5 korakov do samooskrbe

  Samooskrba je beseda, ki se dandanes veliko uporablja. Zasledimo jo lahko v vseh medijih, pa tudi v vsakdanjem pogovoru.  Samooskrba v praksi pomeni, pridelati si dovolj, da ti tega ni potrebno kupovati. Poglejmo 5 korakov do samooskrbe.

  setev

  1. Sejemo lahko skoraj povsod. Zmotno je mišljenje, da za pridelavo in samooskrbo potrebujemo veliko njivo ali vrt. Že majhen vrt, okenska polica, balkon ali terasa, bo dovolj, da si sami pridelamo nekaj zelenjave ali zelišč ali celo jagodičevja. Tako lahko gojimo zelišča kot so na primer drobnolistna bazilika, limonska trava, perila, meta, polajeva materina dušica in druge. Pridelamo  si lahko solato berivko ali catalogna ali katero drugo sorto, pa tudi paradižnik češnjevec  ter  fižol nam bodo skoraj povsod lepo uspevali.
  2. Kombiniramo okrasno z uporabnim. Veliko uporabnih in užitnih vrtnin oblikuje tudi prekrasne cvetove. Zakaj bi torej prostor namenjali le okrasnim rastlinam, če pa lahko to združite z uporabnim. Laški fižol se ovija okoli opore, oblikuje prelepe metuljaste cvetove. Iz cvetov ognjiča  sorte Kablouna pa si lahko pripravimo mazilo ali ga dodamo domačemu milu. Andska jagoda je okrasen grmiček, saj naredi lepe lampijončke, ki jih imamo lahko za suhe šopke, je pa plod, ki je skrit v ovojnici tudi užiten.
  3. S setvijo ne hitimo, temveč sejemo ob pravem času.  Napaka, ki se rada pripeti pri setvi tako nadobudnim kakor tudi izkušenim vrtnarjem je, da sejejo prekmalu, to je, ko zemlja še ni dovolj ogreta.  Zato pri setvi vedno upoštevamo navodila, ki so na hrbtni strani semenskih vrečk.
  4. Za posevke ustrezno skrbimo. Vsaka rastlina poleg zemlje potrebuje tudi dovolj vlage in sonca. Zato za vsako rastlino izberemo ustrezno lego – izogibamo se severnim legam. Prav tako pa redno zalivamo. Pri tem pa naj poudarimo, da preveč zalivanja prav tako škodi kot pomanjkanje vode.  Rastline je prav tako priporočeno redno dognojiti.
  5. Predvsem pa skrbno izberemo seme vrtnin. Na spletni strani WWW.SEJMO.SI, si boste lahko v miru, iz domačega naslonjača, pregledali izbiro tako ekoloških kot ostalih semen, izbrano med seboj primerjali in naročili le tisto kar vam ustreza. Pri tem pa boste lahko prebrali še nasvet ali dva.
  PREBERITE TUDI:  Setev semen v jajčne lupine

  ekološka semena

  www.SEJMO.SI  – vaš partner na poti do SAMOOSKRBE.

  Predstavitvena informacija

  Povejte svoje mnenje - kometirajte