Voluharja odženemo stran z zeleno

Če imamo na vrtu težave z voluharjem ga poskušajmo odgnati z zeleno. Voluhar namreč ne prenaša vonja zelene, saj mu ta zelo smrdi.
VoluharV mesecu maju je dovolj toplo, da zeleno sejemo (še raje sadimo) na vrtu. Po vrtu oziroma kjer se nahaja voluhar uredimo manjše gredice, bolj otočke, prekopane zemlje, kjer bomo sadili zeleno. Sadimo jo na različnih in čim več mestih po vrtu, da se bo vonj zelene razlegal skoraj po celotni površini vrta. Zelena je dvoletna rastlina, zato bomo imeli v enem letu opravljeno delo in mir za dve leti. Je tudi znana vrtnina in tudi zdravilna rastlina, tako, da jo bomo poleg odpravljanja težav z voluharjem lahko porabili v kuhinji. Vseh gomoljev ali stebel pa ne smemo pobrati, nekaj jih moramo pustiti, da bo njen vonj še naprej odganjal voluharja. Zelena za rast  potrebuje veliko vode, zato okrog in med rastlinami nasujemo slamo, suho listje, da zastremo gola tla in tako preprečimo rast plevelom in preveliko izhlapevanje vode.

Kliknite na ← → za premikanje

DELI
Damjana Benec
univ. dipl. inž. agronomije, pozna tudi odgovore na vsa vaša vprašanja, pa naj si bo to iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva, zato jo v vsaki številki revije Bodi eko najdete tudi v naši rubriki ‘Vprašajte strokovnjaka’. Ima tudi svojo spletno trgovino www.sejmo.si, kjer lahko kupite tudi ekološka semena.
  • Lea

    najlažje je tako, da takoj ko opaziš, da ti je začel jesti korenine samo napelješ cev v najbližjo luknjo in mu zaliješ rov. Prej ali slej mu bo zalilo vse rove in se bo utopil ali pa bo zbežal ven… Žal drugače ne gre. Mi smo se ga tako znebili, saj nam je uničil skoraj vso solato

  • Vilma

    Oh, ne bo držalo! Prispevek o zeleni, ki odganja voluharja…veselo je požre, tako, da od gomolja ostane le lupina, in ne le ene, celo gredo: ko zmanjka gomoljne se spravi na stebelno, ki lepega dne kar pade naokoli..in tako ena za drugo..