Tekma s plevelom

Plevel na vrtu se lahko zelo hitro pojavi in razraste, če vrta ne vzdržujemo redno. Da pa nebi uporabljali agresivnih sredstev proti plevelu, ki na koncu končajo lahko tudi v naših pridelkih, vam predstavljamo nekaj napotkov za obvladovanje plevela na vrtu:Vsako leto se držimo pravil kolobarjenja, kajti nekatere rastline pustijo za seboj manj ali nič plevela, nekatere pa zelo zapleveljeno površino.

Vrtnarjenje

  • Na gredico, ki »počiva« ali smo že pobrali pridelek in je prazna sejemo rastline za zeleno gnojenje ali pokrijemo z zastirko, da preprečimo razrast plevelom.
  • Gnojimo samo tik ob vrtninah  in ne povprek.
  • Pletev opravimo, ko je plevel še majhen, vsekakor pa preden zacveti in semeni. Če se rešujemo plevela s puljenjem, pazimo, da z njim povlečemo tudi korenino in ne samo nadzemni del rastline. Populjene plevele nikar ne puščamo med gredicami, kajti tako ustvarjamo primerno okolje za škodljivce.
  • Nekatere rastline na vrtu, ki jih imamo za plevel so tudi užitne in okusne, zato je morda najbolje, da jih pojemo.
Kliknite na ← → za premikanje

DELI
Damjana Benec
univ. dipl. inž. agronomije, pozna tudi odgovore na vsa vaša vprašanja, pa naj si bo to iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva, zato jo v vsaki številki revije Bodi eko najdete tudi v naši rubriki ‘Vprašajte strokovnjaka’. Ima tudi svojo spletno trgovino www.sejmo.si, kjer lahko kupite tudi ekološka semena.