Mastika – zdravilno drevo iz sredozemlja

januar 31, 2012 od  
Objavljeno pod Zdravilne rastline

Mastika (Pistacia lentiscus) je zimzeleni grm ali nizko drevo s škrlatno rdečimi cvetovi, iz katerega pridobivajo aromatično smolo. Izvira iz obal sredozemlja, kasneje pa so ga vnesli tudi na obale Francije in Kanarskih otokov. Mastiko za pridobivanje smole gojijo predvsem na grških otokih.

Mastika in drevesna smola

Iz mastike pridobivajo zdravilno aromatično smolo.

Mastiko so že v antičnih časih poznali kot mogočno zdravilno rastlino. Zdravilne učinke mastike so opisovali že v najstarejših zapisih, tudi v Koranu in Bibliji, bila pa je to izredno cenjena in v tistih časih redka rastlina. V višino zraste od 8  do 12 metrov. Po približno petih letih, začne proizvajati smolo v obliki kristaliziranih kapljic, prav tako imenovano mastika. Sprva je smola v tekoči obliki, vendar se na vročem sredozemskem soncu hitro strdi v prozorno smolo. Drevo doseže starost do 200 let.

Mastika

V višino zraste od 8 do 12 metrov in doživi starost do 200 let.

Aromatično smolo iz mastike pridobivajo s postopkom destilacije z vodno paro iz drevesne smole in s postopkom ekstrakcije s topili, včasih tudi iz samih listov in vej rastline. Drevesna smola mastike ima kar nekaj zdravilnih učinkov. Deluje protimikrobno, protiglivično, antiseptično, krči žile, odvaja vodo – deluje kot diuretik, lajša in odpravlja izkašljevanje, omili tudi bolečine v trebuhu, sprošča in blaži mišične krče,  poživlja in vlaži kožo in krepi lase.

Mastika ima velik spekter uporabe tako v zdravilstvu kot v kozmetiki in še kaj bi se našlo. Uporabljajo jo tudi v parfumih višje kvalitete, kot prehrambeni dodatek v sladicah, oljih in medu, poleg tega je tudi naravni konzervans … Uveljavljena je tudi v tradicionalnih grških kuharskih receptih, najdete pa jo tudi že v nekaterih naših trgovinah.

Nova metoda kartiranja pragozdov

januar 29, 2012 od  
Objavljeno pod Ekologija & okolje

Znanstveniki so uporabili novo metodo, s katero so naredili posnetke strukture in biotske raznolikosti deževnega pragozda ob reki Amazonki.
AmazonkaPet tisoč metrov nad Amazonko, kjer je zabeležena največja biotska raznolikost tamkajšnjega deževnega pragozda, je ekolog Greg Asner s svojo ekipo posnel kaleidoskop barv tamkajšnjega zelenja.

S pomočjo aviona z dvema motorjema Dornier 228, ki so ga poimenovali ‘Carnegie Airborne Observatory’ znanstveniki snemajo večbarvne slike krošenj perujskega pragozda. V letalu se nahaj naprava LIDAR (Light Detection and Ranging), ki odbija laserske žarke od krošenj pragozda s hitrostjo 400,000-krat na sekundo. Rezultat je izjemno natačna 3-dimenzionalna karta pragozda.

Barvno kartiranje pragozdaPoleg tega spektrometer, ki ga ohranjajo na temperaturi -131*C, meri biotsko raznolikost džungle in jo prikazuje v barvnih odtenkih, ki prikazujejo različno optično in kemično zgradbo gozda. Ekipa lahko posname 360 kvadratnih metrov gozda na uro in posnamejo dele gozdov, ki so praktično nedostopni s tal.

 

Vir: The Guardian,
foto: Carnegie Department of Global Ecology/Stanford University, Dreamstime

Čajevec in olje čajevca ter njune zdravilne učinkovine

december 2, 2011 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Čajevec je koristna rastlina, ki v resnici nima nobene zveze s čajem, je pa pravi čudež narave. Še posebej s pridom njegove zdravilne lastnosti izkoriščajo v naravni kozmetiki.

Lastnosti čajevca

ČajevecČajno drevo ali melalevka (Melaleuca sp. Myrtaceae) navkljub zavajajočemu imenu nima nobene povezave s čajem. Gre za rastlino iz družine Myrtaceae, ki raste v Avstraliji. Prvi so njegove zdravilne lastnosti poznali avstralski domačini in jih tudi s pridom uporabljali. V 18. stoletju so zdravilne učinkovine te koristne rastline predstavili kapitanu Jamesu Cooku in njegovi posadki. Čajno drevo se je sprva uporabljalo kot obkladek pri urezninah in kožnih okužbah. Na poškodovane površine so domačini polagali maso iz zmečkanih listov čajevca, s čimer so razkužili področje.

Kasneje je postalo priljubljeno tudi eterično olje čajevca, pri katerem je protimikrobno delovanje zdravilnih učinkovin v tej rastlini še toliko bolj očitno. Čajno drevo gojijo v Avstraliji na plantažah. Visoko je do 7 metrov in v naravi raste na topli vzhodni obali Avstralije. Ustrezajo mu nekoliko močvirnati pogoji. Poznamo več vrst čajevca, in sicer M. leucadendron, ki je vir eteričnega olja cajeput, M. viridiflora in M. quinquenervia, ki sta vira olja niaouli, ter M. alternifolia, ki se pogosto uporablja v parfumski in kozmetični industriji. Vse vrste čajevca imajo več slojev belkastega, papirnatega lubja in obilna smrečicam podobna socvetja, ki dišijo po medu. Vsa drevesa so izjemno bogata z nektarjem. Raziskava iz 20. let prejšnjega stoletja je pokazala, da ima olje čajevca trinajstkrat večjo antiseptično moč kot karbolna kislina, ki so jo takrat uporabljali za razkuževanje.

Zdravilne lastnosti čajevca

M. alternifolia je vir zeliščnih zdravil. Uporabni so njegovi listi in vejice, iz katerih se naredi eterično olje. Znanstvene raziskave so potrdile, da eterično olje čajnega drevesa lahko protimikrobno učinkuje proti številnim pogostim bakterijam in virusnim ter glivičnim organizmom. Zaradi razkužilnih učinkov eterično olje čajevca danes veliko uporabljajo v kozmetiki kot sredstvo za zdravljenje mozoljev, vnetij dlesni, glivičnih okužb nog. Klinične preiskave so potrdile, da je učinkovitost zdravljenja z eteričnim oljem čajevca primerljiva z nekaterimi konvencionalnimi zdravljenji. Eterično olje čajevca je neprecenljivo pri zdravljenju manjših ran, okužb, ureznin, pikov, lasnih ušeh ter aknasti koži. Če ga vdihavamo, pomaga zdraviti vneto grlo, kašelj ter vnete sinuse.

Kopel z nekaj kapljicami eteričnega olja pomaga pri zdravljenju vnetega mehurja, sečnih boleznih in Candide Albicans, ki povzroča srbečico. Zdravi tudi razna glivična obolenja spolovil, psoriazo, pomaga pri zdravljenju vnetih dlesni in obzobnih tkiv ter neguje mastne lase in lasišče s prhljajem. Učinkovine v čajevcu imajo tudi nekaj stranskih učinkov. Nosečnice in doječe matere naj se uporabe čajevca izogibajo. Nerazredčeno olje čajevca je izjemno močno in lahko povzroči pekoč občutek in rdečico na občutljivi koži. Če sodite med ljudi, katerih koža je občutljiva, uporabljajte le olje čajevca, raztopljeno v kakšnem drugem olju, na primer olivnem. Posebno pozorno uporabljajte olje čajevca na predelih v bližini oči. Tudi kadar si z raztopino izpirate usta, pazite, da vam kakšna kapljica ne zaide v oko. Prav tako raztopine olja čajevca ne smete zaužiti, saj povzroča drisko, bruhanje, zaspanost, zmedenost, slabo koordinacijo in celo komo. V primeru, da opazite katerega od naštetih znakov, nemudoma poiščite zdravniško pomoč. Če ste nagnjeni k alergijam, uporabo čajevca preverite tako, da nanesete kapljico na majhen del kože. V primeru, da se bo razvila alergična reakcija, olje čajevca ne uporabljajte.

Čajevec v kozmetiki

Čajevec je eno od najbolj učinkovitih naravnih zdravil proti aknam in mozoljem. Trikrat na dan nanesite na mozolj kapljico čajevca. Na ta način boste preprečili vnetje kože okoli mozolja in pospešili celjenje. Raziskave so pokazale, da je 5-odstotno olje čajevca proti aknam prav tako učinkovito kot 5-odstotna raztopina benzoil peroksida, ki se običajno uporablja v boju z aknami. Olje čajevca je odličen pripomoček za ljudi, ki trpijo zaradi obilnega znojenja. Na problematična mesta nanesite eterično olje čajevca, ki bo uničilo bakterije ter vas odišavilo s prijetnim vonjem. Glede na to, da so neprijetne vonjave lahko znak resnejših zdravstvenih težav se pri dlje trajajočih problemih posvetujte z zdravnikom.

Z mešanico enake količine olivnega olja in olja čajevca se lahko znebite nadležnega herpesa. Mešanico nanašajte na herpes od dva- do trikrat na dan. Z oljem čajevca odpravimo tudi glivične okužbe nohtov. Enkrat ali dvakrat na dan nanesite kapljico ali dve na razbarvane nohte. Izberite čas po kopanju, ko je koža še posebej mehka. Nedavna raziskava je pokazala, da ima olje čajevca enak učinek kot protiglivično zdravilo na recept. Olje čajevca je odličen dodatek zobni pasti, saj očisti usta bakterij in jih osveži. Številni šamponi vsebujejo čajevec po zaslugi njegovega delovanja proti prhljaju.

Čajevec in olje čajevca

Olje čajevca je močno razkužilo, zato je primerno tudi kot eko čistilno sredstvo. Za čiščenje gladkih površin ga pomešamo z vodo in kisom. Z eteričnim oljem čajevca lahko razkužite tuš in odstranite plesen v kopalnici. To storite z mešanico ½ skodelice boraksa, 2 skodelic vroče vode in ¼ žličke olja čajevca. Mešanico prelijte v škropilnik. Pred uporabo dobro pretresite. Poškropite površine in pustite, da deluje 8 ur. Splaknite.

Recepti za pripravke iz čajevca

Za čiščenje kože
Kožo bo očistila vroča kopel, v katero boste dodali 3–5 kapljic eteričnega olja čajevca. Pomaga odpraviti mozolje in številne druge probleme s kožo. Kopel si pripravite enkrat na teden.

Proti prhljaju
Razredčite sedem kapljic olja čajevca z žlico olivnega olja. Sredstvo nanesite na lasišče in pustite čez noč. Nekaj kapljic čajevca lahko dodate tudi šamponu.

Pripravek proti slabemu zadahu
Olje čajevca se lahko uporablja kot ustna vodica, saj je naravno zdravilo za slab zadah. Pomaga tudi pri ustnih vnetjih, kandidiazi, kariesu in vnetih dlesnih. Zmešajte 3 kapljice olja čajevca v skodelici vode. S takšnim pripravkom spirajte usta trikrat na dan. Pazite, da ne boste pogoltnili tekočine.

Čajevec

avgust 31, 2011 od  
Objavljeno pod Zdravilne rastline

Čajevec je vrsta drevesa, ki se kot grm najdlje goji na Kitajskem, kjer so čaj pili že v 6. stoletju. Zdravilne učinkovine čajevca so poznala že stara ljudstva, ki so liste čajevca uporabljali za zdravljenje raznih pikov, ugrizov, opeklin, vreznin in raznih kožnih obolenj.

V Evropi so čajevec začeli gojiti v 17. stoletju po priporočilu holandskih zdravnikov, ki so odkrili, da krepi duševne zmožnosti. V današnjih časih ga pridelujejo tudi po celem svetu v deželah z milejšo in deževno višinsko klimo in v tropskem in subtropskem pasu.

ČajevecZa izdelavo pripravkov iz čajevca so najprimernejši mladi listi, eterično olje pa se pridobiva s parno destilacijo iz listov čajevca. Za zeleni čaj liste čajevca takoj posušijo. Zeleni čaj je brez vonja, pri črnem čaju pa liste prej fermentirajo, da dobi blag vonj. Nekateri zeleni čaj pijejo namesto kave, saj ima poživljajoče učinke na telo, ker vsebuje kofein (tein), v manjši količini pa tudi teobromin in teofilin.

Med zdravilne učinke čajevca sodijo zaviranje driske, blaženje vnetja na koži in sluznici, na zaprtje vpliva tudi teofilin, ker deluje kot diuretik, kar pomeni da žene na vodo, zaradi česar se odtegne voda iz črevesja in se izsuši blato. Fenolne spojine čajevca naj bi ščitile ožilje, preprečevale nastajanje prostih radikalov med presnovo in preprečevale rakotvorne učinke snovi v telesu.

Karitejevo maslo

avgust 10, 2011 od  
Objavljeno pod Lepota & kozmetika

Karitejevo maslo, Mandljevo maslo, kokosovo olje, orehovo olje, …Vse to so naravni pripravki, ki imajo številne učinkovine na naše telo in organizem. Ko se zavemo kako dejansko delujejo na nas, ugotovimo, da skoraj več ne potrebujemo nepotrebnih kozmetičnih proizvodov, ki vsebujejo številne kemikalije. V sodobnem času  nam narava ponuja že toliko svojih produktov, da je skrajni čas, da pričnemo prisegati na naravno! V nadaljevanju si preberite vse in še več o čudodelnem karitejevem maslu, ki je med drugim tudi popolnoma naraven proizvod.

Karitejevo maslo nastane iz drevesa imenovanega Karite, ki raste v zahodni Afriki. V omenjenem tretjem svetu beseda karite pomeni življenje in plod omenjenega drevesa. Ravno oreščki drevesa karit pa čudodelno vplivajo na naše zdravje in organizem.  V Afriki uporabljajo stari afriški zdravilci karitejevo maslo že več tisoč let. Uporabljajo ga kot hrano, kot zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki in nenazadnje tudi kot zdravilo.  Karitejevo maslo pa je zaradi vsebnosti nenasičenih in nasičenih maščobnih kislin, provitaminom A, vitaminom E in alantoinom, idealno tudi za nego suhe in zrele kože, saj kožo vlaži in ji vreča prožnost.  Prav tako deluje tudi protibakterijsko in je pri obnavljanju kožnih celic celo uspešnejše kakor kokosovo olje.

karitejevo maslo
Poleg omenjenega pa blaži tudi manjša vnethja kože in dokazano pomaga pri zdravljenu brazgotin. Karitejevo maslo se lahko uporablja brez kakršnih koli dodatkov ali pa kot vrsta osnove za izdelavo kreme. Največkrat lahko prisotnost karitejevega masla opazimo v kremah za obraz in telo, kremah za roke ter v balzamih za usta.  Pogosto ga uporabljajo tudi pri pripravi čokolade, kjer nadomesti kakavovo maslo, saj ne pušča nikakršnih madežev pri nihanjih temperature.

Kako pridobivajo karitejevo maslo?

Karitejevo maslo se pridobiva iz oreščkov drevesa karite. Kot že omenjeno, uporabljajo afriški domorodci to maslo že več tisočletij. Drevo karite je visoko do 20 metrov in ima značilne močno razvejane veje ter goste liste. Plodovi drevesa so podobni avokadu, samo, da so manjši. Maslo se nahaja v sredici oreščka, ki pa se pridobiva po tradicionalnem postopku. Najprej strejo orešček in ga nato zmeljejo. Zatem ga rahlo pražijo na odprtem ognju in popražene sredice položijo v vročo vodo, kjer intenzivno vse skupaj mešajo. Z mešanjem se namreč izloči olje. Počakajo, da se olje strdi v maslo in ga nato takoj zapakirajo. Maslo je rumene do belo slonokoščene barve. Po tradiciji ga Afričani uporabljajo kot olje za kuhanje, zaščitni vosek, za izdelavo sveč, za nego kože in las ter za pripravo zdravilnih mazil.

V nekaterih predelih Afrike ga uporabljajo kot losijon za zaščito pred soncem, saj naj bi maslo vsebovalo naravni faktor zaščite 6 (SPF). Uporabljajo pa ga tudi za odpravljanje sinisuitisa in zamašenega nosu, saj sprošča napetosti kože na obrazu in omogoči lažje dihanje.  Tudi v industriji se uporablja – predvsem za pripravo naravne kozmetike. Tako iz karitejevega masla pripravljajo vlažiln in regenerativne kreme, gele, losijone, mila ter proizvode za nego las. Za medicinske namene uporabljajo karitejevo maslo kot neko osnovo za nastanek zdravilnih mazil, saj deluje vlažilno, proti vnetno. Delovalo naj bi tudi pri odpravljanju težav z opeklinami, izpuščaji, brazgotinami, odpravlaj luskavico in pomirja razdraženo kožo. Po nekih raziskavah sodeč, naj bi karitejevo maslo lajšalo tudi poškodbe, nastale zaradi vpliva UV svetlobe.

Karitejevo maslo kot kozmetika

Ker deluje vlažilno, je karitejevo maslo idealno za nego suhe in zrele kože. Vlažilno deluje ravno zaradi vsebnosti nasičenih in nenasičenih maščobnih kislin s trigliceridi, poleg tega pa na njegove blagodejne učinke za našo kožo vpliva tudi vsebnost vitamina A, E in F ter delež alantoina. Vlažilno pa deluje tudi zaradi tega, ker veže nase vlago iz zraka. Poleg tega, da koži vrača elastičnost in prožnost, pa pomaga tudi pri kapilarni cirkulaciji. Z uporabo karitejevega masla je koža že po nekj dneh pomlajena in na otip bolj nežna. Ker maslo deluje tudi antibakterijsko, je zelo uspešno tudi pri obnovi kožnih celic, blaži manjša vnetja na koži in pomaga pri zdravljenju brazgotin. Najboljše pri vsem tem pa je, da ne pušča mastnih madežev ampak se hitro vpije v kožo. S pomočjo karitejevega masla, nekatere kozmetične hiše pridobivajo povsem organsko kozmetiko, katera je v današnjih časih še posebej zaželena.

Karitejevo maslo odlično za nego vašega malčka!

Vsi se zavedamo, da imajo otroci najbolj občutljivo kožo, zato jo je potrebno še posebej pazljivo vseskozi negovati. Iz tega vidika, moramo biti tudi zelo pazljivi pri izboru proizvodov za nego kože, saj našemu malčku želimo le najbolje. Otroška koža je zelo občutljiva in utegne se zgoditi, da celo proizvodi, ki sicer veljajo za blage, povzročijo alergijsko reakcijo. Vse več ljudi se zaradi tega vedno bolj nagiba k naravni kozmetiki. Kakršne koli kemikalije, ki se nahajajo v kozmetičnih proizvodih, so vse prej kot primerne za nego otroške kože. Med idealne proizvode naravne kozmetike za nego otroške kože pa uvrščajo tudi karitejevo maslo, katero vlaži in zaščiti kožo naših malih nadebudnežev.

Med drugim karitejevo maslo ščiti njihovo kožo pred:

  • Sončnimi žarki (Pretirano izpostavljanje soncu vsekakor  ni priporočljivo, saj utegnejo UV žarki pustiti bnepopravljivo škodo na koži vašega malčka. Losijon iz karitejevega masla vsebuje faktor z naravno zaščito do 6 (SPF), poleg tega pa ohranja kožo vlažno, meho in zdravo. Seveda je zaščitni faktor 6 prenizek za popolno zaščito na soncu, zato naj bo otrok v senci!)
  • Izpuščaji (Največje preglavice povzročajo prav gotovo tisti izpuščaji, ki jih povzročijo pleničke. Ne samo, da izgledajo neprijetno, vašemu malčku zagotovo povzročajo številne bolečine ali srbečico. Še posebej pogosto se izpuščaji radi pojavijo v topli polovici leta. Ko se otrok polula v pleničko in te dolgo časa ne zamenjate, koža reagira na kislino v urinu).
  • Masažo otroškega telesa (Karitejevo maslo bo otroško kožo navlažilo in hkrati vanjo vneslo vitamine A, C in E. Koža bo videti bolj zdrava in takšna bo, ob redni uporabi omenjenega masla, tudi ostala).

Kar nekaj razlogov zakaj se odločiti za naravno, kajne? Karitejevo maslo je zagotovo dobra rešitev za vsakega izmed vas. Sicer pa je najbolje, da stvar sami preizkusite in se o vsem zapisanem prepričate kar na lasten oči, lahko tudi otip – kakor želite!

Hiše iz živih dreves

februar 17, 2011 od  
Objavljeno pod Ekologija & okolje

Patrick Dougherty je ustvarjalec, ki si je zamislil nenavadno povezavo z naravo. Naredil je eko hiše iz mladih dreves po metodi, kot ptice delajo svoja gnezda.  Ustvaril je kar nekaj različnih oblik, kako pa stvar izgleda si oglejte na spodnjih slikah.

Hiše iz dreves

Hiše iz dreves

Hiše iz dreves

Hiše iz dreves

Foto: Arhiv avtorja

Velika Britanija ima premalo gozdov

julij 1, 2010 od  
Objavljeno pod Ekologija & okolje

Velika Britanija bi morala nasaditi vsaj 20 milijonov dreves vsako leto naslednjega pol stoletja, da bi lahko bila kos klimatskim spremembam, obvarovala divjino ter očistila zrak.

Clive Anderson, znana televizijska osebnost, je prav tako predsednik organizacije Woodland Trust in trdi, da lahko drevesa zmanjšajo onesnaženost zraka, zmanjšajo toploto v mestih za 3°C ter obenem izboljšajo kvaliteto življenja na sploh.

Zato je tudi pobudnik ideje, da mora Velika Britanija v naslednjih letih podvojiti število dreves, da se bo lahko kosala z evropskim povprečjem. To pa pomeni nasaditev vsaj 20 milijonov dreves vsako leto naslednjih 50 let.

Raziskave iz preteklih let so že pokazale, da imajo drevesa zdravstvene in okoljevarstvene učinke, saj koristijo ljudem, živalim ter seveda okolju na sploh. Ker so drevesa znana po tem, da absorbirajo CO2, pomeni, da lahko bistveno prispevajo k zmanjšanju onesnaženosti zraka, korenine dreves pa ponujajo trdo podlago rečni strugi, saj tako veter ne more odpihniti zemlje, kar pa posledično nudi dom večim vrstam živali.

Žagovina za zaščito rastlin

maj 10, 2010 od  
Objavljeno pod Eko vrt

Prihranite pri porabi vode in ohranite zdravje dreves z namakanjem žagovine, ki jo posujete okoli vznožja dreves.

Okoli vznožja dreves natresite sloj žagovine, pokošene treve, listja, … kar bo poskrbelo, da bo drevo dobilo zadostno količino vode, ob enem bo žagovina vzdrževala vlažnost dalj časa, poleg tega pa vam ne bo potrebno skrbeti zaradi plevela.

Žagovina bo zemljo ohranjala hladno ter nudila drevesu vlago, ki jo potrebuje za rast. To pa pomeni, da vam ne bo potrebno toliko zalivati teh rastlin. S tem boste tudi pomagali zaščititi korenine, to pa je tudi naravno gnojilo, ki se bo s časoma razkrojilo pri vznožju rastline.

Prav tako boste lahko opustili uporabo nekaterih pesticidov za vrtnarjenje, saj bo za zaščito pred plevelom poskrbela žagovina, tistega nekaj plevala, ki pa bo morda pogledal skozi žagovino, pa bo lahko izpulimo.

Vrtnarji tako priporočajo, da žagovino potresete v debelosti okoli 7cm okoli rastlin, vseeno pa bodite previdni, da žagovino ne potresete čisto zraven debla ali stebla rastline, saj lahko v nasprotnem primeru tvegate gnitje rastline.

Naprej »