesna stavba tudi zdrava stavba?

MORDA VAS ZANIMA

Sodobna gradnja je prinesla kar nekaj sprememb in novosti tako na področju izdelkov, kot tudi pri njihovem načinu vgradnje in uporabe. Pomembno pri tem je, da se vsi bodoči graditelji zavedajo novosti in če se za njih odločijo pomislijo na vse posledice, ki jih takšna gradnja nosi s seboj. Še posebej je to pomembno pri prenovah, saj kljub prenovi obdržimo iste navade bivanja.

- Oglas -

Začnimo pri zrakotesnosti stavb. Objekt bo po zaključku gradbenih del zagotovo precej zrakotesen. Kar je z vidika učinkovite rabe energije dobrodošlo in potrebno toda to pomeni, da je na nek način potrebno zagotoviti redno zračenje prostorov. Na področje mehanskega prezračevanja se v tem trenutku ne bi spuščali saj ga je v večini primerov možno vgraditi le v novogradnje, kajti pri prenovah ni potrebnega prostora za razvod kanalov. Zato morajo uporabniki zavestno in večkrat dnevno zračiti prostore. To pa pomeni popolnoma spremeniti navade uporabnikov. Zato je že v fazi načrtovanja potrebno razmisliti kako bomo zračili prostore. Kajti če imamo ozke hodnike in majhne prostore to pomeni, da bomo v vsakem prostoru morali nekajkrat na dan odpreti okno. Če pa imamo vse skupaj zasnovano bolj odprto pa se veliko lažje ustvari prepih le z dvema ali tremi okni in zrak se v prostoru hitro izmenja. V kolikor so v prostoru tudi strešna okna je smiselno najvišje ležeče strešno okno elektrificirati, saj si s tem lahko zagotovimo avtomatsko zračenje. Ne pozabimo, da povprečna družina pri kuhanju, tuširanju in čiščenju odda v prostor 10l vlage dnevno.

- Oglas -

Strešna okna so opremljena tudi z loputo za zračenja, ki omogoča zračenje prostora pri vodotesno zaprtem oknu.

Naslednji vidik je naravna svetloba. Z zmanjševanjem porabe energije se pogosto zmanjšuje tudi okenske odprtine predvsem na severno stran. Predvsem pri prenovah, kjer je nemogoče obstoječi objekt zasukati je potrebno skrbno premisliti kako razporediti prostore in tudi okenske odprtine, da imamo v vseh prostorih dovolj naravne svetlobe. Saj vsi vemo, da se v prostoru, kjer je dovolj naravne svetlobe veliko bolje počutimo kot v temnem prostoru. Po slovenskih minimalnih tehničnih predpisih naj bi bilo v prostoru 20% okenskih odprtin glede na tloris prostora. Torej prostor velik 9m2 bi moral imeti vsaj 1,8m2 okenskih odprtin. Ne pozabite, da se pri dobrih bivalnih pogojih sposobnost za učenje poveča tudi do 15%. Prav tako pa tudi porabimo manj energije za umetno razsvetljavo.

- Oglas -

Za zdrav spanec potrebujemo popolno temo. Pri izbiri okenskih odprtin v spalnicah in otroških soba je pomembno, da so na voljo tudi senčila, ki zagotavljajo popolno temo. Še posebej je to pomembno pri strešnih oknih, kjer je ustrezno senčilo po meri zelo težko narediti. Zato se pri izbiri strešnega okna pozanimajte ali je na voljo tudi originalno senčilo za popolno zatemnitev.

To je le nekaj izbranih tem za »zdravo prenovo« Vsekakor vam priporočamo, da podrobno preučite materiale, načine vgradnje pa tudi navade, ki jih imate v družini. Kajti v kolikor veste, da niste tako vestni, da bi nekajkrat dnevno ročno odpirali okna že v naprej investirajte v elektrifikacijo le teh in prihranjena vam bo marsikatera nevšečnost s kondenzacijo vlage in plesnijo, da o zdravju ne govorimo.

.

NAJNOVEJŠE