Zdravilno ricinusovo olje

January 24, 2012 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Rastlina ricinus ali kloščevec (Ricinus communis) prevladuje v tropskem in zmerno tropskem podnebju in izvira iz Vzhodne Afrike. Raste hitro in z malo nege. Olje se pridobiva iz ricinusovih semen. Barva je prozorna ali rahlo rumena, olje je lahko brez okusa ali pa ima blag okus. Osemdeset odstotkov olja sestavljajo trigliceridi, ki vsebujejo 12-hidroksi maščobno kislino, ki je vzrok, da je olje dragocena kemijska surovina. Vreti začne pri 313 °C in je presenetljivo polarno, kar dovoljuje kemijsko derivacijo, ki ni značilna za ostala olja iz semen.

Ricinus ali kloščevec

Rastlina ricinus ali kloščevec (Ricinus communis) iz katere pridobivajo ricinusovo olje, prevladuje v tropskem in zmerno tropskem podnebju in izvira iz Vzhodne Afrike.

Nevarnost pri obiranju

Semena ricinusa vsebujejo ricin, ki je toksičen protein in ostane kot odpadek pri izdelavi olja, zato samo olje ni strupeno. Vendar je ricin vzrok za nevarnost pri obiranju semen. Na površini rastline so spojine, ki lahko povzročajo trajne poškodbe živčevja. V Indiji, Braziliji in na Kitajskem pobiralci trpijo za škodljivimi stranskimi učinki njihovega dela. Toksičnost je spodbudila iskanje alternativnih načinov, ki bi omogočili varnejšo obiranje rastline. Nekateri raziskovalci iščejo rešitev v genetski spremembi rastline – z namenom, da ne bi več proizvajala strupene snovi.

Seme rastline je strupeno samo, če ga zdrobiš ali žvečiš. Že štiri semena lahko ubijejo človeka. Znaki zastrupitve se pojavijo približno 18–24 ur po zaužitju. Ocenjeno je bilo, da je gram ricina 6000-krat bolj smrtonosen kot gram cianida in 12.000-krat bolj smrtonosen od strupa klopotače. Ricin povzroči lepljenje in razčlenitev rdečih krvničk, krvavitve v prebavnem traktu, poškodbe jeter in ledvic. Zaradi visoke strupenosti se ga v obliki injekcije uporablja za izvajanje atentatov.

Ricinusovo oljeUporaba olja

Zrna ricinusa so našli v grobnicah starih Egipčanov, ki so olje uporabljali kot zaščito pred draženjem kože, obrazno olje in stenj za svetilke. Danes se ricinusovo olje uporablja za številne namene.

Ricinusovo olje v medicini

V farmaciji redko dobimo čisto snov, saj so zdravila pogosto kombinirana prav z ricinusovim oljem. V ZDA je ricinusovo olje varno za uporabo kot odvajalno sredstvo, saj vpliva na delovanje tankega črevesa. Kljub temu ni najbolj priporočljiv, saj lahko povzroči neželene stranske učinke, kot so krči, driska in nezmožnost zadrževati blato (tudi med spanjem).
Olje odpravlja bolečine, zmanjša vnetja, izboljša delovanje jeter, imunskega sistema in prebave, pomaga pri hemoroidih, ječmenu in žolčnih kamnih. Prav tako pozitivno vpliva pri menstrualnih težavah, cistah na jajčnikih in maternici ter mišičnih poškodbah. Uporablja se ga tudi za izboljšanje umske sposobnosti.

Ricinusovo olje dokazano pospešuje porod, vendar je njegova uporaba sporna. Raziskava je pokazala, da imajo ženske, ki uživajo ricinusovo olje, več verjetnosti, da bodo rodile v roku 24 ur, v primerjavi z ženskami, ki olja niso uživale. Vendar olje ne vpliva na čas poroda pri ženskah, ki so noseče več kot 40 tednov.

Nekateri olje uporabljajo pri zdravljenju multiple skleroze, cerebralne paralize, Parkinsonove bolezni in bolečin pri artritisu in revmi. Olje pomaga tudi pri težavah in poškodbah kože, kot so sončne opekline, odrgnine, bradavice, starostne pege, kronično srbenje in vneta koža.

Recepti

Za lajšanje artritisa, živčnega vnetja in bolečin v mišicah
Naredite pripravek z ricinusovim oljem in ga položite na vneto mesto. Čezenj pokrijte plastično vrečko. V steklenico za vodo nalite vročo vodo in jo položite na vrečko. Pripravek pustite delovati od 45 minut do ene ure.

Za trdovratne glivične okužbe kože in nohtov
Poškodovano kožo za 10–15 minut pomočite v grenko sol (ang. Epsom salt), ki bo omehčala in razkužila poškodovano mesto. Nato nanj namažite olje, ki pospeši proces zdravljenja.

Mikrosporija
Ta glivična okužba je trdovratna za zdravljenje, vendar je aktivna spojina ricinusovega olja učinkovita tudi pri tem. Poškropite ricinusov list z vročo vodo in ga grobo zdrobite. List nato namočite v čisto kokosovo olje. Segrejte list do temperature, ki ne bo poškodovala vaše kože, in ga položite na poškodovano mesto. Pustite na koži vsaj eno uro, še bolje čez noč. Postopek ponovite vsak večer, dokler je potrebno. Če opazite rdečico ali dobite občutek neugodja v okolici vnetega mesta, takoj prenehajte s tovrstnim zdravljenjem.

Zaprtje
Pri zdravljenju zaprtja se je najbolje pred tem posvetovati z zdravnikom. Načeloma se zjutraj vzame od pol do ene žličke olja, ki ga lahko mešate sokom. Prevelik odmerek lahko povzroči drisko, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu ali krče. Ljudje s črevesno zaporo, akutnim vnetjem črevesa, vnetjem slepiča ali z bolečinami v trebuhu NE smejo jemati olje brez privolitve zdravnika.

Tumor
Olje lahko prepreči ali zmanjša pojavljanje tumorjev v telesu. Pripravek namestite na mesto s tumorjem. Raziskovalci želijo odkriti metodo, kjer bi združili ricin s protitelesci, ki bi potoval naravnost v tumor. Tam bi ricin uničil rakave celice, brez da bi poškodoval druge človeške celice.

Uporaba v industriji

Ricinusovo olje in njegovi derivati se uporabljajo v številnih industrijskih izdelkih, vključno z barvami in laki, zaščitnimi oblogami, mili, plastiko, zavornimi tekočinami, sredstvi proti insektom, mazili za avtomobile in pištole. Surovina je primerna tudi za proizvodnjo sintetičnih smol in vlaken. Olje je osnovna sestavina dirkalnih motornih olj, včasih se uporablja tudi kot dodatek za gorivo. Olje je tudi vir mnogih sintetično pridelanih okusov in vonjev.

Naravna kozmetika

V kozmetičnih izdelkih in naravni kozmetiki ricinusovo olje najdemo po imenu ‘Ricinus Communis Seed Oil’ oz. ‘Castor oil’. Zaradi svoje (dovolj) nizke molekularne

Naravna kozmetika

mase olje prodre globoko v kožo. Primerno je za vse vrste kože. Uporablja se v boju proti strijam in prvim znakom staranja. Dodaja se ga v odstranjevalce lakov, večinoma pa se ga uporablja pri poškodovanih laseh ter okrepitvi obrvi in trepalnic. Nekateri si olje mažejo na trepalnice, kar naj bi pospešilo rast, vendar za to ni znanstvenega dokaza.

Kozmetični Recepti

Gubice
Ricinusovo olje je naravni balzam in spodbuja proizvodnjo kolagena in elastina, ki omehča in navlaži kožo. Zato je čudovito sredstvo proti gubam.
Uporaba: ricinusovo olje zmešajte z olivnim in mešanico namažite na obraz.

Akne
Obraz si enkrat ali dvakrat dnevno namažite z ricinusovim oljem. Postopek ponavljajte do 14 dni. Olje je zelo gosto, zato ga ne potrebujete veliko, da namažete cel obraz. Prepričajte se, da je olje hladno stiskano, saj druge vrste lahko zamašijo kožo.

Izpadanje las
Olje pospeši rast las, preprečuje tanjšanje in suho lasišče.
Uporaba: s prsti nanesite olje na konice in lasišče (lasje pri lobanji) ter pazite, da olje ne gre v preostale lase, saj ga bo težko sprati. Nato lase pokrijte s plastično kapo in jih zavijte v brisačo. Olje naj bo na vaših laseh od 15 do 20 minut ali čez noč. Operite lase s šamponom. Postopek ponovite enkrat na teden 6–8 tednov.

Preberite si tudi, kako lahko sami naredite naravne pripravke za podočnjake.

Eva Žnidar

Najbolj naravno je domače

January 17, 2012 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Zakaj ne bi poskrbeli, da bomo mi in naši najbližji na svojo kožo nanašali naravne sestavine? Glede na to, da koža absorbira približno 60 % snovi, ki jih nanjo naneseno, res ni vseeno, s čim jo ‘hranimo’. In ker se trudimo, da bi nanjo nanašali kar čim manj kemikalij in nenaravnih snovi, povpraševanje po naravni kozmetiki narašča.

Naravna kozmetika

Tudi sami si lahko naredimo svojo domačo na

Svetlolaske

Med zmešajte z limoninim sokom in rumenjakom. Nanesite kot masko za lase, pustite učinkovati 20 minut, potem pa sperite. Lase po tem še šamponirajte in umijte.

Za močnejše lase

100 ml olivnega olja (seveda je najboljše domače) in en rumenjak si namažite na lase in spet pustite učinkovati 20 minut. Lase po tem še šamponirajte in umijte.

Maska za obraz

Navaden jogurt zmešajte z medom za suho kožo ali z limoninim sokom za mastno kožo in nanesite na obraz. Sperite po petnajstih minutah.

Za pomirjanje kože

V žlico kisle smetane dodajte malo naribanega korenja in limoninega soka ter žličko olivnega olja. Po dvajsetih minutah sperite.

Za olajšanje utrujenih nog

Kupite nerafinirano karitejevo ali kakavovo maslo, dodajte nekaj lističev poprove mete in kakšno kapljico eteričnega olja za lep vonj. Masko nanesite na stopala vse do gležnjev. Pustite, da noge mirujejo ali pa jih masirajte in čez dvajset minut sperite.

Zakaj suha koža pozimi?

January 13, 2012 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Suha koža je rezultat posledice pomanjkanja vode. V zimskih mesecih so temperature nizke, nizka pa je tudi stopnja vlažnosti zraka, kar posledično našo kožo opustoši vlažnosti ali vode.
Suha koža
Za osnovna dejavnika pomanjkanja vlažnosti kože veljata vremenske razmere in pa notranje ogrevanje, ki povzročita izsušitev kože. Nekateri ljudje imajo sicer že po naravi bolj suho kožo kot drugi, nekaterim se suha koža pojavi v določenih življenskih obdobjih, še posebej izrazito pa se to pozna pozimi, ko se veliko ljudi sooča s problemom suhe, izsušene, srbeče, tako imenovane ‘zimske kože’.

Tudi ljudje, ki sicer nimajo problemov s suho kožo, lahko v prostorih, katerih vlažnost je prenizka, od 5 do 15 %, zaradi notranjega ogrevanja občutijo, da je njihova koža v zimskih mesecih bolj napeta in suha. Priporočena vlažnost v prostoru je namreč nekje med 40 do 45 %.

Preberite si tudi domači recept za regeneracijo suhe kože.

Grozdje za lepoto

January 6, 2012 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Že pred več kot 15 leti so v Franciji odkrili, da grozdje vsebuje vrsto zdravilnih sestavin, med drugim tudi take, ki pomagajo pri uničevanju prostih radikalov (le-ti med drugim tudi pospešujejo staranje kože). Od takrat je postala uporaba grozdja v kozmetične namene zopet zanimiva in se uporablja tudi v naravni kozmetiki.

Grozdje za lepotoGrozdje vsebuje veliko mineralov, kot so natrij, fosfor, kalcij, kalij, železo, magnezij in flor, prav tako vsebuje obilico vitaminov A, B, C in E ter jabolčno, vinsko in citronsko kislino. Združene zdravilne sestavine grozdja delujejo kot nekakšen ščit, saj lahko ob pravilni uporabi opazno upočasnijo proces staranja in kožo poleg tega tudi varujejo pred škodljivimi zunanjimi vplivi.

V grozdju se nahaja tudi polifenoli, ki v kombinaciji z drugimi sestavinami ugodno deluje na vse vrste kože, pomaga pri izboljšanju prekrvavitve, ohranja njeno vlažnost in elastičnost ter poskrbi, da je naša koža bolj nežna in sveža. Črno grozdje vsebuje tudi aktivno snov imenovano bioflavonoid kvercinin, ki je močan antioksidant in zavira procese staranja.

Tudi rozine so zelo zdrave v vsakdanji prehrani, saj imajo pozitiven vpliv na dihalne organe in nam dajejo energijo. Zanimivo je tudi to, da so uporabne tudi grozdne peške iz katerih lahko pripravite domači piling obraz. Zmečkajte 7 grozdnih pešk z žlico pšeničnega zdroba in nekaj grozdnega soka, nato pa maso s krožnimi gibi nanesete na obraz.

Iz grozdja izdelujejo tudi pripravek proti zastajanju vode v telesu, ki je narejen iz sestavin grozdja, ki poleg odvajanja vode tudi pospešuje izločanje strupov iz telesa.

Zdravilna morska voda

December 20, 2011 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Morska voda vsebjeje pravo bogastvo zdravilnih snovi, ki nam pomagajo na poti k boljšemu zdravju in počutju. Poleg sestavin in rastlin, ki se uporabljajo v kozmetiki, v morju najdemo tudi morsko hrano, sol in še marsikaj. Morska voda Morska vodavsebuje tudi vrsto mineralnih snovi in elementov, ki imajo velik pomen za normalno delovanje našega telesa, uravnavajo presnovo ter delujejo proti utrujenosti, stresnemu stanju in krepijo obrambo proti infekcijskim boleznim.

Morska voda vsebuje tudi t.i. oligoelemente, ki pozitivno vplivajo tudi na sluznico dihalnih poti, od tod tudi ta zdravilni učinek, ki ga poleti občutimo v bližini morja, še posebej na določenih predelih Jadrana, kjer so posebej zato ustanovili tudi centre za bolnike z boleznimi dihal, kot je na primer astma. Ključno vlogo tukaj seveda igra morska sol.

Glavne sestavine, ki se vse bolj uporabljajo tudi v raznih wellness centrih so poleg morskega zraka še morska voda, morska sol, alge in pa blato z dna morja. Pozitivni učinki takih terapij se kažejo pri vnetjih kože, močnejšem imunskem sistemu, odpravi ledvenih bolečin, blaženju revmatskih težav in sproščanju telesa. Razne morske in blatne kopeli dobro čistijo in regenerirajo tudi kožo.

Maska za regeneracijo suhe kože

November 3, 2011 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Maska za regeneracijo suhe kože iz poceni in naravnih sestavin bo vaši koži zopet vrnila prožnost in vlažnost. Za izdelavo maske potrebujete sestavine, ki jih večinoma najdete v kuhinji in so cenovno dostopne.

Maska za regeneracijo suhe kože
Potrebujete:

  • 50 g medu
  • 20 g olivnega olja
  • 1 rumenjak
  • 35 g mleka v prahu

Sestavine dobro premešajte. Masko nanesite na obraz in čez prilepite gazo. Pustite, da učinkuje pol ure, nato sperite z mlačno vodo. Nanašajte enkrat tedensko.

Naredite si svoj alojin gel

October 24, 2011 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Sveže pripravljen gel iz aloe vere je najbolj učinkovit pri odpravljanju infekcij in celjenju opeklin kot kupljeni pripravki.

Aloe vera gel

Potrebujete:

  • 60 g olupljenih in narezanih listov aloe vere
  • 1000 mg vitamina C v prahu
  • 800 enot olja vitamina E
  • žličko eteričnega olja sivke

 

Sestavine v mešalcu temeljito premešajte. Ohladite v hladilniku. Premažite opekline. Preostanek mase lahko hranite v hladilniku, kjer bo ostala sveža do 2 meseca.

Gabez

September 27, 2011 od  
Objavljeno pod Zdravilne rastline

Gabez (Symphytum officinale L.) je zdravilna rastlina s črno korenino, ki je podbna repi, velikimi in širokimi listi ter zvončastimi belimi ali rahlo vijoličnimi ali roza cvetovi. V zdravilne namene se gabez uprablja kot zunanje zdravilo po vsej koži, uporablja pa se pri oteklinah zaradi zvinov, zmečkaninah in modricah, povrhnjem vnetju ven ter vnetjih kože ter proti glivicam.

GabezOpozorilo: Ker že ena sama  skodelica čajnega napitka vsebuje okoli 8 miligramov pirolizidinskih alkaloidov, njegova učinkovitost ne odtehta tveganja, ki ga prinaša strupenost zaradi vnosa teh strupenih snovi v telo.

Ravno zaradi tega gabez ni sprejemljiv za notranje zdravljenje sluzničnih vnetij, želodčne in dvanajstnične razjede in drugih notranjih in prebavnih težav, prav tako pa tudi ni primeren za zdravljenje zunanjih ran, čeprav spodbuja rast celitvenih celic, skrči tkivne površine, ustavi krvavitev, blaži skelenje in pomaga pri razkuževanju rane.

Iz gabeza lahko naredimo mazilo ali tinkturo.

Gabezovo mazilo

20 dkg svežih gabezovih korenin scvremo na maščobi ravno toliko, da porumenijo, nato jih ohladimo in pustimo stati čez noč, zjutraj pa jih pogrejemo in precedimo. Mazilo hranimo v čistih lončkih. Rok uporabe mazila je 1 leto.

Gabezova tinktura

20 dkg sveže gabezove korenine + 1l žganja (nad 50 % alkohola), pustimo stati 3 tedne in nato precedimo.

Na vrtu sta gabez in koprive szelo učinkovito sredstvo proti ušem (uporabno 12 ur, ne več), nato lahko mešanico uporabimo kot gnojilo

« Previous PageNext Page »