Å parglji so bili nekoÄ rezervirani le za bogate, danes pa jih najdete praktiÄno v vsaki trgovini. Nekateri jih pridelujejo celo na svojem vrtu, kjer tudi zelo dobro uspevajo.
- Oglas -
Zato smo tokrat zbrali najbolj zanimiva in zdrava desjtva o Å¡pargljih.
- Ko enkrat vzgojite svoj »grmiÄek« Å¡pargljev, boste lahko pridelek pobirali precej dolgo â tudi do dvajset let. Å pargelj je namreÄ trajnica, ki ni zahtevna za gojenje. Res pa je, da zemljo kar dobro izÄrpa, zato je vseeno bolje, da po desetih letih prostor za gojenje zamenjate.
- Äe ÅŸelite pri Å¡pargljih Äim hitreje priti do pridelka, je najbolje, da se na zaÄetku ne odloÄite za sejanje, temveÄ v vrtnariji kupite rastlinice, ki jih je mogoÄe zasaditi. Tako boste lahko ÅŸe kmalu rezali mlade Å¡parglje, ki jih je najbolje pobirati pri velikosti okoli 20 do 30 centimetrov.
- Beli Å¡parglji oziroma beluÅ¡i so zelo blagega okusa, vzgojite pa jih tako, da spomladi oblikujete »nasipe«, skozi katere mora pognati mlad beluÅ¡ â ker svetloba ne more priti do njega, saj raste skozi prst, bo ostal bele barve.
- Pri Å¡pargljih poznamo kar nekaj razliÄnih sort, ki se med seboj razlikujejo predvsem po videzu, na primer bolj vijoliÄasti ali bolj ÅŸivo zeleni barvi.
- Å pargelj je dvodomna rastlina. V nasadu je obiÄajno polovica ÅŸenskih rastlin, tretjina moÅ¡kih, okoli 10 odstotkov rastlin ima na istem cvetu praÅ¡nike in pestiÄe, ravno tako okoli 10 odstotkov pa jih ima praÅ¡nike in pestiÄe na isti rastlini.
- Åœenske rastline razvijejo debelejÅ¡e in bolj soÄne poganjke, a jih je manj, na moÅ¡kih rastlinah pa je pridelka veÄ, a so poganjki tanjÅ¡i.
- Korenine belušev zrastejo tudi do 5 metrov globoko.
- V Å¡pargljih se nahaja asparagin, ki po zauÅŸitju znaÄilno »odiÅ¡avi« urin in je diuretik, torej spodbuja delovanje ledvic in izloÄanje urina, zato se Å¡parglji priporoÄajo ledviÄnim bolnikom.
- Å parglji najbolje rastejo v nevtralnih do rahlo kislih tleh, ki so bogata s hranili. Zemlja naj bo prepustna in peÅ¡Äeno-ilovnata.
- Ko Å¡parglje poberemo, jih imamo lahko v hladilniku tudi dva tedna, preden jih porabimo, sicer pa z vsakim dnem staranja postajajo bolj »nitasti«. Äe ÅŸelite v trgovini preveriti, ali so sveÅŸi, stisnite povsem spodnji del Å¡parglja (kjer je odrezan) â pri sveÅŸem se bo ven pocedil diÅ¡eÄ sok.
Preberite tudi: Å parglji: za moÄno zdravje in pomladno razstrupljanje