Rjave pike na jabolkih

Poleg zelenjavnega vrta imam nekaj sadnega drevja. Na plodovih jabolk so se pojavile vdrte rjave pike, ki so rjave tudi znotraj in to meso je spremenjeno. Jabolka so skoraj neužitna. Kaj naj naredim?
Jože S., Kobarid

jabolka in  rjave pike

Kolikor lahko razberem iz opisanih težav, gre najverjetneje za pojav grenke pegavosti ali grenke plutavosti. To je bolezen, ki je posledica nekaterih fizioloških motenj. Povezujejo jo s pomanjkanjem kalcija v prehrani drevesa ter s sušo. Znaki bolezni se običajno razvijejo med skladiščenjem.
Ko enkrat ugotovimo, da gre za to motnjo oziroma bolezen, je priporočljivo, da v naslednjih rastnih sezonah (tekom poletja) drevo zastiramo in zalivamo, kar ublaži pojav bolezni. Za zastiranje lahko uporabimo pokošeno travo, čisto slamo … Takega drevja tudi ne obrezujemo premočno. Če se bolezen pojavlja že nekaj let zaporedoma, pa je priporočljivo, da drevo od sredine junija, v 14-dnevnih presledkih, škropimo s kalcijevim pripravkom. S škropljenjem nadaljujemo vse do časa tik pred obiranjem. Izogibamo se škropljenju v veliki vročini.
Plodove moramo obirati v optimalni zrelosti, ker se na zgodaj obranih plodovih pojavljajo grenke pege precej intenzivneje in bolj zgodaj. Ko so plodovi obrani, jim moramo hitro zagotoviti čim bolj ustrezne razmere shranjevanja, pri čemer je posebno pomembna zračna vlažnost.

Kliknite na ← → za premikanje

DELI
Damjana Benec
univ. dipl. inž. agronomije, pozna tudi odgovore na vsa vaša vprašanja, pa naj si bo to iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva, zato jo v vsaki številki revije Bodi eko najdete tudi v naši rubriki ‘Vprašajte strokovnjaka’. Ima tudi svojo spletno trgovino www.sejmo.si, kjer lahko kupite tudi ekološka semena.