0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPoskrbimo za zdrava jetra!

Poskrbimo za zdrava jetra!

MORDA VAS ZANIMA

Jetra so zelo pomemben organ, saj skrbijo za številne življenjsko pomembne metabolične procese, kot so razgradnja ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, shranjevanje vitaminov ter mineralov, pa tudi razgradnja številnih škodljivih snovi, kot so na primer alkohol, zdravila in mnoge druge kemikalije, ki jih vsakodnevno vnašamo v organizem.

- Oglas -

Jetra

Čeprav imajo jetra sposobnost obnavljanja, procesi detoksikacije lahko pustijo posledice oziroma lahko pride do motenj in bolezni jeter. Jetra s pomočjo žolčne kisline, ki jo imamo na dan približno pol litra, razgrajujejo maščobe, ki smo jih zaužili s hrano. Če je maščob v naši prehrani preveč, s tem močno obremenimo jetra. Odvečna maščoba se nalaga med jetrnimi celicami in moti osnovno funcijo delovanja, ki jo imajo jetra – razstrupljanje. Zaradi zamaščenosti ima povprečen človek jetra, ki delujejo samo s polovično močjo. To dejstvo ima vsakakor velik vpliv na vsakdanje počutje in zdravje. Najpogostejši znaki, ki nakazujejo bolezen jeter je nenehna utrujenost, motnje koncentracije, pomanjkanje apetita, pogosti vetrovi, rumena obarvanost obraza ali oči. Prvi zansljiv dokaz ponuja temeljita krvna slika, iz katere so razvidne povišane jetrne vrednosti.

Kaj škodi jetrom?

Nepravilna prehrana (premastna hrana, hitra in industrijsko predelana hrana, pogreta hrana), ter uživanje alkohola, še posebno v kombinaciji s stresnim načinom življenja, zelo bremeni jetra. Vedno več je ljudi, ki jemljejo mnogo zdravil naenkrat ali nepravilno kombinacijo zdravil, ki se presnavljajo skozi jetra in jih ob tem lahko tudi poškodujejo. Pri nas in nasploh v razvitem svetu je vedno več težav zaradi zamaščenosti jeter. To je stanje, ko maščoba v jetrih presega pet odstotkov teže tega organa. Zamaščenost jeter ni nujno povezana z alkoholom. Vse več je tudi nealkoholne zamaščenosti jeter. Jetra obdana v maščobni obroč vsekakor ne morejo pravilno razstrupljati telesa in tako se začnejo težave. Pri nealkoholni zamaščenosti jeter so ogroženi predvsem tisti, ki imajo povišane vrednosti holesterola v krvi in preveliko telesno težo, pri čemer se jim maščevje nabira predvsem okrog trebuha. Tudi ženske v obdobju menopavze so zaradi porušenega hormonskega ravnotežja lahko bolj podvržene tem težavam. Obolenj in poškodb jeter se ob pričetku težav običajno sploh ne zavedamo, saj jetra ne bolijo.

- Oglas -

Kako prepoznamo obremenjena jetra?

  • Simptomi so slaba in počasna prebava, ki jo spremljajo napihovanje in občasne slabosti.
  • Mnogi menijo, da jetra niso povezana z odpornostjo. Pa ni tako. V zdravih jetrih nastajajo imunski faktorji, ki so pomembni za naravno odpornost telesa. Ljudje z dobro delujočim imunskim sistemom veliko manj zbolevajo za nalezljivimi bolezni, ki jih povzročajo virusi in bakterije. Poleg tega pa jetra delujejo kot filter in iz telesa odstranjujejo vse škodljive snovi, med njimi tudi bakterije in viruse.
  • Težave s kožo: srbež kože, izguba sijaja in zdrave barve kože.
  • Občutek neprestane utrujenosti. Običajno utrujenosti ne povezujemo z zdravstvenim stanjem jeter, vendar je ob dolgotrajni utrujenosti potrebno pomisliti tudi na to. Jetra imajo namreč pomembno vlogo pri zalaganju telesa z energijo. Sodelujejo pri presnovi ogljikovih hidratov in odvečno glukozo shranjujejo. Ko se v krvi zmanjša količina sladkorja, jo kot nov zagon energije pošljejo v krvni obtok. Če so jetra poškodovana ali zabrazgotinjena, nimajo možnosti shranjevanja zadostne količine glukoze in ko postanemo utrujeni in bi potrebovali energijo, je ni »na zalogi«.
  • Opozorilni znak, ki ga nikakor ne smete spregledati je tiščanje pod desnim rebrnim lokom, kar kaže na to, da so jetra povečana.
  • Povišane vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi.
  • Debelost z osrednjo porazdelitvijo maščobe okrog pasu.

CINDI raziskava

Najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji so bolezni srca in ožilja, na drugem mestu so različne vrste raka, sledijo pa obolenja dihal in prebavil. Značilnost kroničnih bolezni je, da jih povzročajo in pospešujejo dejavniki tveganja nezdravega življenjskega sloga ter biološki dejavniki tveganja, zvišan krvni tlak, zvišana raven holesterola in sladkorja v krvi ter čezmerna telesna teža in debelost. Z zdravim življenjskim slogom lahko učinkovito obvladujemo biološke dejavnike tveganja ter preprečujemo in zdravimo kronične bolezni.
Zamaščenost jeter je resna bolezen, ki občasno vodi v vnetje jeter, to pa lahko vodi tudi do raka jetrnih celic. Med najbolj ogroženimi za pojav zamaščenih jeter so ljudje s slabimi prehranjevalnimi navadami, tisti, ki popijejo preveč alkohola in se premalo gibajo. Med bolj ogroženimi so tudi mladi, ki veliko potujejo, imajo tvegane spolne odnose ali uživajo prepovedane substance, saj se lahko okužijo z virusom hepatitisa B ali C. Prav tako so ogroženi tudi tisti, ki uživajo veliko zdravil, kajti prav v jetrih se ta pogosto presnavljajo.

Pegasti badelj

Razstrupljanje jeter

Če se boste lotili čiščenja jeter, se bo izboljšalo splošno počutje. Jetra imajo izredno sposobnost samoobnove in pri tem jim lahko učinkovito pomagate z zdravo prehrano, gibanjem in jemanjem prehranskih dopolnil s pegastim badljem za razstrupljanje in regeneracijo jeter. Na voljo je veliko pripravkov, pri izbiri pa bodite pozorni na zadostno količino silimarina, učinkovine iz pegastega badlja in na druge sestavine, saj je nadvse pomembno urediti tudi prebavo. Pri počasni prebavi se preko črevesne sluznice vsrka veliko škodljivih snovi, ki potujejo v jetra in jih tako še dodatno obremenjujejo. Ob različnih jetrnih boleznih so izvor težav spremembe na nivoju celičnih membran oziroma vsebnosti ter sestave njihovih fosfolipidov. Fosfolipidi so osnovni gradniki za nastajanje in obnavljanje membran jetrnih celic. Odraz jetrnih bolezni je tudi oksidativni stres, ki se na nivoju jetrnih celic odraža s povečano tvorbo prostih radikalov in zmanjšano količino antioksidantov. Oksidativni stres povzroča poškodbe jetrnih membran. Zato je pri ljudeh z večjim tveganjem za razvoj jetrnih bolezni nujen dodaten vnos antioksidantov. To lahko dosežemo na naraven način z izdelkom, ki vsebuje kombinacijo naravnih sestavin sojinih fosfolipidov, ekstrakta artičoke in vitamina E. Vitamin E prispeva k zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Najboljši nasvet za zaščito jeter je vsekakor izogibanje vsem škodljivim vplivom, kot so alkohol, nezdrava prehrana in kajenje. Zdravilom in pesticidom v hrani pa se je nemogoče popolnoma izogniti, zato je naravnemu procesu regeneracije priporočena podpora z izvlečkom pegastega badlja in vitamini skupine B, ki so skupaj dokazali najboljši hepato-zaščitni učinek. Silimarin, aktivna sestavina pegastega badlja, je v raziskavah pokazala številne pozitivne učinke, kot so antioksidativno in protivnetno delovanje ter spodbujanje jetrnih celic k regeneraciji. Zato se pegasti badelj uporablja pri preprečevanju motenj v delovanju jeter in pri že obstoječih poškodbah ter boleznih jeter. Vitamini skupine B in izvleček sladkega korena, dajo jetrom še več zaščite. Tovrstne pripravke se priporoča za ohranjanje zdravja jeter in pri pogostem vnosu stvari, ki lahko škodujejo našemu zdravju.

- Oglas -

Kaj še lahko storimo?

Uživajte veliko zelenjave in sadja, predvsem limona vsebuje največ limonena in drugih limonoidov, ki so pomembni za razstrupljanje jeter. Največ tega je v lupini, zato uživajmo le ekološko pridelane limone. Jabolko odvaja strupe in odvečno vodo iz ledvic, zaradi jabolčne in tartarične kisline krepi oslabljena jetra, veže svinec in živo srebro. Jetra bomo pri razgradnji odvečnih estrogenov razbremenili tako, da bomo v prehrano vključili veliko vitaminov iz skupine B in še posebno vitamin B2. Z vitaminom B2 so zelo bogati mandlji, ki vsebujejo še kalcij, magnezij, fosfor, kalij, cink, folno kislino ter poleg že omenjenega vitamina B2, vitamin B3 in vitamin E. Močno so tudi alkalni, dober vir beljakovin, pripomorejo k zgradbi celic in primerni so za vse s premajhno telesno težo. Jedrca mandljev  vsebujejo leatril, naravno spojino, ki vsebuje cianidu podobno snov in je pogubna za rakave celice. Stari Grki, Rimljani, Egipčani in Kitajci so uživali mandljeva jedrca, ker so verjeli, da vsebujejo zdravilne snovi.

Bolezni jeter

Popestrite vsakodnevno prehrano!

Pripravite mleko iz mandljev, ki lahko v številnih primerih nadomesti živalsko mleko. Ta vrsta mleka je bistveno boljša od sojinega mleka, saj je treba sojo kuhati in je težko prebavljiva. Če želite gostejše mleko, dodajte glavnim sestavinam še jedilno žlico lanenih semen. Mleko bo slajše, če ga boste obogatili z datlji, rozinami, javorjevim sirupom ali vanilijo. Kako ga pripravite? Potrebujemo skodelico mandljev namočenih osem do dvanajst ur in šest skodelic čiste vode. Pomembno je, da vodo, v kateri ste čez noč namakali mandlje, odlijete in jedrca sperete. V mešalnik dajte polovico mandljev in polovico čiste vode. Mešajte vsaj tri minute. Mandlji naj bodo zmleti čim bolj drobno. Nato mešanico precedite skozi gazo ali fino cedilo v kozarec. Postopek ponovite z drugo polovico sestavin. Hranite v hladilniku. Če želite gostejše mleko, uporabite manj vode. Tako pripravljeno mleko se v hladilniku obdrži dva do tri dni. Sestavine zadoščajo za nekaj več kot šest skodelic mleka. Ko prvič pripravljate mleko, ne pozabite preveriti okusa po tem, ko je narejena prva polovica. Če se vam ne zdi dovolj ‘bogato’, lahko še spremenite razmerje jedrc in vode. Že narejeno mleko preprosto zlijete nazaj v mešalnik k preostalim mandljem in postopek ponovite.

Zdravilne začimbe za jetra

Uporabljajte začimbe, ki spodbujajo nastanek žolča ter krepijo jetra in ledvice. To so peteršilj, rožmarin in kurkuma. Peteršilj ima kumarin in limonen, rožmarin ima karnozol, rozmanol in limonen; kurkuma pa ima kurkuminoide. Peteršilj odvaja vodo in strupe iz ledvic, obnavlja jetra; rožmarin spodbuja delovanje jeter in žolčnika, prečiščuje kri in ledvice; kurkuma topi žolčne kamne, odpira žolčne poti in poveča pretok žolča, kar za 75 odstotkov prepreči okvare jetrnih celic.

Preizkusite tudi napitek za čiščenje jeter in ledvic.

Viri: N. Shannon, Presni gurman, Ara založba, 2009,
lekarnar.com, vizita.si, cindi-slovenija.net

NAJNOVEJŠE