Zdravljenje jagod

JagodeSadike jagod, ki so bile že lansko rastno dobo okužene z rdečo listno pegavostjo ali belo listno pagavostjo, so ob novi rastni sezoni ponovno v pegah.

Tudi, če smo zasnovali nov nasad jagod, smo lahko kupili že okužene sadike in se bodo pege komaj pojavile. Zaradi združevanja peg se listi jagod lahko povsem posušijo. Brez listov pa tudi cvetov in sočnih jagod ne bo. Obe glivični bolezni na jagodah lahko preprosto pozdravimo s pripravkom iz kisa. Litru vode primešamo veliko žlico domačega jabolčnega kisa. Jagode zelo dobro poškropimo  z vseh strani, toliko, da bodo na listih nastale kaplje. Postopek ponovimo čez pet dni. Najboljše, da škropimo v zgodnjih jutranjih ali večernih urah. Poleg škropljenja pa moramo obolele liste odstraniti in sežgati ali globoko stran od vrta zakopati.

Kliknite na ← → za premikanje

DELI
Damjana Benec
univ. dipl. inž. agronomije, pozna tudi odgovore na vsa vaša vprašanja, pa naj si bo to iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva, zato jo v vsaki številki revije Bodi eko najdete tudi v naši rubriki ‘Vprašajte strokovnjaka’. Ima tudi svojo spletno trgovino www.sejmo.si, kjer lahko kupite tudi ekološka semena.