Z raztopino kisa nad pegavosti

Poznamo več vrst pegavosti, ki lahko napadajo različne rastline. Tako poznamo črno listno pegavost, ki se lahko pojavi na vrtnicah, krompirju, paradižniku, pesno listno pegavost, črna pegavost na vinski trti, oljkova siva pegavost, … Proti pegavostim na listih lahko kot naravni pripravek uporabimo raztopino kisa in vode.

Nekatere sorte vrtnic  so še posebej občutljive za pegavosti na listih. Najpogostejša na vrtnicah je črna listna pegavost. Še posebej pogosta je v deževnem letu. Na listih se pojavijo črne pege z resastim robom. Pege se naglo širijo, napadeni listi pa rumenijo in odpadejo. Rastline lahko ostanejo že sredi poletja brez listja, popolnoma gole.  Gole veje se sicer končajo v cvet, ki pa je majhen.

Rastlino je treba škropiti preventivno, da okrepimo zaščito rastline, ali pa takoj, ko se pojavijo prve črne pegice. Škropljenje moramo ponoviti nekajkrat v 10 dnevnih presledkih.

Raztopino pripravimo tako, da veliko žlico 5% kisa zmešamo s tremi litri vode. Naravno škropivo za rastline poškropimo po okuženih rastlinah vrtnic ali katerih drugih rastlin, ki jih je napadla kakšna pegavost.

Damjana Benec, univ. dipl. inž. agr.

Kliknite na ← → za premikanje

DELI
Damjana Benec
univ. dipl. inž. agronomije, pozna tudi odgovore na vsa vaša vprašanja, pa naj si bo to iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva, zato jo v vsaki številki revije Bodi eko najdete tudi v naši rubriki ‘Vprašajte strokovnjaka’. Ima tudi svojo spletno trgovino www.sejmo.si, kjer lahko kupite tudi ekološka semena.
 • Andrej

  Tudi pri nas smo tri leta nazaj začeli uporabljati domače naravne pripravke.. Moram reči, da se zelo obnesejo!

 • Marjan

  Pri nas že nekaj let poskušamo s takimi naravnimi pripravki tudi na njivi.

 • marjeta

  ooo to pa nisem vedela da se da tudi na naraven način odpravit

 • Joži

  tole bom pa preizkusila. kako super nasveti za eko vrt