Zajtrk v kozarcu

Pripravite si okusen in zdrav zajtrk kar v kozarcu in poskrbite, da se bo dan poznal po zajtrku.

Zajtrk-v-kozarcu

Sestavine:

  • 1 banana
  • 1 breskev
  • 1,5 dcl tekočega jogurta
  • 1 skodelica ovsenih kosmičev
  • lanena semena
  • sezamova semena
  • pest gozdnih jagod

Opis postopka: Banano narežemo na kolesca in z njimi obložimo dno kozarca. Povrh prelijemo jogurt in posujemo ovsene kosmiče. Breskev narežemo na tanke koščke, ki jih naložimo povrh kosmičev. Na koncu povrh potresemo še nekaj lanenih in sezamovih semen, sama pa sem dodala še par gozdnih jagod.

Sestavine lahko kupite tudi v spletni trgovini Malinca tukaj >>

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so polni antioksidantov. Po zaslugi balastnih snovi in nenasičenih maščobnih kislin v ovsenem zrnu zmanjšujejo raven skupnega holesterola v krvi. Zaradi velike vsebnosti vlaknin so ovseni kosmiči idealni pri shujševalnih dietah, poleg tega pa urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. Ker čistijo debelo črevo, zmanjšujejo tveganje za nastanek raka na debelem črevesu. Obenem so odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov: porcija za zajtrk vas bo ves dan oskrbovala z energijo. Ovseni kosmiči vsebujejo pomembne vitamine in minerale, kot so fosfor, kalij, mangan, selen, folna kislina, vitamin E in železo, poleg tega pa so najbogatejši žitni vir kalcija.

Laneno seme

Lanena semena so lahko rumeno-zlate ali rjave barve in po okusu spominjajo na oreščke. Vsebujejo 40% olja, ki vsebuje 50% omega 3 nenasičenih maščobnih kislin in 17 % omega 6 maščobnih kislin. Višje koncentracije omega 3 maščobnih kislin ni v nobenem drugem rastlinskem olju. Poleg dobrih maščob vsebuje laneno seme tudi beljakovine, vitamine in nikotinsko, folno in pantotensko kislino. Laneno seme je ravno zaradi bogate vsebnosti koristnih maščobnih kislin odlično prehransko dopolnilo.

Sezamovo seme

Sezamova semena vsebujejo 25% beljakovin, ob rednem uživanju preskrbijo telo tudi z dovolj vitamina B1 in vitamina E. Bogata so tudi z zdravimi, nenasičenimi  maščobami. Med drugim sezam vsebuje omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Redno uživanje odpravlja težave s prebavo, pomaga pri nespečnosti, odpravlja menstrualne težave, krepi lase, znižuje krvni pritisk, preprečuje migrene in pomaga pri osteoporozi.Sezamovo seme vsebuje tudi dve zelo pomembni aminokislini, prva je metionin, ki pomaga organizmu v procesu proizvajanja energije, namesto debelosti; in druga je triptofan, ki je v bistvu predhodnik niacina, ki ga telo potrebuje za ohranjanje ali vzpostavitev dobrega živčnega sistema, koncentracijo, zagotavlja pa tudi dober spanec.

Sestavine za zdrav zajtrk lahko kupite tudi v spletni trgovini Malinca tukaj >>

Kliknite na ← → za premikanje

DELI
Ekolina Bodi Eko
Bodi eko je največja slovenska eko skupnost. Izdajamo tudi prvo slovensko eko revijo Bodi eko, na katero se lahko tudi naročite tukaj: Naročite se na revijo Bodi eko