0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaUredimo si zdrav dom in bivalno okolje

Uredimo si zdrav dom in bivalno okolje

MORDA VAS ZANIMA

Feng šui je zakladnica pravil in praktičnih nasvetov za ureditev zdravega bivalnega okolja. Večina  teh nasvetov je splošne narave in veljajo za vsakogar, drugi pa so vezani na konkretno osebo. V sledečem prispevku gre manj za konkretne modele urejanja prostora kot za stanje našega duha, na osnovi katerega se odločamo, katere stvari sodijo v naš dom. Mnogi od omenjenih vplivov se nahajajo v naši podzavesti in jih zato le malo ljudi upošteva.

- Oglas -
Kuhinja
Kuhinja je srce našega doma.

Kuhinja – srce hiše

Naše zdravje je v veliki meri odvisno od hrane, ki jo pripravljamo in jemo. Obvladovati umetnost kuhanja pomeni obvladovati umetnost življenja. Usoda in veličina vseh ljudi je zaznamovana in omejena z dnevno prehrano. Zato je kuhinja srce hiše. To je prostor, kjer preko živil in načina njihove priprave in priprave raznolike in zdrave prehrane in najbolj vplivamo na naše zdravje.

Energija v kuhinji se odraža na jedeh. Zato mora biti atmosfera v kuhinji umirjena in sproščena, obenem pa dovolj spodbudna, da zbudi veselje do kuhanja. Kuhinja naj bo tako prostorna, da  v njej lahko tudi udobno sedimo ali pa sodelujemo pri kuhinjskih opravilih. Prostor, ki je dobro osvetljen (vendar ne preveč slepeče), ki je vedno čist in pospravljen, nudi vabljivo okolje za kuhanje. Svežih živil ne zapiramo v omare, ampak naj bodo vidna. Sklede z zelenjavo in svežim sadjem, kozarci z grahom in fižolom vzbujajo apetit in vabijo k kuhanju.

Lega

Kuhinja zahteva specifično prostorsko umestitev glede na kompasno lego hiše v prostoru. Kuhinja naj ne bi bila v južnem delu hiše, ker preveč elementa ogenj povzroči, da v kuhinji zlahka zagori. Če je kuhinja na severozahodu, je treba štedilnik postaviti izven tega območja, ker sicer na štedilniku “zgori družinska sreča”.
Vrata v kuhinjo naj ne bodo nasproti vhodnih vrat, ker to navaja stanovalce, da preveč jedo. Kuhinjska vrata naj tudi ne bodo nasproti vrat v sanitarije, da ne bi odpadna energija umazala hrane.

- Oglas -

Osvetlitev

Dobra osvetlitev kuhinje je nujna. Okenske površine naj zagotavljajo zadostne količine naravne dnevne svetlobe. Naravna svetloba deluje vabeče in prijazno in ima prednost pred umetnimi lučmi. Za umetno osvetlitev kuhinje pa so primerne tako navadne žarnice kot tudi cevaste žarnice, če oddajajo celoten spekter svetlobe. Tisti del kuhinje, kjer delamo z ostrimi noži, potrebuje posebno dobro osvetlitev.

Materiali

Pod iz naravnega materiala, kot so parket in keramične ploščice, delovna miza iz granita, omare iz naravnega lesa in pletene košare delujejo v kuhinji bolj sproščujoče kot gladki laminati, svetleče površine in bleščeča kovina.
Steklena vratca na kuhinjskih omaricah omogočajo boljšo preglednost. V kuhinji držimo samo tisto posodo, ki jo vsakodnevno uporabljamo. Posodo za posebne priložnosti hranimo na drugem mestu.

Barve

V kuhinji so priporočljive tople pastelne barve pohištva in bela barva zidov. Rdeča barva pohištva ni primerna za kuhinjo, ker potem v kuhinji zlahka zagori. Za ljudi, ki živijo zelo hektično (vročično) življenje, pa je kuhinja lahko tudi v modrih odtenkih, ki delujejo hladno in pomirljivo. Uporabimo lahko naravne barve za dom.

Razporeditev pohištva

Čistila
Namesto agresivnih čistil uporabljajmo naravna sredstva.

Najpomembnejša je lega štedilnika. Štedilnik naj bo naravnan na energijo tistega, ki kuha. Zelo pomembno je tudi, da je najmanj 70 cm oddaljen od pomivalnega korita, sicer se zakonca prepirata. Če pa tega ni možno zagotoviti, lahko postavimo vmes nekaj zelenega, na primer zelen podstavek ali pa na ploščice nalepimo jabolko, izrezano iz zelenega papirja. Štedilnik naj tudi ne bo zraven hladilnika ali nasproti hladilnika. Štedilnik naj stoji tako, da tisti, ki kuha, vidi vrata. Če stoji s hrbtom proti vratom, naj postavi ogledalo ali bleščeč pladenj tako, da v njem vidi dogajanje za seboj. Štedilnik naj ne stoji pod WC školjko, kar se lahko zgodi, če je nad kuhinjo kopalnica. V takem slučaju odpadna energija maže hrano, ki potem nima pravega okusa. Pri tem je zanimivo, da se večina ljudi niti ne zaveda, da imajo nad štedilnikom WC školjko, pa jedi kljub temu niso okusne. Podzavest ve vse.

- Oglas -

Priporočljivo je, da je kuhinja večja, da lahko tudi drugi pomagajo pri pripravi hrane. Lahko iz kuhinjskih elementov oblikujemo polotok ali otok, ki je dostopen z več strani.. Tako postane kuhinja bolj družabna.

Feng šui mojstri odsvetujejo električne štedilnike in mikrovalovne pečice zaradi močnega tehničnega sevanja. Štedilnik naj bo na plin ali na drva, seveda pa mora biti opremljen z dobro kuhinjsko napo, ki odvaja pline iz kuhinje.

Izogibajmo se ostrim robovom in kotom, posebej v območju štedilnika, kjer se največ gibljemo. Zato je priporočljivo, da ima kuhinjsko pohištvo zaobljene robove. Nožev nikar ne imejmo na polici, četudi so v leseni kladi. Raje jih hranimo v predalu.
Majhna jedilna miza ali jedilni pult je v kuhinji priporočljiv, da ne pojemo zajtrka pred oknom ali pa kar mimogrede.

Med jedjo tudi ni dobro brati časopisa ali gledati televizije, ker slabe novice slabo vplivajo na prebavo.

Stenska ura z dobro vidnimi številkami je v kuhinji dober pripomoček za planiranje časa pri pripravi hrane.

Rastline

Rastline in sveže cvetje so vez z naravo. Prinašajo lepoto v prostor, ki spodbudno vpliva na počutje in s tem na zdravje.

Čistila

Namesto agresivnih čistil uporabljajmo naravna čistila za kuhinjo. Delovne površine se najbolje očistijo s krpo in vročo vodo, ki smo ji dodali nekaj kapljic olja iz čajevca. V kuhinji je največkrat prostor le za eno posodo, v kateri zbiramo kuhinjske odpadke, zato potrebujemo še dodatno posodo za ločeno zbiranje papirja, stekla, plastike, ki naj stoji v pomožnem prostoru. Tam najdejo prostor tudi sesalec in drugi pripomočki za vzdrževanje čistoče.

Jedilnica
Jedilnica naj bo sproščujoč, miren prostor brez motečih faktorjev

Jedilnica

Jedilnica je namenjena predvsem obedovanju. Ima močan vpliv na naše počutje in zdravje, ker tam v umirjenem okolju skupaj z družino ali partnerjem použijemo obrok. Ni pomembna samo pojesti hrano, ampak pojesti hrano v prijetni družbi. Poleg tega se majhni otroci pri skupnih obedih zlahka naučijo lepega vedenja pri mizi in socialnih odnosov. V današnjih časih zelo težko pridemo do tega, da bi vse dnevne obroke pojedli skupaj, na vsak način pa se moramo potruditi, da bomo vsaj enkrat dnevno obedovali skupaj. Če pa so družinski člani starejši in imajo svoje obveznosti, lahko obedujejo skupaj enkrat tedensko, takrat pa v bolj praznični atmosferi.

Jedilnica naj bo sproščujoč, miren prostor brez motečih faktorjev, kot je televizijski sprejemnik ali pisalna miza. Jedilna miza naj ne stoji na »na prepihu« med vrati in oknom ali celo stekleno steno, ki omogoča pogled na prometno cesto ali igrišče. V takem primeru si lahko pomagamo tako, da jedilni prostor zaščitimo pred motečimi vplivi od zunaj z večjimi rastlinami.

Jemljite obede kot posebne trenutke dneva, uživajte in cenite hrano ter delo tistega, ki jo je pripravil. Pri jedilni mizi se seveda razpravlja tudi o dnevnih dogodkih, vendar brez bojevitega prizvoka. Jedilna miza tudi ni prostor za zmerjanje in podobno izživljanje »močnejših« nad ostalimi člani družine, kar je pri nas še vedno prej folklora kot izjema.
Lepo pogrnjena miza v svetlem prostoru ustvari iz kosila prijeten doživljaj. Če jeste pri umetni luči, naj bo diskretna, vendar dovolj svetla, da lahko jasno vidite, kaj jeste. Sveče in sveže cvetje napravijo iz vsakega obeda nekaj posebnega.

S pomočjo barv lahko hitro spremenite razpoloženje. Rdeča in oranžna barva delujeta toplo in veselo in spodbujata razgovor. Prt, prtički in sveče v teh barvah delujejo ugodno. Jedilna miza naj bo velika ali pa naj nudi možnost, da jo povečate. Tako lahko povabite prijatelje na kosilo ali večerjo. Vibracije, ki se izmenjajo pri skupnem obedu, so zelo ugodne za izgraditev zdravih medsebojnih odnosov. Lesena miza je idealna, steklena pa deluje odbijajoče in pri marsikom vzbuja nelagodje, ker lahko skozi stekleno ploščo vidi pod mizo. Tudi tla naj bodo iz naravnega lesa. V mediteranskih razmerah zelo ugodno delujejo na tleh keramične plošče.

Vzemite si trenutek časa, da se zahvalite za hrano. Tudi če niste verni, lahko z majhnim ritualom, kot je prižiganje sveče, ustvarite trenutek miru, ko se lahko telo sprosti in pripravi na uživanje hrane. Zahvalite se tudi kuharici ali kuharju, ki je jed pripravil. Pametno je jesti ob istem času, da se telo pripravi na uživanje hrane. Če nikoli ne vemo, kdaj bomo jedli, to lahko povzroči stres.

Regina S. Rant

.

NAJNOVEJŠE