Žafran

ŽafranŽafran (Crocus sativus) je rastlina iz družine perunikovk. Cvet ima tri stigme, kar so distalni konci karpelov rastline, in vrat, ki povezuje stigme s preostalo rastlino. Te sestavne dele pogosto sušijo in uporabljajo kot začimbo in barvilo. Žafran, ki je že desetletja najdražja začimba na svetu po teži,izvira iz Jugozahodne Azije, gojiti so ga začeli blizu Grčije.

Žafran odlikujeta grenak okus in jodoformska- ali senu-podobna aroma, ki jo dajeta kemični snovi pikrokrokin in safranal. Vsebuje tudi karotenoidno barvilo krokin, ki da hrani bogat zlatorumen odtenek. Zaradi teh lastnosti je žafran zelo cenjen v kulinariki po vsem svetu, poleg tega pa se uporablja tudi v medicini. Droga se danes skoraj v celoti pridobiva iz sterilne v jeseni cvetoče rastline v južni Španiji in Grčiji.

V preteklosti so žafranu in njegovim pripravkom pripisovali pomirjevalne, protikrčne in spolno-dražilne lastnosti. Rimljani so ga namakali v vinu, da bi preprečili mačka po pijančevanju. Žafran je bil uradno zdravilo v 16. in 18. stoletju, na začetku 19. stoletja pa so začeli dvomiti o njegovi zdravilni učinkovitosti.

Rastlina danes ni več zdravilsko pomembna, uradno pa jo uporabljajo le še za tunanjo rabo v pripravkih  proti zobnim bolečinam pri otrocih. V ljudski medicini se še sem in tja uporablja za pomirjanje ali proti trebušnim krčem, vendar brez očitne učinkovitosti, žafranovi izvlečki pa so še vedno sestavina nekaterih zeliščnih napitkov, tako imenovanih ‘švedskih grenčic’.

Žafran je V večjih odmerkih zelo strupen in lahko povzroči krvavenje kože in notranjih organov, bruhanje, krvavenje v maternici, krvavo drisko, kri v seču, krvavenje iz nosu, ustnic in vek, …

Kliknite na ← → za premikanje